2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Hatalmas ipari infrastruktúrafejlesztés érkezik Nyíregyházára
Illusztráció

Hatalmas ipari infrastruktúrafejlesztés érkezik Nyíregyházára

mti

2024.01.25. 09:40 - Szabó Ákos

Csaknem 192 milliárd forintból fejleszti déli ipari parkját a kelet-magyarországi város, az első ütemet a FŐMTERV és az A-Stúdió 90 tervezte. Szennyvíztisztító, a Tiszáig érő vízvezető hálózat, utak, vasút, közművek épülnek.

Hirdetés

Közel 192 milliárd forintot fordít a déli ipari park infrastruktúrájának kiépítésére Nyíregyháza; a három ütemben, jelentős kormányzati támogatással megvalósuló közúti és közműfejlesztések tervezési munkái 2025 végén fejeződhetnek be - közölte Kovács Ferenc polgármester január 24-én.

A városvezető egy háttérbeszélgetésen újságíróknak elmondta, a 640 hektáros ipari terület közművesítését, úthálózatának kialakítását több, erre vonatkozó kormányhatározat révén 152 milliárd forinttal támogatja a kabinet, ez az összeg közvetlenül a kedvezményezett önkormányzathoz érkezik, amely a program koordinációját vállalta. A park elektromos hálózatának, valamint út- és vasútfejlesztéseinek finanszírozására az Energiaügyi Minisztérium és az Építési és Közlekedési Minisztérium kapott további 40 milliárd forint közvetlen kormányzati forrást.

Az első ütem tervezését a FŐMTERV Zrt. és az A-Studió 90 Kft. konzorciuma végezte el, a kivitelezésre vonatkozó szerződéseket februárban írja alá az önkormányzat a közbeszerzésen nyertes ajánlattevőkkel, a munkákra egy év áll rendelkezésre.

A második és harmadik ütem tervei várhatóan 2024-ben és 2025-ben készülhetnek el.

 

Útfelújítások és vízberuházások az első ütemben

A  beruházások első üteme a park megközelíthetősége szempontjából fontos mellékutak felújításával kezdődik, emellett a biztonságos ivóvízellátás érdekében egy - a város délkeleti részén élő mintegy 12 ezer embert és az ipari üzemeket kiszolgáló - nyomásfokozó berendezést építenek meg.

A második és harmadik ütem műszaki tartalmának meghatározására döntéselőkészítő tanulmány készült, amely a tervezési munkákban lesz irányadó. Az elképzelések szerint az ipari park úthálózatát gyalog- és kerékpárutakkal fejlesztenék tovább, a közeli Butyka és Nyírjes településrészek útszakaszait felújítják, elkerülő utakat építenek, kiépül a terület csapadékvíz- és ivóvízhálózata, a teljes szennyvízelvezetési és -tisztítási infrastruktúra, valamint egy önálló szennyvíztisztító is.

 

Tisztított szennyvizet és a Tisza vizét is felhasználják a terület ellátására

Megépül a közműudvar és egy komplex környezetvédelmi monitoring rendszer, a fejlesztéseknek köszönhetően pedig az itt működő üzemek vízigényének jelentős részét tisztított szennyvízzel tudják majd kiszolgálni.

Az ipari terület ivóvízigényét az első két ütemben a felszín alatti ivóvízbázisból, majd a harmadik ütemben már a Tiszából történő vízkivétellel oldanák meg. Az előzetes tervek szerint a Nyíregyházától harminc kilométerre fekvő Paszabnál alakítanának ki egy vízkivételi helyet a Tiszában, majd az ivóvíz egy víztisztítón és csővezetéken keresztül jutna el a megyeszékhely ipari parkjáig.

 

Óriási autóipari gyárépítési sorozat Nyíregyházán

Nyíregyháza újonnan létrejövő déli ipari parkjában több külföldi nagybefektető épít gyárat: a dél-koreai W-Scope 2022 októberében jelentette be, hogy 300 milliárd forintos beruházással hozza létre üzemét, amelyben elektromos autók akkumulátorához használt szeparátorfilmet fognak gyártani, 2023 elején pedig a Boysen csoport jelezte betelepülési szándékát. A német vállalat 60 milliárd forintos beruházással elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket fog előállítani a BMW debreceni gyára számára.

A park legnagyobb betelepülője, a kínai Sunwoda pedig tavaly júliusban jelezte, hogy összesen 580 milliárd forintos beruházással itt építi fel első európai akkumulátorgyártó üzemét.

Mi épül?Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.A-Stúdió 90Nyíregyházaipari parkútépítésvasútfejlesztésvízgazdálkodásinfrastruktúra

Hírlevél

Hirdetés