2024.03.19, Kedd
Foglalkoztató és művészeti fejlesztő központként születik újjá az egykori veszprémi piarista gimnázium tornacsarnoka

Foglalkoztató és művészeti fejlesztő központként születik újjá az egykori veszprémi piarista gimnázium tornacsarnoka

magyarepitok.hu

2023.03.29. 12:00 - Füzi Nikolett

A VEMÉV-SZER és a LATEREX Építő Zrt. közös munkájával egy bábszínházat is magába foglaló foglalkoztató és művészeti fejlesztő központot alakítanak ki a korábban tornateremként szolgáló épületben, melynek részeként több új létesítménnyel is gazdagodik a vár alatti terület.

Hirdetés

Művészeti központként születik újjá Veszprém használaton kívüli területe: már javában zajlanak a munkálatok a piarista gimnázium egykori tornatermének és környezetének átépítésén a Deák Ferenc utcában. Az átfogó projektben több új épületet is kialakítanak, amely során többek között már a belső szakipari munkák, valamint a külső homlokzatépítési munkák is készülnek.
 

 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a beruházás a város kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésére kiírt közbeszerzési pályázat keretében, a VEMÉV-SZER Kft. és a LATEREX Építő Zrt. konzorciumának kivitelezésében valósul meg nettó 1,7 milliárd forintos szerződéses értéken.

Látványterv: Zsuffa és Kalmár Építész Műterem - látványterv a Deák Ferenc utcáról.

 

A fejlesztések következtében a használaton kívül állt tornateremben egy bábszínházat is magába foglaló foglalkoztató és művészeti fejlesztő központot alakítanak ki.

A területen összesen 4 új épület jön létre: a leendő bábszínházhoz kapcsolódóan egy új fogadóépület épül, melyben vizesblokkok és ajándékbolt is működik majd, de próbaterem, raktárak és öltözők is a fogadó részét képezik. A telken mindezeken túl kiállítóteretkávézót, gyermekfoglalkoztatót, valamint egy védett, parkosított közösségi teret is kialakítanak a szakemberek.

 

 

Hamarosan befejeződik a leendő bábszínház szerkezeti átalakítása

A projekt aktuális előrehaladása kapcsán Csehi Lóránt, a VEMÉV-SZER Kft. projektvezetője összefoglalta, mely feladatok határozták meg az elmúlt időszakot a kivitelezés szempontjából.

A projektvezető lapunk megkeresésére elmondta: az építkezési munkálatok 2022 júliusában kezdődtek meg, azóta pedig már elkészült a kiállítótér, a kávézó, illetve a gyermekfoglalkoztató épület szerkezete és tetőfedése, jelenleg pedig az elektromos és gépészeti szerelések, a belső szakipari munkálatok, valamint a külső homlokzatépítési munkák zajlanak.

 

 

Hozzátette,

a két másik épületben is az ütemterveknek megfelelően haladtak a szakemberek, a bábszínházban már a befejező szakaszához értek a szerkezeti átalakítások, a fogadó épület vasbeton főfalainak szerkezetépítése pedig már 50%-os készültségnél tart.

Az épületeket körülölelő közösségi tér kialakítását illetően megtudtuk, hogy itt jelenleg az előkészítési folyamatok zajlanak, ugyanis a külső munkálatokat csak az épületek szerkezetépítése után tudják elkezdeni a kivitelezők.

 

 

Speciális műszaki megoldásokat is bevetettek a szakemberek

Az új épületek kivitelezésén túl azonban a piarista gimnázium volt tornatermének felújítási munkálataira is részletesebben kitért a projektvezető. A kihasználatlanul álló épület műemléki gondosságú felújítást igényelt, így a munkálatokat egy részletes feltárás előzte meg.

A tervezési szakaszhoz képest a feltárások rosszabb állapotot mutattak ki, így az épület teljes körű felújítása, átalakítása, valamint szerkezete és alapja is megerősítést is kap.

 

 

Ennek során egyedi műszaki megoldásokat is alkalmaztak a szakemberek: a fogadó épület mögötti támfalakat, illetve a megmaradó bábszínház épületét a jobb teherbírás érdekében jethabarcsolási technológiával cölöpözték alá, továbbá a támfalakat bentmaradó kihorgonyzással is stabilizálták.

A körítő főfalak kivételével tehát az összes szerkezet megújul, mindemellett új födémrendszert és tetőszerkezetet is kialakítanak

- részletezte Csehi Lóránt.

 

 

Alapszint alá süllyesztett, zöldtetős kialakítást kap a fogadóépület

Az épületek tetőszerkezetei, illetve homlokzatai szintén különböző megoldásokkal készülnek. A projektvezető elmondta, hogy a fogadó épület az utcafronti homlokzat kivételével besimul a támfal töltésébe és a föld alá kerül, zöldtető kialakítással.

Az új homlokzatok téglaburkolatot kapnak, a bábszínház épületének tagolt, műemlék-jellegű homlokzatát pedig teljesen helyreállítják a szakemberek. Ezentúl három épület hagyományos cserépfedést kap, a kiállítótér pedig lapostetős kialakítású lesz, akárcsak az alapszint alá süllyesztett fogadóépület - foglalta össze végezetül Csehi Lóránt.

A komplex fejlesztés a jelenlegi előrehaladás és a kivitelezési ütemterv alapján 2023 júniusában fejeződik be.

 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.LATEREX Építő Zrt.Veszprémturisztikai fejlesztéskulturális központ

Hírlevél

Hirdetés