2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Kétszintes áruház épül Sopron agglomerációjában a Leier termékeivel

Kétszintes áruház épül Sopron agglomerációjában a Leier termékeivel

magyarepitok.hu

2023.04.02. 10:02 - Szabó Ákos

Harkán CBA Príma üzletnek, bisztrónak és konditeremnek is helyet adó központot alakít ki a Leier megoldásait alkalmazva a BIG ÉPÍTŐ.

Hirdetés

Jelentősen fejlődik Harka, a település lakossága az elmúlt bő másfél évtizedben megduplázódott. A Sopron és (határtelepülésként nem meglepő módon) Ausztria vonzáskörzetében található Harka lakossága immár több mint 3000 fő. Ennek megfelelően a környékbeli CBA franchise-partner, a 2006 óta a községben már egy kisebb boltot és a térségben még számos üzletet működtető Sicortec Kft. jelentős beruházásba kezdett.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

Mivel a lakosságnövekedés jellemzően fiatal családok letelepedéséből adódik, így szükséges volt a jelenlegi üzlet egy nagyobb helyre költöztetése, ahol modern körülmények között, magas színvonalon és megnövelt termékválasztékkal működhet egy új áruház.

 

Teljesértékű üzletközpont épül

 

 

Az Alpesi lakóparkban elkészülő beruházásban vegyes funkciójú épület alakítanak ki a Leier Hungária Kft. termékeinek felhasználásával, lapunkat pedig Samu Bence, a cég előregyártott vasbeton szerkezeteinek termékmanagere tájékoztatta a projektről. A generálkivitelező az ilyen típusú vasbetonszerkezetek alkalmazásában jártas BIG ÉPÍTŐ Kft., a projekt szervezési munkálatait pedig a Dubics Management Kft.-től Dubics Zoltán projektmanager és felelős műszaki vezető látja el.

Az épület földszintjén a Príma áruház (vagyis a CBA üzletlánc prémium kategóriás üzlete) és hozzá kapcsolódó raktár, valamint kiszolgáló egységek épülnek. Továbbá helyet kap itt a helyi lakosságot kiszolgáló bisztró is, ahol jellemzően elvitelre lehet majd vásárolni. Az emeleten irodákat és automata rendszerben működő fitnesz-konditeremet, illetve bérletben kiadható helyiségeket alakítanak ki.

 

A Leier megoldásaival hatékonyabb egy ilyen típusú építkezés

Mint megtudtuk, a munkálatokhoz a projekt mérete miatt választották a Leier megoldásait, mert így nemcsak munkaerő szempontjából hatékonyabb az építkezés, hanem az építés üteme is sokkal gyorsabb a hagyományos módszerekhez képest, illetve a költségek is kiszámíthatóbbak.

 

 

A projekt munkálatai 2022 szeptemberében rajtoltak el. Először a földmunkákkal, a terület előkészítésével és az alap kiásásával: ezekhez 1600 köbméter földet mozgattak meg, illetve hordtak el. Ezt követően került sor a Leier által gyártott csarnokszerkezet összeállítására.

 

Tágas, oszlopmentes eladóteret alakítottak ki

Erről Samu Bence részletesen beszámolt lapunknak: elmondása szerint először a monolit pontalapokra kerültek fel az előregyártott kehelynyakak és talpgerendák, majd ezek után készült el a pillér vázszerkezet. Az épület két szintjén gerendákat és üreges födémeket, kéregfalakat és kéregfödémelemeket építettek be, a szintek között pedig előregyártott lépcsőkarokat helyeztek el.

 

 

A tervezés és kivitelezés során az is fontos szempont volt, hogy az eladóteret egy tág területen tudják kialakítani. Azzal, hogy sem oszlopok, sem más alátámasztó elem sem került ide, az épületet optimálisan lehet használni mind közvetlenül az átadás után, mind pedig egy esetleges jövőbeli átalakítást követően.

Számokban összefoglalva: összesen 130 köbméternyi tömör vasbetonelem, illetve 1300 négyzetméternyi kéregelem és üreges födémelem alkotja az épület részét.

A munkálatok végén a generálkivitelező kulcsrakészen adja majd át a központot. A projekt befejezésének végső szerződés szerinti határideje 2024. február vége, de lehetséges, hogy már ezt megelőzően, a 2023-as év végén elkészül vele a BIG ÉPÍTŐ Kft.

 

 

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.HarkaBIG ÉPÍTŐ Kft.áruházépítés

Hírlevél

Hirdetés