2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Új köntösben a Budai Vár egyik ikonikus kisvendéglője
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Új köntösben a Budai Vár egyik ikonikus kisvendéglője

magyarepitok.hu

2023.10.25. 07:40 - Bíró Beáta

Ismét várja vendégeit a Fekete Holló, melynek műemlék épülete a SWIETELSKY Magyarország Kft. munkájával újult meg kívül-belül.

Hirdetés

Kihívások és szép feladatok tették különlegessé a Fekete Holló külső-belső felújítási munkálatait a kivitelező számára. A kisvendéglő a történelmi Budapest szívében, a Budai Várban található, a város egyik leghangulatosabb utcájában, az Országház utca 10. alatt – írja magáról honlapján az étterem. Azt is megtudhatjuk, hogy Mátyás király címerállatáról kapott mostani nevét 1964 óta viseli, de már az 1930-as években Alpek Pál éttermeként funkcionált.

Egy ilyen múlttal rendelkező étterem rekonstrukcióját kifejezetten emelkedetté teszi az épület műemlék jellege, hisz emiatt sok-sok részfeladat más megoldást követel, mint egy hagyományos kivitelezésnél.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu
A képek a felújítás utolsó napjaiban készültek

 

Így természetesen a legszebb feladatot a műemlékvédelem jelentette a kivitelező SWIETELSKY Magyarország Kft. csapatának, melynek feladata a külső-belső átalakítások, felújítások elvégzése, valamint egy teljesen új gépészeti és elektromos rendszer kiépítése volt. A munkaterületet bontás utáni állapotban kapták meg, a munkálatokra szerződés szerint mindössze szűk három hónapjuk volt – tudtuk meg Meggyesi Gergő projektmérnöktől.

 

A hangulatot egyedi fa- és kovácsoltvas szerkezetek adják

A vendégterek a belsőépítészeti tervezés alapján egyedi stílusban újultak meg többféle fa felhasználásával.

A telepített oldalfalburkolat háttérvilágítást kapott, melyhez passzolnak a különleges padok. Sajátos lakatos csillárokat szereltek fel, melyeknek mind a kialakítása, mind a mennyezetbe való rögzítése rendkívül nagy odafigyelést igényelt a műemlékvédelmi elvárások miatt. A csigákat lézervágóval vágták ki, amelyeket egyesével, kézzel szereltek össze.

 

 

A bárpultnál egy nagy, szintén egyedi lakatos szerkezetből készült polcrendszert telepítettek. A csillárok és a bárpult feletti polc gépi és kézi erővel készült, így egy nagyon látványos, félig kovácsolt szerkezet jött létre.  

A mennyezetet, valamint az oldalfalakat újrafestették, helyenként hidegburkolattal burkolták.

 

 

Az üzemi tér kihívása az épített álmennyezet volt

A konyhatér is megszépült, modern gépészeti elemekkel újult meg. A megrendelői igényeknek megfelelő beépítést számos helyszíni egyeztetést és a résztvevők pozitív hozzáállása segítette.

Itt minden felület új burkolatot kapott.

Külön kihívás volt a főző terület feletti légtechnikai vezetékek és gépészeti berendezések elvezetése a szabványoknak megfelelően, mivel új álmennyezetet is építettek.

 

 

Az étteremhez tartozik még a padlástérben az új gépészeti tér, ahol a kezelő gépek kaptak helyet. Az ehhez szükséges légtechnikai idomokat és kémény felépítményt éjszakai műszakban, daruval emelték be, majd a helyszínen, a padláson szerelték össze.

A műemlékvédelmet érintő munkafázisokban sok esetben volt szükség a mérnöki problémamegoldó képességre. Mint azt a projektmérnök elmondta: „a bontási munkálatok során néha olyan meghökkentő, az építés idején alkalmazott módszerekkel szembesültünk, amelyeket azonnal kezelni kellett. A projektben a legszebb kihívást ezek megoldása jelentette.”

 

 

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.műemlékfelújításBudapestBudai vár

Hírlevél

Hirdetés