2024.03.19, Kedd
Különleges vendég látogatta meg az újjáépülő József főhercegi palotát
Fotók: Magyar Építő Zrt.

Különleges vendég látogatta meg az újjáépülő József főhercegi palotát

magyarepitok.hu

2023.01.25. 11:19 - Gyöngyösi Klaudia

A létesítmény a Magyar Építő Zrt. munkájával valósulhat meg.

Hirdetés

A Budavári Palotanegyedben újjászülető épület egykori lakójának és névadójának dédunokája egy körbevezetésen vett részt decemberben a József főhercegi palota építkezésén – informálta lapunkat a kivitelezésért felelős Magyar Építő Zrt.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk: a Szent György téren található épület kivitelezésének első ütemét a Magyar Építő Zrt. 2021 júliusában kezdte meg. A palotát a Nemzeti Hauszmann Program keretében építik újjá, a Várkapitányság megbízásából.

Fotók: Magyar Építő Zrt.

A palota épülete kulturális, turisztikai és irodai funkciókat lát majd el vegyesen. A tervek szerint ismét látogatható lesz a főhercegi palotához tartozó kert és a neoreneszánsz stílusban épült egykori istálló is.

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceget Finta Sándor, a Várkapitányság vezérigazgató-helyettese és Szalay Tihamér az MD STUDIO Építésziroda ügyvezetője, vezető tervezője a kivitelező Magyar Építő Zrt. munkatársaival közösen vezette végig az építkezésen.

 

A bejárásról videóinterjú is készült, melyben Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, valamint Szalay Tihamér, az újjászülető palota tervezője is nyilatkozott.

 

 

Mindenki számára óriási kihívás a projekt

„Egy olyan összetett feladatról beszélhetünk, ami úgy gondolom még nem jelentkezett a magyar építészetben. Nagyon sok műemlék rekonstrukcióval foglalkoztunk már, de mindezek teljesen eltérőek a jelenlegi feladatoktól. Ezt az épületet úgy kellett megtervezni, hogy eredeti és részletes tervek nem álltak rendelkezésre, csak néhány kevéssé kidolgozott vázlat és korai alaprajzok. Ezekből és a kutatások során talált egyéb fotókból kell visszaépíteni az eredeti épületet” – nyilatkozta Szalay Tihamér.

 

„A fotók hol jobbak, hol rosszabbak voltak, nem minden részletet tartalmaztak. Ebből kellett rekonstruálni, hogy is nézhetett ki az épület, majd műszakilag is megtervezni, ami egy nagyon bonyolult feladat volt. Úgy gondolom, hogy még a Magyar Építő életében sem volt ilyen összetett feladat, ahol ennyi - műszaki, régészeti, építészettörténeti, építészeti és egyéb - szempontokat figyelembe véve kellett valamit létrehozni. Ez mindenkinek egy óriási kihívás” – fejtette ki a szakember.

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, József főherceg dédunokája így nyilatkozott:

„Jómagam is csak könyvekben és fotókon láthattam az épületet. Hatalmas élmény volt ez a mai nap, mert most tudatosult bennem igazán a projekt nagysága. A legszebb az egészben, hogy kinézetre teljesen ugyanolyan lesz, mint hajdanán és ez nagyon sokat jelent számunkra. Nagyon hálás vagyok elsősorban, hogy a Nemzeti Hauszmann Program létrejött és azért is, hogy ilyen komolyan veszik a múlt szerepét, ami így tovább élhet a jövőben. Alig várom, hogy elkészüljön az épület!”

 

Galéria

Iparági hírekMagyar Építő Zrt.Várkapitányság Nonprofit Zrt. Budavári PalotanegyedBudapestJózsef főhercegi palotaműemlék

Hírlevél

Hirdetés