2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

A feléledő kisvasút után újabb beruházással lépett előre a fürdőjéről ismert somogyi település
balatonfenyves.hu

A feléledő kisvasút után újabb beruházással lépett előre a fürdőjéről ismert somogyi település

mti

2023.08.25. 10:34 - Hegedűs Gergely

A csisztapusztai kisvasutat minden várakozást felülmúlóan sok utas használja, most Buzsák világhírű népi hagyományai és természeti kincsei is új otthont nyertek.

Hirdetés

Átadták a Berek Látogatóközpontot a Somogy vármegyei Buzsákon, a létesítmény megvalósítására uniós források felhasználásával több mint félmilliárd forintot biztosított a kormány.

Az épületben több interaktív kiállítóhely mutatja be a Nagyberek növény- és állatvilágát, illetve Buzsák népművészetét, de helyet kapott benne egy színházterem is, amely alkalmas közösségi rendezvények megtartására.

Szintén a Balaton közeli települést és térségét fejlesztette, hogy 2021-ben közel két évtizedes forgalomszünet után újra indulhattak a vonatok a balatonfenyvesi kisvasút Csisztafürdőre vivő, újjáépített vonalán. A gyógyfürdőhöz vezető nyomvonalon a pályát teljes hosszában újjáépíttette a MÁV, majd 2022-ben átadták a balatonfenyvesi végállomás felújított épületét, valamint az Imremajornál és Csisztafürdőnél emelt új épületeket.


A helyi termálfürdő fejlesztését szintén uniós forrásból tervezik

A mostani átadóünnepségen is szó esett a fenti beruházásról, miután Móring József Attila, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a visszaépített kisvasutat az első lépésnek nevezte a fürdő látogatottságának növeléséhez. Jelezte, a kisvasutat minden várakozást felülmúlóan sok utas használja, és hasonlóan jó hatása lesz a Fonyód felől kiépülő kerékpárútnak, amely idén elkészül a SWIETELSKY Magyarország Kft. és a Colas kivitelezésében. Rámutatott, a buzsáki fürdőt Zalakaros és Kehidakustány szintjére kell emelni, mert termálvize arra predesztinálja.

Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a kormány azért támogatta a helyiek törekvéseit, hogy minél többen megismerjék Buzsák világhírű népi és népművészeti hagyományait és természet adta értékeit. Az államtitkár jelezte, tervezik többek közt a helyi termálfürdő fejlesztését, amihez szintén uniós források használnának fel.

Kara Lajos független polgármester elmondta, hogy a 2017-ben elnyert pénz nem volt elég a projekt befejezéséhez, ezért kiegészítő támogatásra volt szükségük, illetve csökkentett műszaki tartalommal valósult meg a létesítmény.

Mi épül?CsisztapusztaBuzsákgyógyfürdőkColasSwietelsky Magyarország Kft.

Hírlevél

Hirdetés