2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Építészeti értékek megtartásával sikerült megújítani Nagykanizsa gimnáziumát

Építészeti értékek megtartásával sikerült megújítani Nagykanizsa gimnáziumát

magyarepitok.hu

2023.10.02. 08:00 - Móré Levente

Két intézmény energetikai korszerűsítését is a Szabadics Zrt. végezhette Nagykanizsán. Az egy nyár alatt, egyszerre felújított Attila utcai óvoda és bölcsőde, valamint a Batthyány Lajos Gimnázium fenntartási költsége jelentősen csökkenhet már a következő fűtési idényre is.

Hirdetés

Nagykanizsa önkormányzatának lehetősége nyílt 1,3 milliárd forint értékben energetikai projektek megvalósítására. Az összesen hét intézményt érintő beruházás súlypontja két fő helyszín lett: a Batthyány Lajos Gimnázium (BLG), valamint az Attila utcai óvoda és bölcsőde, amelyeknek felújítását a nagykanizsai székhelyű Szabadics Zrt. végezhetett el.

Óvoda és bölcsőde energetikai korszerűsítése

Az óvoda esetében egy egyszerű tömegképzésű, egyszintes téglaalaprajzú egységekből álló épületegyüttes képezte a projekt tárgyát. A lakótelepi környezetben álló intézményben a sarkaiknál összeforgatott tömbök védett belső udvarokkal, átlátható terekkel a későmodern építészet kellemes arányú és jól használható helyiségeivel segítik a pedagógusok munkáját, energetikailag azonban az épület messze elmaradt a mai kor elvárásaitól.  

„A vállalt feladatnak megfelelően a Szabadics Zrt. a nyár folyamán kicserélte a nyílászárókat, szigetelte a homlokzatokat, míg a lapostetők korszerűsítése során új PVC tetőfedést (és természetesen szigetelés) mellett napelem-rendszer is került az épületekre” – árulta el lapunknak Kustor Bence projektvezető.

 

 

A gimnázium energetikai korszerűsítése 

A projektben szintén megújult a ’90-es évek formajegyeit magán viselő Batthyány Lajos Gimnázium, amelyet a kivitelezőnek az építészeti értékek megtartása mellett sikerült kortárs anyagokkal frissítenie. „Az épület homlokzata kváderes kialakítású, erősen tagolt, modern megjelenésű, így ennek hőszigetelése igazi kihívás volt” – hangsúlyozta a projektvezetőm hozzátéve: 

„bár a homlokzati nyílászárók műanyag szerkezetűek, kívülről alumíniumboritást kaptak, valamint az épület árnyékolását is alumínium lamellázat beépítésével oldottuk meg, ami nemcsak nagyon jó minőségű, de elegánsabbá is teszi a házat.”

A gimnázium tetőzete is átfogó fejlesztést kapott: nem csak a lapostető szigetelését, a bevilágító kupolák cseréjét és PVC fedését is elvégezték, de a magastető héjazatának megújítására is lehetősége nyílt a kivitelezőnek. Fontos elem, hogy a homlokzati nyílászárók cseréje mellett annak hőszigetelése is megtörtént. 

 

 

Helyi cégként valósítottak meg egy kiemelt helyi projektet 

Kustor Bence arra is kitért, hogy az iskolai tornacsarnok új, hőszigetelt, trapézlemez-fedésű álmennyezetet és új lámpatesteket kapott. Az osztálytermekben és az épület helyiségeiben lámpatest cserék történtek. Ezeken felül négy új kondenzációs kazán is segíti majd az iskola fenntartási költségeit csökkenteni. Az intézmény mindezeken túl akadálymentes vizesblokkot és akadálymenetes liftet kapott.

Az projektvezető zárásként kifejtette, nagykanizsai székhelyű vállalatként nagy büszkeség volt számukra egy kiemelt helyi projektet megvalósítani, amely által hozzájárultak az oktatási épületek gazdaságosabb fenntartásához, illetve színvonalasabb működéséhez. 

Galéria

Mi épül?Szabadics Zrt.Nagykanizsaoktatási beruházásenergetikai beruházásenergetikai korszerűsítésiskolafelújításóvodafejlesztés

Hírlevél

Hirdetés