2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A Fejér-B.Á.L. kivitelezésével valósul meg a Budavári Palotanegyed egyik legnagyobb és legdíszesebb kupolája
Fotók - Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A Fejér-B.Á.L. kivitelezésével valósul meg a Budavári Palotanegyed egyik legnagyobb és legdíszesebb kupolája

magyarepitok.hu

2023.07.14. 15:21 - Gyöngyösi Klaudia

A volt Honvéd Főparancsnokság külső megjelenésében és kialakításában az eredeti, Kallina Mór által tervezett, 1897-ben elkészült neoreneszánsz stílusú épületet idézi majd.

Hirdetés

Az előzetes ütemtervnek megfelelően halad az egykori Honvéd Főparancsnokság épületének újjáépítése, amely a Nemzeti Hauszmann Program részeként valósul meg – tájékoztatta lapunkat a kivitelező.

„Az 1800-as évek végén neoreneszánsz stílusban épült eredetileg négy szintes, kupolás épületből a világháborús pusztítások után csak a pince és két felszín feletti szint maradt meg. Az újjáépítés keretében az eredeti magasságába emeljük vissza a palotát. Mára elkészült a kupola acélszerkezetű váza is, így az épület elnyerte eredeti magasságát és kubatúráját. Befejeztükaz egyes szintek belső szerkezeti átalakítási munkáit, valamint a pinceszinten a régészeti feltárások is befejeződtek” – nyilatkozta Sümegi Renáta, a Fejér-B.Á.L. Zrt projektvezetője.

 

A kupola kilátóként nyílik majd meg

A projektvezetőtől megtudhattuk, hogy jelenleg a tetőfedési-bádogozási munkákkal haladnak. Az épület terméspala és fémlemez fedést kap az eredeti kialakításnak megfelelően, illetve hamarosan bekerülnek a homlokzati nyílászárók is. Mivel a budai vár egyik legmagasabb pontja lesz, a kupolában kilátó nyílik majd. A már elkészült acél tartószerkezetre egy íves üvegezésű acél térrács szerkezet kerül, hogy a kupolába érkezők élvezhessék az eléjük táruló látványt. Mindeközben zajlik a homlokzati mészkőelemek előállítása, ezek teljes egészében süttői mészkőből készülnek, mintegy 700 köbméter természetes mészkő alapanyag felhasználásával.

 

Az épület külső megjelenésében és kialakításban teljes mértékben az eredetivel megegyező lesz, a rendelkezésre álló korabeli fotó alapján sikerült a tervezőknek, illetve a szakkivitelezőknek rekonstruálni az eredeti kialakítást.

„Az épület díszműbádogos és kő elemei, a domborművek, szoborcsoportok már készülnek a megfelelő műhelyekben. Minden egyes elemről először egy mintadarab készül gipszből, amit szakrestaurátorokból, művészettörténészekből és az örökségvédelmi hatóság képviselőiből álló szakmai zsűri véleményez. Az ő jóváhagyásuk után készülhetnek el és kerülhetnek fel az épületre a végleges elemek” – avatott be minket a részletekbe Sümegi Renáta.

 

A Budavári Palotanegyed turisztikai kapuja

Az épület a Várkapitányság elvárása szerint turisztikai és kulturális funkciót fog ellátni, hiszen a polgárvárost és a palotanegyedet összekapcsoló csuklópontban, a látogatók fő útvonalán való elhelyezkedése alkalmassá teszi erre.

A fejlesztési elképzelés szerint turisztikai és kulturális funkciókkal, valamint kiállító- és rendezvényterekkel rendelkező épület élményekben gazdag tereit bebarangolva az ide látogatók információval és ismeretekkel gazdagodva folytathatják útjukat a Budavári Palotanegyed felé.

 

A Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló újjáépítés egy hiánypótló funkciót hoz majd a Várhegy kiemelten fontos helyszínére.

„A projekt különlegessége, hogy mind tartószerkezetileg, mind pedig a külső megjelenést illetően számos egyedi megoldást tartalmaz. A kupolába felvezető dupla acél csigalépcső, valamint a kupola acélszerkezete is egy különleges, egyedi szerkezet, de a kupola és a homlokzat díszei is egyediek, más épületeken nem látható elemek lesznek” – nyilatkozta a projektvezető.

„A projekt legnagyobb kihívása az organizáció, de szakmailag a legszebb feladat, amit kivitelezéssel foglalkozó építész kaphat. Mind az épület jellegét, mind a helyszínt tekintve igazi különlegesség” – emelte ki Sümegi Renáta.

Galéria

Mi épül?Fejér-B.Á.L. Zrt.Budai VárnegyedVárkapitányság Nonprofit Zrt. Honvéd FőparancsnokságBudapestműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés