2024.03.19, Kedd
Óriásberuházás érkezik Kelet-Magyországra: 100 ezer négyzetméteres gyár épül
Illusztráció (techspot.com)

Óriásberuházás érkezik Kelet-Magyországra: 100 ezer négyzetméteres gyár épül

MTI

2020.11.10. 12:50 - Almási Krisztina

A sanghaji központú Semcorp vállalatnak ez az első Kínán kívüli gyára, az üzemben szeparátorfóliákat gyártanak majd.

Hirdetés

Magyarországon – azon belül Debrecenben – hozza létre első Kínán kívüli gyárát a sanghaji központú Semcorp, az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges szeparátorfóliák gyártásában a világpiacon vezető pozíciót betöltő, sanghaji központú cég – jelentette be kétéves tárgyalásának eredményét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A beruházás értéke 65,5 milliárd forint, melyhez a kormány 13 milliárd forintos, vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosít. A fejlesztés 440 új munkahelyet teremt,

A 100 ezer négyzetméteres gyárat egy hatalmas, 19 hektár méretű területen alakítják ki.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy nagy verseny folyt a beruházásért is: "három másik európai országgal kellett versenyeznünk azért, hogy ez a beruházás végül Magyarországot válassza.”

Hozzátette azt is, hogy a Semcorp új debreceni gyára az európai piaci igényeket fogja kiszolgálni, hiszen a következő időszakban az autóipar is jelentős mértékben átalakul, és a hagyományos meghajtásról a hangsúly majd egyre inkább átkerül az elektromos meghajtásra.


Magyarország a nagyberuházások nyertese

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a járványhelyzet miatt egy teljesen új világgazdasági korszak jön most éppen létre, amely nemcsak a vállalatokat, hanem az országokat is győztesekre és vesztesekre osztja. Az, hogy ki kerül a nyertesek, meg ki kerül a vesztesek közé az országok közül gazdasági szempontból, alapvetően az dönti el, hogy mely országok képesek arra, hogy még a mostani, embert próbáló körülmények dacára is nagy beruházásokat vonzzanak magukhoz.

A miniszter azt is megjegyezte, hogy Debrecen az egyik legvonzóbb beruházási helyszín ma, nemcsak Magyarországon, hanem az egész közép-európai összevetés tekintetében is.

Ezzel a beruházással 5 milliárd dollár fölé emelkedik a Magyarországon végrehajtott kínai beruházások összértéke, meghaladja a 15 ezret a kínai vállalatok által Magyarországon alkalmazott munkavállalók száma is

Mi épül?Debrecenüzemépítésautóipar

Hírlevél

Hirdetés