2024.04.18, Csütörtök
Egy lakótelep földgázelosztó vezetékét modernizálta a Vabeko Szombathelyen

Egy lakótelep földgázelosztó vezetékét modernizálta a Vabeko Szombathelyen

magyarepitok.hu

2023.04.04. 13:30 - Hegedűs Gergely

Míg a vasi megyeszékhelyen elvégezte a földgázelosztó vezeték rekonstrukcióját, addig Sopronban az új ipari parkban gázelosztó vezetéket kivitelezett a magyar vállalat.

Hirdetés

Az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. beruházásában jelentős fejlesztéseket hajtott végre a gázelosztóhálózati infrastruktúrán a Vabeko Kft. A hazai földgázprojektek meghatározó szereplője Szombathelyen és Sopronban végzett kivitelezési munkákat a területileg illetékes elosztói engedélyes megrendelésére.


Szombathelyen egy új nyomásszabályozó állomás is épült

A lapunkhoz eljuttatott beszámoló szerint Szombathelyen a Derkovits lakótelep földgázelosztó vezetékrendszerét rekonstruálták 2021-től kezdve több lépcsőben elvégezve. A projekt során többféle (DN315, DN200, DN160, DN63, DN32 PE átmérőjű) gerinc- és leágazó vezeték építése történt meg, összességében több mint 2,91 kilométer hosszúságban.

„A fejlesztéseket a lakosok lehető legkisebb zavarásával, az ellátás folyamatosságát fenntartva végeztük el, az időjárási viszonyok figyelembe vételével. A projektnek köszönhetően megújult és korszerűbbé vált szinte a teljes lakótelep földgázelosztó vezetéke”

– derült ki az összegzésből.

Az átfogó projektsorozat keretében szintén a vasi megyeszékhelyen végezte el – ugyancsak az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. megrendelésére - a Vabeko a Barátság utcai nyomásszabályzó állomás rekonstrukcióját. A cég beszámolója szerint az új nyomásszabályozó állomás megtervezése, gyártása és felépítése egyaránt a feladat részét képezte, emellett a kerítés részleges cseréje is megtörtént az állomáson.

Külön kitértek rá, hogy a városi környezetben végrehajtott munkák során szűk utcákon és munkaterületeken dolgoztak. Eközben számos működő közművel kellett számolniuk, amelyeket nem lehetett működésen kívül helyezni; továbbá a közlekedést is fenn kellett tartaniuk.
 

A soproni ipari park egyik fontos közműve a Vabeko munkájával jött létre

Szintén az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. részére kivitelezett Sopronban egy elosztóvezetéket a Vabeko, amely a városban létesülő új ipari park gázellátását biztosítja majd.

Ebben a projektben egy több mint 2,16 kilométer hosszú, 160 milliméter átmérőjű, nagyközépnyomású 6 bar-os polietilén gázelosztó vezeték épült meg az ipari park ellátása céljából.

A Sopron délkeleti részén, Innovációs és Technológiai Centrum néven létesülő ipari parkban a gázelosztó vezeték fontos közműként került üzembe helyezésre. Az új központban a helyi önkormányzat inkubátorházat hoz létre a helyi vállalkozások megerősítése és az újak bevonzása érdekében.
 

Így biztosítják az elzárószelvények a város és az ipari park üzembiztonságát

A Sopron gázellátását biztosító elosztóhálózatra való csatlakozás helyén a Vabeko szakemberei úgy építtették meg az vezetéket, hogy mind a meglévő, mind az új elosztóvezetékre beépítettek egy-egy elzárószerelvényt, ami szakaszolást tesz lehetővé.  

Ez azt jelenti, hogy ha üzemzavar következne be az ipari park elosztóhálózatán, az elzárónak köszönhetően a város gázellátása zavartalan marad.

Az összegzés arra is kitért, hogy a gázelosztó vezeték nyomvonalát a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakfelügyelete mellett alakították ki, betartva a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának előírásait. Bár a munkavégzés nem érintett természetvédelmi területet, fontos szempont volt, hogy az erdős, cserjés részen fészkelő madarak költését ne zavarják meg.

Galéria

Mi épül?Vabeko Kft.SzombathelySopronföldgázinfrastrukturális fejlesztésközművek

Hírlevél

Hirdetés