2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Átadták Veszprém új foglalkoztató és művészeti fejlesztő központját

Átadták Veszprém új foglalkoztató és művészeti fejlesztő központját

magyarepitok.hu

2023.09.22. 11:25 - Füzi Nikolett

Az átfogó projekt megvalósítása szinte egy év alatt, a VEMÉV-SZER és a LATEREX közös munkájával valósult meg.

Hirdetés

Újabb sikeres fejlesztés valósult meg Veszprémben: szeptember 22-én ünnepélyes esemény keretében adták át a Deák Ferenc utcai foglalkoztató és művészeti fejlesztő központot.

Ahogyan arról nemrég hírt adtunk, a kivitelezési munkálatok szeptember elején értek véget, az egykori piarista gimnázium tornatermének és környezetének átépítését pedig Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának megbízásából a VEMÉV-SZER Kft., valamint a LATEREX Építő Zrt. alkotta konzorcium valósította meg.

A 2022 júliusában kezdődött fejlesztések eredményeképpen immáron egy kávézónak, bábszínháznak, kiállítótérnek, valamint gyermekfoglalkoztatónak is otthont adó épületegyüttessel gazdagodhatott Veszprém kulturális turisztikai kínálata.

 

 

A gyermek közművelődésnek és a városi gyermekkultúrának is egy fontos intézménye jött létre 

A rendezvényközpont átadó ünnepségén Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a gyermekkori színházi élmények alapvetően meghatározzák az ember későbbi, kultúrához való viszonyát, ezért kiemelten fontosnak nevezte a veszprémihez hasonló rendezvényterek megvalósulását. Szavai szerint a kultúra erősíti az identitást és közösséget hoz létre. Így a nemzeti kultúra a nemzeti közösséget erősíti - húzta alá. 

 

 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntőbeszédében kiemelte: a projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg, és a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program részét is képezi. Ezeknek köszönhetően egy olyan színvonalas szolgáltatásokat nyújtó tér jött létre, ahol találkozni tudnak a közösségek. A központ nemcsak a városi lakosoknak, hanem az országos és nemzetközi látogatóknak is számos kikapcsolódási és művelődési lehetőséget nyújt majd. 

„Nagy öröm, hogy ez is egy olyan tér lett, ami szolgálja a város kulturális életét, hiszen a Kabóca Bábszínháznak végre egy méltó teret fogunk tudni biztosítani. Ez lesz a gyermek közművelődésnek és a városi gyermekkultúrának egy nagyon fontos intézménye, de emellett fontos az is, hogy a hozzánk érkező turistákat is ki tudjuk szolgálni. Ez a két funkció egymást is erősíti”  

hangsúlyozta a polgármester. 

 

 

A köszöntőbeszédeket követően Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere megnyitotta a fejlesztéshez kapcsolódó helytörténeti kiállítást, melynek részleteit Dr. Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója mutatta be. Az ünnepségen végezetül szakmai vezetés keretében nyílt alkalom körbejárni a helytörténeti kiállítást és az újonnan megvalósult épületegyüttest a sajtó képviselői és a meghívott vendégek számára. 

 

Számos kikapcsolódási és művelődési lehetőséget is nyújt az új komplexum

Az átfogó projektben a Várhegy keleti lábánál elhelyezkedő területen négy új épületet és egy védett, parkosított közöségi teret is átadtak a nagyközönség számára. Ezek között az egykori tornacsarnok épülete bábszínházként és foglalkoztató-művészeti fejlesztő központként éledt újjá, amiben előcsarnok, nagyterem, színpad, raktár, iroda, teakonyha és vizesblokk kapott helyet, a padlásterében pedig hőközpontot és szellőzőgépházat alakítottak ki.

 

 

A bábszínházhoz kapcsolódóan egy közel 250 négyzetméteres, zöldtetős fogadóépület épült a támfalrendszer folytatásaként, ebben vizesblokkok, baba-mama szoba és ajándékbolt is megkezdheti működését, de emellett próbaterem, raktárak és öltözők is a fogadó részét képezik.

Az ingatlan északi oldalán egy kétszintes kiállítótér jött létre, melynek földszintjén állandó kiállítás nyílik a veszprémi Várhegy sajátos természetföldrajzi környezetében található épületek tornyairól.  Középen a napfényes, magastetős kávézó épülete kapott helyet, a déli oldalon megépült egy gyermekfoglalkoztató egység, mindezt pedig egy rendezvénytérként is használható, védett, parkosított közösségi tér veszi körbe.

 

Jet-Grouting technológia biztosított megfelelő alátámasztást az épületek kivitelezéséhez

Az átfogó projekt megvalósítása természetesen jelentett olyan kihívásokat is, melyekhez speciális műszaki megoldásokat vagy technológiai eljárásokat alkalmaztak a szakemberek. Ezek kapcsán Csikós Andor, a LATEREX Építő Zrt. építésvezetője lapunk megkeresésére elmondta, a tornacsarnok régóta kihasználatlanul állt épülete műemléki gondosságú felújítást igényelt, így az épület teljes körű felújítása, átalakítása, valamint a szerkezet és az alapozás megerősítése is szükséges volt. Mint kiemelte,

ezalatt került sor a projekt egyik speciális és nagy odafigyelést igénylő mélyépítési feladatának elvégzésére, a bábszínház megmaradó épületrészének alapmegerősítésre, melyet Jet-Grouting technológia alkalmazásával oldottak meg.

 

 

A projektvezető hozzátette, a bejárati épület mögötti támfalat is ezzel az eljárással kellett megerősíteni, hogy a megfelelő teherbírást érjék el az épület kivitelezéséhez.

Mindemellett végezetül azt is megtudtuk, hogy a fent említett Jet-Groutingon felül további egyedi megoldást jelentett a régi épület belső oldali hőszigetelése, illetve az, hogy az újjáépítés és bővítés miatt a régi padlószintet hozzávetőlegesen 40 centiméterrel kellett lejjebb süllyeszteni.

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.VEMÉV-SZER Kft.Veszprémépületfelújításkulturális központ

Hírlevél

Hirdetés