2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Elkészült Veszprém új foglalkoztató és művészeti fejlesztő központja

Elkészült Veszprém új foglalkoztató és művészeti fejlesztő központja

magyarepitok.hu

2023.09.11. 08:00 - Füzi Nikolett

A VEMÉV-SZER Kft. és a LATEREX Építő Zrt. konzorciumának munkájával egy kávézónak, bábszínháznak, kiállítótérnek, valamint gyermekfoglalkoztatónak is otthont adó művészeti fejlesztő központtal gazdagodott Veszprém kulturális turisztikai kínálata.

Hirdetés

Véget ért az egykori piarista gimnázium tornatermének és környezetének átépítése a veszprémi Deák Ferenc utcában: a fejlesztések következtében egy bábszínházat is magába foglaló foglalkoztató és művészeti fejlesztő központot alakítottak ki a Várhegy keleti lábánál elhelyezkedő területen.

A projektről legutoljára márciusban számoltunk be, mely a város kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésére kiírt közbeszerzési pályázat keretében, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának beruházásában, a VEMÉV-SZER Kft. és a LATEREX Építő Zrt. konzorciumának kivitelezésében valósulhatott meg.

 

 

Négy új épületet és egy védett, parkosított közöségi teret is kialakítottak

A felújítási és átalakítási munkákat követően a már régóta kihasználatlanul állt egykori tornacsarnok bábszínházként és foglalkoztató-művészeti fejlesztő központként éledt újjá közel 500 négyzetméteren. Az épületben előcsarnok, nagyterem, színpad, raktár, iroda, teakonyha és vizesblokk kapott helyet, a padlásterében pedig hőközpontot és szellőzőgépházat alakítottak ki a szakemberek.

 

 

A bábszínházhoz kapcsolódóan a vár lábánál egy közel 250 négyzetméteres, zöldtetős fogadóépület épült a támfalrendszer folytatásaként, melyben vizesblokkok, baba-mama szoba és ajándékbolt is működik hamarosan, de próbaterem, raktárak és öltözők is a fogadó részét képezik.

 

 

A telken mindezeken túl a nyugati, középső és keleti részen is egy-egy új épület készült. Az ingatlan északi oldalán egy kétszintes kiállítótér épült, melynek földszintjén a veszprémi Várhegy sajátos természetföldrajzi helyen található épületek tornyainak állandó kiállítását lehet megtekinteni.

 

 

Középen a földszintes, magastetős kialakítású kávézó épülete helyezkedik el, míg a déli oldalon épült egységben a gyermekfoglalkoztató kapott helyet.

 

 

A projekt keretében az épületeket körülölelő közösségi tér is elkészült, így a külső területeken végigsétálva egy rendezvénytérként is használható, védett, parkosított közösségi tér várja majd a látogatókat.

 

 

A tervezők és a kivitelezők közti együttműködés is kulcsfontosságú volt a projekt sikeréhez

A projekt befejező szakaszában megvalósult munkálatokat és kihívásokat illetően ezúttal is Csehi Lóránt, a VEMÉV-SZER Kft. projektvezetője adott tájékoztatást lapunk megkeresésére. A szakembertől megtudtuk, hogy az egy évig tartó fejlesztést követően 2023. június 30-án sikeresen lezárult a teljes projekt műszaki átadása, ezt követően pedig a használatbavételi engedélyezés is megkezdődött az építtető Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából. Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya a használatbavételi engedélyt jelen cikk megjelenéséig kiadta.

 

 

A projektvezető elmondta, hogy a kivitelezés második szakaszában nem merült fel előre nem látható nehézség, ennek köszönhetően pedig mindvégig gond nélkül tudtak haladni a munkálatok. „A befejező szakaszban nagy segítséget jelentett a generáltervező, Kalmár László segítő hozzáállása, aki mindig készségesen kereste a legjobb megoldásokat az egyes részletkérdésekben”

- hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette: a sikeres átadáshoz a projekten dolgozó kollégák feszített ütemezésére és rugalmas hozzáállására is nagy szükség volt az utolsó két hónap során, melyet heti több egyeztetés, kooperáció és napi ütemezéssel kezeltek. Mindemellett kiemelte a VEMÉV-SZER Kft. és a LATEREX Zrt. által delegált projektirányítás tagjainak a zökkenőmentes és egy csapatként történő együttműködését is, mely lehetővé tette az elvárt minőségben és határidőre történő teljesítést.

„A projekten immáron a munkaterületet és a kulcsokat is átadtuk, jelen szakaszban pedig az Üzemeltető folyamatosan veszi birtokba a létesítményt” – mondta el végezetül a projektvezető.

 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.LATEREX Építő Zrt.Veszprémépületfelújítás

Hírlevél

Hirdetés