2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Három ikonikus esztergomi épületen dolgozik egyszerre a LATEREX Építő Zrt.

Három ikonikus esztergomi épületen dolgozik egyszerre a LATEREX Építő Zrt.

magyarepitok.hu

2023.12.06. 12:21 - Móré Levente

A Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, a Vármegyeháza részleges felújítása és a Városháza rekonstrukciója egy időben zajlik.

Hirdetés

Ritka alkalom, hogy egy városban, egymáshoz közel lévő és párhuzamosan megvalósuló feladatokat ugyanaz a kivitelező láthat el. A LATEREX Építő Zrt. komoly tapasztalatokkal rendelkezik mai épületek és műemléki felújítások kivitelezésében is. Szerencsés véletlen, hogy Esztergomban mindezen kompetenciáit egymáshoz nagyon közeli projekteken mutathatja meg: a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, a Vármegyeháza részleges felújítása és a Városháza felújítása egy időben zajlik. Pár lépést kell csak tennünk ahhoz, hogy az automatika vezérelte rendszerek után a 18. század szerkezetei között találja magát, aki végigjárja a LATEREX esztergomi építkezéseit. Ez nemcsak rendkívül változatossá teszi a munkájukat, de bőven kínál kihívásokat is.

 

 

Kis híján egy évszázad történetei – a gimnázium

Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium júniusi bokrétaavatója óta elkészült a teljes tető szigetelése, a zöldtetők extenzív és intenzív ültetőközegeinek telepítése, a külső lakatos térbútorok telepítése és jelenleg folyamatban van a növénytelepítés, illetve az öntözőrendszer kiépítése – tudtuk meg Koncsek Péter projekt főmérnöktől, aki a gimnázium átalakítása mellett a Vármegyeháza és a Városháza felújításáért is felel. Számos részlet kivitelezése az utolsó munkafolyamatnál tart, többek között

  • beépítették a homlokzati nyílászárókat
  • 85%-os készültségben van a homlokzati szerelt téglaburkolat telepítése,
  • heteken belül elkészül a belső udvartérre tervezett terraway burkolatos pályaszerkezet és
  • elkészült a kültéri kondipark.

 

 

A belső terek elektromos- és épületgépészeti kiépítései szinte teljesen elkészültek, bekerültek a nyílászárók és jelenleg folyamatban van a felvonók telepítése. A hidegburkolat teljesen a helyére került, a melegburkolatok telepítését a jövő évre tervezik, ideértve a csarnoktér sportparkettáját is. A belsőépítészeti szerkezetek részleteit, valamint az oktatás- és sporttechnológiai berendezéseket is jövőre telepíti a kivitelező.

 

Barokk örökség - a Vármegyeháza

Új hivatali irodák kialakítása a kivitelező feladata a Megyeháza épületegyüttesének egy belső, a XX. század első felében épült szárnyának első emeletén.

A projekt keretében a meglévő nyílászáróállomány teljes cseréjét végzi el a LATEREX a régi nyílászárók újragyártásával: a meglévők tökéletes másolatait helyezi el az örökségvédelmi hivatal felügyelete mellett. Megújul továbbá a vizesblokk és korszerűsítik a gépészeti rendszert és a gyenge- és erősáramú hálózatot is. Lecserélik ezen felül a burkolatokat és megújítják a felületképzést.

A 2023. októberében megkezdett munkálatokat 2024. februárjában adják majd át.

A Városháza átalakításához kapcsolódóan az épület Városházához kapcsolódó, Bottyán utcai szárnya homlokzati, valamint részleges belső felújítás előtt áll.

 

 

Az ország legöregebbje – a Városháza

Komolyabb fejlesztésre van szükség az esztergomi Városházán, amelynek épülete közel 60 éve nem került felújításra. Az épület homlokzata és tetőszerkezete jelentősen leromlott az utóbbi években.

A projekt különlegességét a ház műemléki volta adja: a felújítás során több restaurátor és nagy tapasztalattal rendelkező kivitelező szakember bevonására is szükség van, a cél pedig nem kevesebb, mint a közel 300 éve városházaként működő barokk épület eredeti szépségének helyreállítása úgy, hogy az méltó legyen gazdag örökségéhez.

 

 

A 2023 októberében megkezdett és várhatóan 2025 tavaszáig tartó felújítás során megtörténik majd

  • a meglévő tetőszerkezet teljes felülvizsgálata, majd a szükséges megerősítések és szerkezeti cserék után pedig a teljes fedés cseréje a jelenlegi azbesztpaláról természetes pala anyagra;
  • a teljes homlokzat felújítása, ami érinti a meglévő nyílászárókat, tagozatokat, díszítőelemeket, kőszerkezeteket és felületképzést is.
  • Új, injektált szigetelés készül a teljes külső és belső falszerkezeteken,
  • beépítenek egy panoráma felvonót,
  • a meglévő udvari épületrész födémcseréjével pedig új gépészeti platform létesül.

 

 

Teljesen megújul továbbá a hivatal belső udvara az épített- és természetes környezet felújításával és átalakításával. A Bottyán utcai, valamint Széchenyi téri szárnyak részleges belső rekonstrukciójával emellett üzlethelyiségeket és irodatereket alakítanak ki.

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.Esztergomoktatási beruházásiskolaépítés

Hírlevél

Hirdetés