2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Újabb óriásberuházás érkezik Magyarországra – Komárom közelében épül új elektromos akkummulátorgyár
Illusztráció: a Huayou Cobalt indonéziai létesítményének látványterve

Újabb óriásberuházás érkezik Magyarországra – Komárom közelében épül új elektromos akkummulátorgyár

mti

2023.06.21. 10:50 - Szabó Ákos

520 milliárd forint értékű fejlesztést jelentettek be.

Hirdetés

Ácson épülhet fel Magyarország következő akkumulátorgyára, nagyszabású beruházás érkezik a Komárom szomszédságában található településre – derült ki Szijjártó Péter külügyminiszter szerda délelőtti sajtótájékoztatóján.

A bejelentés szerint a fejlesztő kínai Huayou Cobalt a Komárom-Esztergom vámegyei Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz.

A lítium-ion akkumulátorok és új kobalt anyagok fejlesztésére és gyártására szakosodott csúcstechnológiai cég kapacitása évente körülbelül százezer tonna lesz.

A mintegy 520 milliárd forint értékű beruházás nyomán 900 új munkahely jön létre, amihez az állam pénzügyi támogatást nyújt, ennek mértékét azonban csak akkor hozzák majd nyilvánosságra, ha azt az Európai Bizottság jóváhagyta - derült ki a tájékoztatóból.

 

Nemzetközi szempontból is kiemelkedő értékű beruházás

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a beruházás értéke meghaladja az egymilliárd dollárt, ilyenből tavaly összesen 159 darab volt a világon, és Magyarországon ez már a második hasonló volumenű bejelentés idén.

Emlékeztetett még: az utóbbi három év alatt kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság. Kiemelte, hogy ezen rendkívül bizonytalan helyzetben egy olyan folyamat volt, amely változatlan sebességgel, töretlenül haladt előre, ez pedig az autóipar forradalma.

"A kocka el van vetve (..) Az elektromos autóiparhoz kapcsolódó gyárak mindenképp létre fognak jönni. A kérdés csak az, hogy hol. A kérdés, hogy mely országok lesznek sikeresek ebben az új világgazdasági korszakban, mely országok tudják a legtöbb hasznot kiszakítani maguknak"

- közölte.

Mi épül?ÁcsKomáromüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés