2024.04.16, Kedd
Újabb fejlesztéseket kapott a Tüskevár zegzugos tájain áthaladó kisvasút
Fotó: MÁV forrás

Újabb fejlesztéseket kapott a Tüskevár zegzugos tájain áthaladó kisvasút

magyarepitok.hu. MÁV Zrt.

2022.02.14. 07:30 - Kolinek Nóra

A kisvasút és a fürdőhely együttesen a térség programkínálatában új lehetőségeket nyit meg.

Hirdetés

Újabb állomásához érkezett Nagybereket bejáró kisvasút hálózatának fejlesztése: pénteken átadták a balatonfenyvesi végállomás felújított épületét, valamint az Imremajornál és Csisztafürdőnél emelt új épületeket – olvasható a MÁV Zrt. pénteki közleményében.

A térségi települések 2016-ban nyújtottak be pályázatot Balatonfenyves vezetésével, hogy a Nagybereken áthaladó kisvasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-partról mindössze 5-6 kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe.

Térkép: MÁV Zrt.

 

Korábban beszámoltunk arról, hogy a MÁV Zrt. 2,1 milliárd forintból újította fel a balatonfenyvesi kisvasút Csisztafürdőre vezető szakaszát, ahol a gyógyfürdőhöz vezető nyomvonalon a pályát teljes hosszában újjáépítették.

Az önkormányzatok 650 millió forintos forrásból kiegészítő létesítményeket építettek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében.

A kisvasút szerelvénye

 

A fejlesztés egyik fontos eleme az akadálymentesítés volt

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a projektben a kisvasút balatonfenyvesi központi indítóállomásának épületét teljesen átépítették. Az épületgépészeti korszerűsítésen kívül az utasok számára szembetűnő változás, hogy a korábbi várótermet kibővítették, egy büféhelyiség is helyet kapott benne.

Újdonság, hogy kialakítottak egy mozgáskorlátozott mosdót, melyben pelenkázó is van, valamint a szolgálati helyiségek (forgalmi iroda, pénztár) elhelyezkedése is megváltozott. Az épület külseje is megújult, a tetőszerkezet és az oszlopsor átépítésével teljesen új, korszerű arculatot kapott.

Az imremajori megállónál egy új szilárd falazatú esőbeálló épült, melyben kerékpártároló és egy későbbiekben WC helyiséggé alakítható rész is helyet kapott. A megálló mellett mozgáskorlátozottak számára használható parkolót is kialakítottak, a peronvilágításhoz napelemes világítótesteket telepítettek.

Imremajor megállóhely 

 

A madarak megfigyelésére egy kilátót is építettek

Csisztafürdő állomáson egy teljesen új épületet emeltek úgy, hogy az szervesen kapcsolódjon a kerékpáros túraútvonalakhoz, illetve összeköttetést jelentsen a vasútállomással és a Berek Látogatóközponttal.

A kerékpáros turizmushoz kapcsolódva az épületben helyet kaptak zuhanyzók, valamint egy kávézó is terasszal. Az állomás melletti észak-nyugati irányban található terület kimondottan alkalmas a Berek madarainak megfigyelésére, ezért egy kisebb kilátótornyot is építettek.

A közlemény kitér arra, hogy a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút turisztikai jelentőségű Imremajor és Csisztafürdő közötti mintegy 8 kilométeres pályaszakaszán 2002 óta szünetelt a forgalom, majd az újjáépítés után 2021. július 1-jén indult újra a közlekedés. A régi-új vonal hamar népszerű lett, júliusban és augusztusban is 24 ezren utaztak a balatonfenyvesi hálózaton, a tavalyi évben összesen 96 ezren szálltak fel a kisvonatokra. A kisvasút és a fürdőhely együttesen a térség programkínálatában új lehetőségeket nyit meg, hiszen minden évszakban színvonalas kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt – tették hozzá.

A kisvasút mindkét vonalán egész évben folyamatos a forgalom, a menetrend a vasúttársaság honlapján érhető el.

 

Galéria

VasútfejlesztésMÁVBalatonfenyveskisvasútTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Csisztapuszta

Hírlevél

Hirdetés