2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Innováció, közösség és szabadság: átadták a Corvinus Egyetem új campusát
Balogh Zoltán/MTI

Innováció, közösség és szabadság: átadták a Corvinus Egyetem új campusát

MTI

2024.02.23. 08:51 - Bíró Beáta

A Market Építő Zrt. által tervezett és kivitelezett komplexumban egy 180 férőhelyes kollégium is helyet kapott.

Hirdetés

Már a hallgatóké a Corvinus Egyetem új, Gellért campusa. A 14 ezer négyzetméteres, 680 hallgató befogadására alkalmas épületben többfunkciós oktatási-kutatási helyiségeket és közösségi tereket alakítottak ki. Az intézmény kollégiumi része 180 hallgatónak nyújt kedvezményes lakhatási lehetőséget 2-3 ágyas szobákban, önálló vizesblokkokkal. Az épületben hat professzori apartman is helyet kapott, valamint multifunkciós sportközpontot, egy kültéri és egy beltéri csapatsport-pályát, fitnesztermet és négy mozgásstúdió alakítottak ki.

Az egykori Államigazgatási Főiskola XI. kerületi, Ménesi úti épületének felújítása 2021 őszén kezdődött és 17 milliárd forintból valósult meg, melynek háromnegyede állami, illetve uniós forrásokból, egynegyede a fenntartó alapítvány forrásaiból származik. Tervezője és kivitelezője a Market Építő Zrt. volt.

A 2024. február 22-i átadón Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter kiemelte: a felsőoktatási modellváltás célja az volt, hogy az egyetemek minél nagyobb szabadságot kapjanak.

 

Balogh Zoltán/MTI

 

Hernádi Zsolt, a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt: olyan felsőoktatási intézményt szerettek volna "álmodni", ahonnan a hallgatók kikerülve a világ minden táján megállják a helyüket. Hozzátette, az új campus egy olyan hely, ami az otthon és az egyetem között helyezkedik el, mert itt egyesül minden, ami a legjobb: a közösség és a szabadság.

Szabó Lajos, az egyetem rektora köszöntőjében azt mondta: arra vállalkoznak, hogy megmutassák, miként működik egy 21. századi gazdaság- és társadalomtudományi egyetem. 

 

Egyedülálló energetikai rendszert építettek 

A tervezésekor összesen öt szempontot vettek figyelembe, az egyik legfontosabb ezek közül a fenntarthatóság volt: olyan megoldásokat alkalmaztak, amelyek minimalizálják az energiafogyasztást és csökkentik a károsanyag-kibocsátást.

A Magyarországon egyedülálló energetikai rendszer a legmodernebb hőszigetelési technológiákat alkalmazza, illetve napelemek és talajszonda használatával biztosítja az energiaellátást. A megújuló épületegyüttest úgy tervezték, hogy megfeleljen a szigorú fenntarthatósági minősítésnek, a Leed Gold kritériumainak, valamint az AA+, kiemelkedően nagy energiahatékonyságot jelentő minősítésnek is, a hazai felsőoktatási beruházások közül elsőként

– mondta el korábban Barta Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiai vezetője.

A campus minden oktatási és közösségi tere a kreatív kooperációt szolgálja majd. Az épületben helyet kapott az egyetem vállalkozásinkubációs programja, valamint itt fog működni az innovatív adattudományi projekteknek otthont adó Adattér is.

Mi épül?Market Építő Zrt.Corvinus Egyetemcampusfejlesztésoktatási beruházásfelsőoktatás

Hírlevél

Hirdetés