2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Technológiaváltással a működési költségek is csökkenthetők

Technológiaváltással a működési költségek is csökkenthetők

magyarepítok.hu

2023.11.22. 08:00 - Móré Levente

A kivitelezők is szívesen dolgoznak a Cemix Thermosystem rendszerével.

Hirdetés

A váchartyáni textilnyomó műhely 1992 óta foglalkozik textil ruházati termékek készítésével és szitanyomásával. Kezdetben főleg színes filmnyomásokkal ellátott gyermekruhák gyártását végezték, amit a későbbiekben kiegészítettek felnőtt divatáruval, munkaruházattal és promóciós termékek készítésével is. Jelentőségüket jól mutatja, hogy alkalmuk volt már saját márkanéven és multinacionális üzletláncok üzleteiben is értékesíteni termékeiket.

Gyártóüzemük, ahol szabással, varrással és szitázással is foglalkoznak, energetikai felújításra szorult, ehhez pedig kiváló partnerre találtak a Cemixnél.

 

 

Amint azt Teke Miklóstól, a Gas-Trade Kft. tulajdonosától megtudhattuk: a fejlesztés két ütemben valósult meg, amelyek során az épület energiafelhasználását, egyben a vállalat energiamérlegét igyekeztek nagymértékben javítani. A technológiai áramigény, valamint az épület üzemeltetési költségei nagy részét teszik ki gyártási költségeknek, a felújítással pedig a vállalat lényegesen kevésbé vált kitetté az energiapiaci árváltozásoknak; emellett működési költségeik sokkal stabilabbá váltak. A korszerűsítésnek köszönhetően ráadásul munkatársaiknak jobb és modernebb munkakörnyezetet tudnak biztosítani.

 

 

 

Komplex felújításba fogtak

Első ütemben a régi, egyrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók felét cserélték korszerű műanyag nyílászárókra, majd a második ütemben a további nyílászárók cseréje mellett a homlokzatot szigetelték 16 cm-es, szürke EPS (0,03 W/m2K) szigeteléssel. Ennek ragasztásához, felületképzéséhez és színezéséhez egyaránt a Cemix termékeit használták. 

A vízzárási funkcióját már épp csak ellátni képes, szigetelés nélküli zárófödém teljes felújítása is elkészült, itt a PVC vízszigetelés mellett 20 cm EPS hőszigetelést is alkalmaztak a szakemberek. Energetikai felújításuk másik alappillére egy erre került 41 kWp-os napelemrendszer kiépítése volt, amelynek méretezésénél figyelembe vették a környező a fák árnyékolásának negatív hatását is.

 

 

Hőszigeteléssel a hatékonyságért

A homlokzati hőszigetelések összetett rendszerek, tervezésük és telepítésük komoly szaktudást igényel. A megfelelő megoldás kiválasztása során számos körülményre figyelemmel kell lennie a beruházónak. Így esett – Teke Miklós elmondása szerint – a Cemix hőszigetelő termékekre a választásuk, amelyekről sok pozitív visszajelzést hallottak: a kivitelezők többek között kiemelték, hogy télen-nyáron könnyű vele dolgozni, könnyen színezhető és megakadályozza a penészedést.

„Mindenképpen olyan gyártó termékét akartuk használni, aki magas minőséget képvisel” – emelte ki a tulajdonos. „Sok segítséget kaptunk a termék kiválasztásánál és a rendelés menete is zökkenőmentes volt. A kivitelezés folyamán a cég szakértője többször is ellátogatott hozzánk és megadott minden támogatást nekünk, valamint kivitelező brigádnak is.”

 

 

Megtérül a pontos előkészítés

Elsholtz Gábor, a Cemix Hungary Kft. regionális projektvezetője avatta be lapunkat a részletekbe, elmondása szerint a Thermo System homlokzati és lábazati hőszigetelő rendszert választották a 800 négyzetméteres épület szigeteléséhez, amelyből úgy 440 négyzetméternyi területet pályázati forrásból korszerűsíthetett a megrendelő.

„Teke Miklósban egy rendkívül precíz, gondos és az előkészítésre megfelelő időt szánó megrendelőt ismertünk meg”

– tette hozzá Elsholtz Gábor felhívva a figyelmet arra: a végeredményen is látszik, hogy a megrendelő az előkészítés során maximálisan figyelembe vette a Cemix ajánlásait, azoknak megfelelően alakította ki a homlokzati hőszigeteléshez nélkülözhetetlen kiegészítő elemeket (bádogozások, nyílászárók, lábazat, színválasztás stb). A felújítással pedig az első tapasztalatok alapján jelentős energiamegtakarítást értek el.

„Mindenesetre már tapasztaltuk – összegezte a tapasztalatait Teke Miklós –, hogy a beépített új technológiánk hulladékhője elegendő a 10 °C hőmérséklet elérésére fűtés nélkül is, így az épület gázfogyasztása máris 74%-kal csökkent.” A vállalat a gyártáshoz is nagyrészt villamos áramot használ, amelynél remélik, hogy a fogyasztásuk háromnegyed részét helyben meg tudják majd termelni.

 

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.Gas-Trade Kft.Váchartyángyártócsarnokcsarnoképítésenergetikai beruházásenergetikai korszerűsítés

Hírlevél

Hirdetés