2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Már a belső munkálatokat kezdik meg az ország egyik legnagyobb turisztikai beruházásában

Már a belső munkálatokat kezdik meg az ország egyik legnagyobb turisztikai beruházásában

magyarepitok.hu

2023.09.12. 11:51 - Füzi Nikolett

A Balaton egyik legexkluzívabb turisztikai ingatlanfejlesztését célzó BalaPort szálloda- és apartman komplexum kivitelezése során immáron az apartmanházak negyedik ütemének szakipari munkálatain dolgoznak a generálkivitelező VEMÉV-SZER Kft. szakemberei, a szálloda befejezői munkáira pedig szeptemberben kerül kiírásra a meghívásos tender.

Hirdetés

Megkezdődött a belső terek kialakítása és a külső részek építése a szerkezetkész épületeken az ország legjelentősebb vidéki turisztikai beruházásában, a 2 hektáros balatonfüredi BalaPort szálloda- és apartman komplexumban. A 102 szobás szállodával, 4 étteremmel, 24 apartmannal, 188 férőhelyes mélygarázzsal, parti promenáddal rendelkező egyedülálló projekt megvalósítása ütemterv szerint halad, és immáron kezdetét vette a telken belüli közmű és úthálózatok létesítése is - derült ki a beruházás szeptember 12-én megrendezett, újabb ütemét bejelentő helyszíni sajtótájékoztatóján.

 

 

Ahogyan arról június végén már beszámoltunk, a Marriott International szállodalánc első vidéki luxusszállodája, a Le Méridien BalaPort Lake Balaton Resort a Balaton egyik legexkluzívabb turisztikai ingatlanfejlesztését célzó, BalaPort projekt keretében, a BalaPort Investment Kft. beruházásában jön létre. Az ötcsillagos szálloda kivitelezőjét még nem választották ki, ugyanakkor a hotel főépületétől keletre, illetve nyugatra eső BalaPort Residence apartmanház épületei a VEMÉV-SZER Kft. generálkivitelezésében valósulnak meg. Az összesen 22,5 milliárd forint értékű beruházás műszaki átadásának megkezdése 2024 végén, megnyitása pedig 2025 folyamán várható - jelentette be Szepesi Richárd alapító és tulajdonos a fejlesztés sajtóbejárásán.

 

 

A projekt aktuális előrehaladása kapcsán megtudtuk, az apartmanházaknál már befejeződött a belsőépítészeti design kialakítása, jelenleg pedig a válaszfalazás és a tetőszigetelés zajlik.

A turisztikai komplexum része a Balaton legmodernebb 203 férőhelyes kikötője is, amely tavaly nyáron készült el és mára kiemelkedő foglaltsággal üzemel - hangsúlyozták a tájékoztatásban.

 

 

A szálloda tematikáját a francia Riviéra hangulat és az olasz „dolce vita” életérzés adja majd

A kivitelezésben és tervezésben több hazai és nemzetközi szinten is elismert cég vesz részt: a leendő Le Méridien BalaPort Lake Balaton hotel hajózást megelevenítő külsejét a Fazakas Építésziroda tervezte, az 1960-as évek francia Riviéra és az olasz „Dolce Vita” hangulatába kalauzoló belsőépítészeti kialakítását pedig a 81Font építész- és belsőépítész iroda tervei alapján alakítják ki. A projektben belsőépítészeti tanácsadóként vállalt szerepet a G.A. Design International Kft., a műszaki tervezésért és a projektmenedzsmentért pedig a Dudinszky Tervezőiroda Kft. felelt.

 

Látványterv - Generáltervező: Fazakas Építésziroda, Belsőépítészeti koncepció: 81Font

 

Szepesi Richárd egész évben magas forgalmat remél a tematikus szállodában, amely a szabadidős felnőtt és üzleti utazókat is egyaránt szeretné kiszolgálni. A hotel előtti parti sétány az európai tengerparti kikötők hangulatát idézi meg. A turisztikai ingatlanberuházó szerint a turisták mellett a befektetőknek is kiváló célpont a BalaPort, hiszen jó befektetési lehetőséget kínál az apartman és a kikötőhely hosszútávon biztonságot ígérő bérbeadása. Mint kiemelték:

mind a panorámás apartmanok, mind a kikötőhelyek tekintetében nagy az érdeklődés, a fejlesztő szerint a komoly kereslet a projekt különlegességének, az épülő ingatlanok prémium minőségének és a fejlesztő csapat tapasztalatának és jó hírnevének köszönhető.

 

 

A negyedik ütemként már az apartmanházak szakipari munkái zajlanak

Az eseményen Szepesi Richárd, a BalaPort projekt megálmodója, a saját, illetve résztulajdonában álló vállalkozások szakmai irányítója elmondta, az ország egyik legnagyobb és legkomplexebb turisztikai fejlesztése zajlik jelenleg Balatonfüreden a Tagore sétány központi területén. Rámutatott, szakmai csapatának eddig megvalósult tematikus turisztikai fejlesztései garanciát jelentenek arra, hogy a BalaPort a Balaton legexkluzívabb és legkülönlegesebb projektje lesz.

A BalaPort projekt Szepesi Richárd sorrendben harmadik 5 csillagos turisztikai beruházása, kettő jól ismert négycsillagos szállodaberuházás után. A szerkezetkész épületek jelzik, hogy az ütemtervet tartani tudják, a fejlesztés időben elkészül, a műszaki átadásának megkezdése pedig 2024 végén várható – emelte ki a tulajdonos.

Hozzátette, a beruházás kiinduló lépése volt a kikötő vízi létesítményeinek kialakítása, amellyel a Balaton legmodernebb és legnagyobb hajóinak fogadására kész hajókikötője jött létre.

 

 

A szárazföldi beruházás első három ütemeként megvalósultak a mélyépítési munkák, a térszín alatti szerkezetépítési munkák és a felszín feletti teljes szerkezetépítés. A negyedik ütemként már folynak az apartmanházak szakipari munkái, a szálloda befejezői munkáira pedig szeptemberben kerül kiírásra a meghívásos tender.

A tulajdonos és alapító mindemellett beszámolt arról is, hogy a komplexum közel 6,9 milliárd forint vissza nem térítendő Kisfaludy 2030 MTÜ támogatás mellett 3,5 milliárd forint hitelből és 12,1 milliárd forint önerőből épül, amelynek egy részét az apartmanok és a hajóhelyek hosszú távú értékesítéséből teremtette elő a társaság.

 

 

Számos egész évben nyitva tartó vendéglátóegységgel is gazdagodik a környék

Szepesi Richárd hangsúlyozta, a négyévszakos erős foglaltságot a magas színvonalon kialakított, tematikus megvalósítás biztosítja, amit az is támogat, hogy a közvetlenül a Zákonyi Ferenc sétányra nyíló minőségi, egész évben nyitva tartó éttermekkel, kávézókkal és üzlethelyiségekkel gazdagodik a környék. Példaként említette, hogy az előszerződés megkötését követően már szakmai munkálatok folynak a Zsidai Csoport által fémjelzett jól ismert Spíler Trattoria, Baltazár, Black Rose The Bar és a Zuki vendéglátóhelyek megjelenéséről, amelyek teljes egészében, sokféle kínálattal lefedik majd a vendéglátó minőségi kínálatot.

A tulajdonos úgy vélte, a turizmusban a tematikus szállodáké a jövő. „Két évtizedes szállodafejlesztő és szállodatulajdonosi tapasztalatom szerint létjogosultsága csak valami különlegesnek, egyedülállónak lehet” – mondta, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a hoteleknek osztrák, német, olasz, szlovén vendégeket is „tudni kell hoznia” a Marriott vendégkörének is köszönhetően, de a fő célcsoport a belföldi fizetőképes vendégkör lesz, látható részben a Szepesi Richárd szállodái között lévő vendégek lojalitásának és a lokációnak is köszönhetően.

A Balatonfüreden épülő projekt pedig ilyen lesz, hiszen az általa megálmodott fejlesztések különleges építészeti-szolgáltatási tematikára és adott célcsoportra fókuszálva épülnek

- tette hozzá.

 

Szepesi Richárd, alapító és tulajdonos

 

A közműfejlesztés mellett jelentős közérdekű fejlesztések is megvalósulnak

„Egyszerre tükrözve az örök vízparti hangulatot és a mai kor igényeit, háromezer négyzetméteres wellness részleget alakítunk ki kültéri és beltéri medencékkel, fitness teremmel, spa-val és különleges szaunaparkkal. A szálloda több étteremben, egy emblematikus bárban és egy poolbárban nyújt majd kimagasló kulináris élményeket az elismert és tapasztalt Zsidai Csoport közreműködésével” – részletezte Szepesi Richárd.

Hozzátette: a hotel főépületétől keletre, illetve nyugatra eső BalaPort Residence különálló épületeiben összesen 24 apartmant alakítanak ki az egy hálószobástól a 3 hálószobás kategóriáig. Az apartmanokat ugyancsak francia stílusban berendezve és felszerelve adják át, az átadást követően pedig a resort hasznosítási konstrukciójára is lehetőségük lesz a befektetőknek.

 

BalaPort Residence látványterv - Generáltervező: Fazakas Építésziroda, Belsőépítészeti koncepció: 81Font

 

Szepesi Richárd továbbá kiemelte, a beruházás során a közműfejlesztés mellett, jelentős közérdekű fejlesztések is megvalósulnak, köztük az európai tengerparti kikötők hangulatát idéző sétány és egy stég kialakításával.

A projekt során nagy hangsúlyt fektetnek a parti promenád parkosítására és fásítására, a fenntarthatóság jegyében pedig tervezik a csapadékvíz gyűjtését és a Balatonba való visszatáplálását is.

 

 

A projekt nemcsak a város, de az egész balatoni térség fejlődéséhez is hozzájárul

Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte, az új komplexum megépülése segíti majd a városban a konferenciaturizmus erősítését, valamint hozzájárul a város fejlődéséhez és a munkaerő megtartásához is a volt Huray piac területén található Balatonfüred Kongresszusi Központ hatékonyságához. Hozzátette, a négyévszakos üzemelés mindemellett segíti a Balaton turisztikai idényének meghosszabbítását, ezzel biztonságos munkahelyeket teremt, és magával vonz olyan fejlesztéseket is, amelyek nem kifejezetten a nyári időszakhoz köthetők. Ez jelentős fejlődést jelenthet nem csak a városnak, de az egész balatoni régiónak is. A projekt további pozitív hatásaiként hangsúlyozta,

a BalaPort fontos szerepet játszik a térség versenyképességének növelésében is, élhetőbbé és színesebbé teszi a várost, segít itt tartani és ide vonzani a szürkeállományt, erősíti a város lakosságmegtartó erejét, továbbá az ilyen beruházások fontosak a kisebb és nagyobb vállalkozások és más munkáltatók számára is.

 

Bóka István, Balatonfüred polgármestere

 

Kiemelte, a lakosság hangulatos sétánnyal is gazdagodik, mert a hotel területe nyitott lesz, a sétány és a parti rész pedig egész évben bejárható lesz. A polgármester egyúttal reményét fejezte ki, hogy a magyar gazdaság fejlődéséhez a balatoni szálloda- és szolgáltatási szektor is nagymértékben hozzá tud járulni a következő években.

 

Látványterv - Le Méridien BalaPort Lake Balaton Resort (lobby) Generáltervező: Fazakas Építésziroda, Belsőépítészeti koncepció: 81Font

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.BalaPort Investment Kft.Fazakas Építésziroda81FontBalatonfüredBalatonapartmanszállodaberuházás

Hírlevél

Hirdetés