2024.05.29, Szerda
Jelentős lépés mintegy 1600 megawattnyi új kelet-magyarországi erőműkapacitás építése felé
A visontai erőmű (mvm.hu)

Jelentős lépés mintegy 1600 megawattnyi új kelet-magyarországi erőműkapacitás építése felé

magyarepitok.hu

2023.08.03. 15:09 - Szabó Ákos

Tiszaújvárosban és Visontán is bővítene az MVM Csoport, a nyugat-európai cégcsoportok mellett egyiptomi, görög, kínai, valamint török vállalatokat is magukba foglaló konzorciumok érdeklődnek.

Hirdetés

Az MVM Csoport márciusban indított nyílt, feltételes közbeszerzési eljárásokat kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokkok megépítésére, melyek sikeres lezárultával a Tiszai Erőmű tiszaújvárosi és a Mátrai Erőmű visontai telephelyein összesen 1600 megawattnyi korszerű energiatermelő kapacitás létesülhet. A közbeszerzések immár jelentősen előre haladtak, a felhívásokat élénk érdeklődés kísérte, végül hat-hat pályázó részvételi dokumentációját fogadták el, velük kezdődik meg az ajánlati szakasz – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A tárca tájékoztatója bemutatja a tervezett erőműblokkok típusát is. Mint írják,

a kombinált ciklusú gázturbinás (ún. CCGT) erőművek viszonylag gyorsan megépíthetők, hatásfokuk kiemelkedően magas, fajlagos szén-dioxid kibocsátásuk alacsony, teljesítményük a pillanatnyi fogyasztáshoz igazodva szabályozható.

Hangsúlyozzák: az időjárásfüggő megújuló energiaforrások széles körű hasznosításához megfelelő mennyiségű kiegyenlítő kapacitás is szükséges - a tervezett blokkok több ezer megawatt napelemes termelés rendszerbe kapcsolását alapozzák meg, illetve bizonyos arányban alkalmasak lesznek hidrogén tüzelésére is.  

 

Tiszaújvárosban barnamezős beruházást terveznek

A tervek szerint az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi bázisán két, egyenként maximum 500 MW teljesítményű, az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén pedig egy legfeljebb 650 MW teljesítményű blokk létesül.

A minisztérium hangsúlyozza: a fejlesztésekben a környezetvédelmi előírásoknak teljeskörűen eleget téve, ésszerűen hasznosulhatnak a már meglévő infrastruktúrák. Így például a tiszaújvárosi építkezés barnamezős beruházásban, egy működésből korábban kivont, olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén valósul meg.

A kivitelezés a közbeszerzési eljárások sikeres és eredményes lezárása után kezdődhet meg, a munkálatok időigénye várhatóan 3-3,5 év.

 

A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5.200, míg a mátrai 3.800 GWh villamos energiát termelhet majd

Szintén kiemelik: a körbeszerzéseket árlehajtó hatású verseny ígéretét hordozó, élénk nemzetközi érdeklődés fogadta. A felhívások anyagait projektenként több mint harminc érdeklődő töltötte le. A hiánypótlási felhívásokra érkezett válaszok feldolgozását követően

a visontai és a tiszaújvárosi helyszín esetében egyaránt hat-hat jelentkező jutott tovább a most megkezdődő ajánlati szakaszba. A nyugat-európai bázisú világvállalatok mellett egyiptomi, görög, kínai, valamint török cégeket is magukba foglaló konzorciumok tételes listáját az MVM Csoport teszi közzé.

A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5.200, míg a mátrai 3.800 GWh villamos energiát termelhet majd. Az MVM Csoport 800 MW új, korszerű szabályozó-kapacitással járul hozzá a hazai villamos energia rendszer stabilitásának megőrzéséhez - fejti ki a minisztérium tájékoztatása befejező részében.

Iparági hírekerőműMVM CsoportVisontaTiszaújvároshőerőműenergetikai beruházásinfrastrukturális fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés