2024.07.24, Szerda

Hirdetés

Nyolcmilliárdos közlekedésfejlesztés Budán

Nyolcmilliárdos közlekedésfejlesztés Budán

orientpress.hu

2016.05.20. 11:31 - Hegedűs Gergely

A Colas Alterra és a Colas Út kivitelezésében 55 villamosmegálló épül át akadálymentessé, és kap új kiegészítő eszközöket. A több mint százéves Budafok kocsiszínt teljesen új épület váltja, ezt az STR Építő készíti el.

Hirdetés

Az OrientPress Hírügynökség azt írja, őszig 55 dél-budai villamosmegállót korszerűsítenek Budapesten az Alkotás utcában, a Bartók Béla úton, a Fehérvári úton és a Villányi úton úgy, hogy akadálymentes közlekedési lehetőséget nyújtsanak. Az új megállóhelyi peronok egységesen 26 centiméter magasak és legalább 36 méter hosszúak lesznek, ezzel igazodnak a CAF-járművek padlómagasságához és hosszúságához.

A megállók átépítésével mellett kapcsolódó munkákat is elvégeznek:

  • A peronok környezetében megnövelik a zöldfelületet,
  • új peronberendezést (esőbeállót, padokat, szemetest stb.) építenek,
  • az érintett villamosvonal-szakaszok egy részén elvégzik a szükséges vágány- valamint felsővezeték-karbantartási, illetve a villamosok üzembiztonságát fokozó földkábel-építési munkákat is,
  • az Albertfalva kitérő megállóhely közelében elbontják a használaton kívüli végállomást, átépítik a vágányokat, új kitérőt építenek,
  • a villamosmegállók kényelmesebb megközelítése érdekében több helyszínen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek átépülnek. A Déli pályaudvar megállóhelynél az akadálymentes megközelítés érdekében új zebrát létesítenek,
  • felújítják a Fehérvári utat a Lecke utca és a Csurgói út közötti szakaszon.

Az iskolai szünetben induló beruházás 99,44 százalékos uniós támogatás felhasználásával zajlik, a lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként a Colas Alterra Zrt. és a Colas Út Zrt. kivitelezésében, mintegy 2,165 milliárd forintos értékben.

A fenti fejlesztéssel egyszerre egy másik beruházás is elindul: a villamosok járműkarbantartó üzeme, a Budafoki kocsiszín felújítása, melyet az STR Építő Kft. végez el. Utóbbi projekt 99,44 százalékos uniós támogatással 5,73 milliárd forintból valósul meg.

A beruházás során az 1899-ben épült, a korának megfelelő műszaki állapotú létesítmény több épületét elbontják, és egy teljesen új, javító és karbantartó funkciót is ellátó csarnokot, valamint egy kétszintes fejépületet építenek. A kocsiszínt azért építik át, hogy teljes körűen kiszolgálhassa a meglévő típusokon felül a CAF villamosokat is, továbbá karbantartásuk is elvégezhető legyen.

A technológiai berendezések is megújulnak, emellett átépítik az ott közlekedő 17-es, 41-es, 47-es, 48-as és 56-os villamos Budafok kocsiszín megállóhelyét is.

ColasközlekedésfejlesztésStrabagMi épül?

Hírlevél

Hirdetés