2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Az idei év legnagyobb magyarországi beruházásában épül hatalmas üzemkomplexum Nyíregyházán
Illusztráció: Sunwoda

Az idei év legnagyobb magyarországi beruházásában épül hatalmas üzemkomplexum Nyíregyházán

magyarepitok.hu, mti

2023.07.27. 10:10 - Szabó Ákos

580 milliárd forintos óriásprojekt sorozatban készül a kínai Sunwoda elektromos akkumulátorokat előállító létesítménye és a hozzá tartozó fejlesztések.

Hirdetés

Hatalmas építkezést jelentett be reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. A tárcavezető Facebook-közvetítésben tett bejelentése szerint a kínai Sunwoda (a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó cége) jelentős versenyt követően Nyíregyházát választotta első európai gyára helyszínéül (a Sunwodának hét kínai és egy indiai üzemközpontja van).

 

90 százalékban újrahasznosított szennyvízzel dolgoznak

A bejelentésből kiderült: a fejlesztés első üteme mintegy 93 milliárd forint értékű lesz, de a teljes fejlesztés minden elemével együtt végül 580 milliárd forintos értékre rúg majd. Elhangzott: a Sunwoda számára a környezetvédelem kiemelten fontos,

a gyár teljes vízigényének 90 százalékát tisztított szennyvízből fogják biztosítani, és pusztán kézmosási, ivási és egyéb hasonló célokból fognak ivóvizet felhasználni, ráadásul szennyvíz-előkezelőt is építenek. A cég napelemparkot is telepíteni fog, és így alapvetően megújuló energiával biztosítják majd az üzem működését.

A vállalat nemcsak azt vállalja, hogy betartja a magyarországi, egyébként európai összevetésben is rendkívül szigorú előírásokat, hanem azt is, hogy még szigorúbb feltételeket szab.

 

A Déli Ipari Parkban építkeznek

 

 

A Sunwoda cégcsoport elektromobilitási vállalataként funkcionáló Sunwoda Mobility Energy Technology Co., Ltd. (SEVB) eddigi legmodernebb akkumulátorgyárát építi fel Nyíregyházán a Déli Ipari Park területén - derül ki a cégcsoport közleményéből.

Az építkezés jövőre indul és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés. Az üzem lítium-ion energiaforrásokkal látja majd el Nyíregyházáról Európa autóipari szereplőit.

A létesítmény mintegy másfél kilométerre lesz a legközelebbi lakott területtől, a cég ígérete szerint zajvédő falakat is kialakítanak majd.

 

A top 10 elektromos akkumulátorgyártóból megjött az ötödik is

A miniszter hangsúlyozta, hogy a fejlesztéssel a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül már öt jelen lesz hazánkban, amelyek világpiaci részesedése 49,4 százalék a szektorban. Az elektromos autógyártás fontosságát hangsúlyozva kiemelte: tavaly világszerte tízmillió elektromos autót adtak el, ami az értékesítés 14 százalékát teszi ki, majd az idei első negyedévben 25 százalékos növekedést jegyeztek fel, és valószínűleg exponenciális növekedés előtt áll az ágazat - tudatta.

Mi épül?Nyíregyházaautóiparüzemépítésüzemfejlesztésszennyvíz

Hírlevél

Hirdetés