2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Foglalkoztató és művészeti fejlesztő központként születik újjá az egykori veszprémi piarista gimnázium tornacsarnoka

Foglalkoztató és művészeti fejlesztő központként születik újjá az egykori veszprémi piarista gimnázium tornacsarnoka

magyarepitok.hu

2023.03.29. 12:00 - Füzi Nikolett

A VEMÉV-SZER és a LATEREX Építő Zrt. közös munkájával egy bábszínházat is magába foglaló foglalkoztató és művészeti fejlesztő központot alakítanak ki a korábban tornateremként szolgáló épületben, melynek részeként több új létesítménnyel is gazdagodik a vár alatti terület.

Hirdetés

Művészeti központként születik újjá Veszprém használaton kívüli területe: már javában zajlanak a munkálatok a piarista gimnázium egykori tornatermének és környezetének átépítésén a Deák Ferenc utcában. Az átfogó projektben több új épületet is kialakítanak, amely során többek között már a belső szakipari munkák, valamint a külső homlokzatépítési munkák is készülnek.
 

 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a beruházás a város kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésére kiírt közbeszerzési pályázat keretében, a VEMÉV-SZER Kft. és a LATEREX Építő Zrt. konzorciumának kivitelezésében valósul meg nettó 1,7 milliárd forintos szerződéses értéken.

Látványterv: Zsuffa és Kalmár Építész Műterem - látványterv a Deák Ferenc utcáról.

 

A fejlesztések következtében a használaton kívül állt tornateremben egy bábszínházat is magába foglaló foglalkoztató és művészeti fejlesztő központot alakítanak ki.

A területen összesen 4 új épület jön létre: a leendő bábszínházhoz kapcsolódóan egy új fogadóépület épül, melyben vizesblokkok és ajándékbolt is működik majd, de próbaterem, raktárak és öltözők is a fogadó részét képezik. A telken mindezeken túl kiállítóteretkávézót, gyermekfoglalkoztatót, valamint egy védett, parkosított közösségi teret is kialakítanak a szakemberek.

 

 

Hamarosan befejeződik a leendő bábszínház szerkezeti átalakítása

A projekt aktuális előrehaladása kapcsán Csehi Lóránt, a VEMÉV-SZER Kft. projektvezetője összefoglalta, mely feladatok határozták meg az elmúlt időszakot a kivitelezés szempontjából.

A projektvezető lapunk megkeresésére elmondta: az építkezési munkálatok 2022 júliusában kezdődtek meg, azóta pedig már elkészült a kiállítótér, a kávézó, illetve a gyermekfoglalkoztató épület szerkezete és tetőfedése, jelenleg pedig az elektromos és gépészeti szerelések, a belső szakipari munkálatok, valamint a külső homlokzatépítési munkák zajlanak.

 

 

Hozzátette,

a két másik épületben is az ütemterveknek megfelelően haladtak a szakemberek, a bábszínházban már a befejező szakaszához értek a szerkezeti átalakítások, a fogadó épület vasbeton főfalainak szerkezetépítése pedig már 50%-os készültségnél tart.

Az épületeket körülölelő közösségi tér kialakítását illetően megtudtuk, hogy itt jelenleg az előkészítési folyamatok zajlanak, ugyanis a külső munkálatokat csak az épületek szerkezetépítése után tudják elkezdeni a kivitelezők.

 

 

Speciális műszaki megoldásokat is bevetettek a szakemberek

Az új épületek kivitelezésén túl azonban a piarista gimnázium volt tornatermének felújítási munkálataira is részletesebben kitért a projektvezető. A kihasználatlanul álló épület műemléki gondosságú felújítást igényelt, így a munkálatokat egy részletes feltárás előzte meg.

A tervezési szakaszhoz képest a feltárások rosszabb állapotot mutattak ki, így az épület teljes körű felújítása, átalakítása, valamint szerkezete és alapja is megerősítést is kap.

 

 

Ennek során egyedi műszaki megoldásokat is alkalmaztak a szakemberek: a fogadó épület mögötti támfalakat, illetve a megmaradó bábszínház épületét a jobb teherbírás érdekében jethabarcsolási technológiával cölöpözték alá, továbbá a támfalakat bentmaradó kihorgonyzással is stabilizálták.

A körítő főfalak kivételével tehát az összes szerkezet megújul, mindemellett új födémrendszert és tetőszerkezetet is kialakítanak

- részletezte Csehi Lóránt.

 

 

Alapszint alá süllyesztett, zöldtetős kialakítást kap a fogadóépület

Az épületek tetőszerkezetei, illetve homlokzatai szintén különböző megoldásokkal készülnek. A projektvezető elmondta, hogy a fogadó épület az utcafronti homlokzat kivételével besimul a támfal töltésébe és a föld alá kerül, zöldtető kialakítással.

Az új homlokzatok téglaburkolatot kapnak, a bábszínház épületének tagolt, műemlék-jellegű homlokzatát pedig teljesen helyreállítják a szakemberek. Ezentúl három épület hagyományos cserépfedést kap, a kiállítótér pedig lapostetős kialakítású lesz, akárcsak az alapszint alá süllyesztett fogadóépület - foglalta össze végezetül Csehi Lóránt.

A komplex fejlesztés a jelenlegi előrehaladás és a kivitelezési ütemterv alapján 2023 júniusában fejeződik be.

 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.LATEREX Építő Zrt.Veszprémturisztikai fejlesztéskulturális központ

Hírlevél

Hirdetés