2024.05.28, Kedd
Háromszintes kilátó épül a Mátrában, hét település növeli turisztikai vonzerejét
illusztráció - csodalatosmagyarorszag.hu

Háromszintes kilátó épül a Mátrában, hét település növeli turisztikai vonzerejét

mti

2023.08.07. 13:21 - Hegedűs Gergely

Az egyik projektben Bükkszék, Sirok, Kisfüzes és Szajla, míg a másikban Parád, Mátraderecske és Recsk lép előre.

Hirdetés

Összesen mintegy 600 millió forintból, hét településen jelentős turisztikai fejlesztések készülnek el idén őszre a Mátrában - közölte a projektek kommunikációjáért felelős Graven Idol Kft. hétfőn az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert vissza nem térítendő pályázati támogatás eredményeként a Equitum Castra Nonprofit Kft., valamint Bükkszék, Sirok, Kisfüzes és Szajla önkormányzata alkotta konzorcium több mint 300 millió forintot fordíthat környezettudatos kiállítóterek kialakítására.   

Ebből a forrásból várhatóan szeptember végéig új túraútvonalak létrehozása mellett egy-egy szín- és játszótér is épül, továbbá pihenőhelyek és panorámateraszok teszik majd teljessé a természetjárás élményét.   


A legendás Rákóczi-fa megőrzése érdekében védőházat alakítanak ki

Ugyancsak vissza nem térítendő uniós támogatásból fejeződik be október végére a "panoráma túrák a Mátra gyógyító kincseinél" című projekt, melyre korábban 298 millió forintot nyert a Heves Vármegyei Térségfejlesztési Nonprofit Kft., valamint a Parád, Mátraderecske és Recsk önkormányzata alkotta konzorcium a TOP pályázatán.   

A fejlesztés több útvonalon, természeti élményeken keresztül mutatja be az ökotudatos túrázás gyakorlatát. Ennek részeként létrejön az érintett települések tematikus túraútvonal-hálózata, a térség természeti és vízkincseit, népszokásait kísérve. Az útvonal mentén esőházakat, állomásjelző és információs táblákat, asztalokat, padokat helyeznek el, panorámateraszokat alakítanak ki. Emellett Parádon háromszintes kilátó épül, míg a legendás Rákóczi-fa állapotmegőrzése érdekében védőházat alakítanak ki. Mátraderecskén a turistaút mentén forrásház várja majd a kirándulókat, továbbá sor kerül a jelenleg funkcióját vesztett gyaloghíd felújítására.

Mi épül?turizmusParádSirokMátraderecskeRecskBükkszék

Hírlevél

Hirdetés