2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Új hidat kapott az ajkai Városligeti-tó
Fotók: facebook.com/DrNavracsicsTibor

Új hidat kapott az ajkai Városligeti-tó

magyarepitok.hu; MTI

2024.01.05. 11:41 - Bíró Beáta

Az Élhető város projekt részeként számos további beruházás valósul meg a Veszprém vármegyei városban.

Hirdetés

Elindult ez elmúlt időszak legjelentősebb ajkai fejlesztése, az "Élhető város" projekt, melynek részeként kerékpárutat, új közúti hidat építenek, okosvízmérők és okoszebra, komposztáló létesül, fejlesztik a zöldterületet.  

A beruházássorozatot a Városligetben jelentették be, ahol átadták a Városligeti-tó új hídját is, melyet a korábbi fahíd helyén építettek, 55 millió forintból.

Schwartz Béla (Közösen Ajkáért Egyesület) polgármester elmondta: az „Élhető város” projekten belül a Városliget tovább újul. Játszóteret és futópályát is építenek, valamint vizesblokkot létesítenek. A csapadékvíz gazdálkodás javítása érdekében esőkerteket alakítanak ki itt és az Újélet utcában.

 

 

Ajka Város Önkormányzatának legkomplexebb fejlesztései az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból elnyert 1 146 millió Ft-ból valósulhatnak meg a következő két évben. A város honlapján szereplő információk szerint a tervezett projektek javítják a település általános környezeti állapotát, hozzájárulva a fenntartható fejlődés helyi feltételeinek biztosításához és a fenntartható települési térszerkezet kialakulásához.

A beruházást a Magyar Közút Zrt. és a Bányász Kulturális Egyesület konzorciumban valósítja meg. 

 

Kerékpárosbarát lesz Ajka

A Városliget fejlesztésén túl a településen az Ajka-Tósokberénd közötti szakaszon folytatódik a kerékpárút építése, a belvárosban kerékpáros nyomvonalakat alakítanak ki. A Béke és Alkotmány utcát összekötő új közúti híd, az alternatív elkerülő útvonal kialakításával pedig hozzájárul a városi fenntartható közlekedés feltételeihez.

Az „okos” település fejlesztések jegyében a következő részprojektek valósulnak meg:

  • okos közvilágítás a Városligetben,
  • okos zebra a biztonságos közlekedés érdekében,
  • az önkormányzati nevelési, szociális, kulturális, és sportintézményekben okos vízmérés az intézményi vízhasználat csökkentése érdekében.

 

 

A környezeti fenntarthatóság követelményeit szem előtt tartva a települési zöld környezet megteremtését tűzték ki célként.

Csingervölgyben a volt Ármin bánya területét bekapcsolják a városi zöldterületi infrastruktúrába. A lakossági hulladékcsökkentés érdekében pedig közösségi komposztálót alakítanak ki a közösségi kertben.

A fejlesztések együttesen hozzájárulnak az élhető városi környezet kialakításához.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a projektnyitó ünnepségen hangsúlyozta: az Élhető városhoz hasonló beruházások célja az, hogy Magyarország az unió legélhetőbb országai közé tartozzon. Azt mondta, a város az elmúlt időszakban számos területen nagyot lépett előre. Nagyipari hagyományai révén visszanyeri a helyét a nemzetgazdaságban és elnyeri méltó helyét a turisztikai térképen is - fűzte hozzá.

Mi épül?AjkaVárosligetÉlhető várostelepülésfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés