2024.03.19, Kedd
Multifunkciós oktatási és közösségi központot hoznak létre a Budapesti Corvinus Egyetem új kampuszán
Látványtervek: Budapesti Corvinus Egyetem/Facebook, Market

Multifunkciós oktatási és közösségi központot hoznak létre a Budapesti Corvinus Egyetem új kampuszán

MTI, magyarepitok.hu

2022.12.09. 15:59 - Kolinek Nóra/Szabó Ákos

A Market Építő Zrt. tervezésével és kivitelezésével létrejövő kampuszon egyszerre 600-700 hallgató tud majd dolgozni.

Hirdetés

A tervek szerint jövő ősztől vehetik birtokba a corvinusos hallgatók és oktatók az egyetem Ménesi úti új kampuszát − jelentette be Barta Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiai vezetője 2022.12.09-én.

Az intézményben nagyszabású digitális, infrastrukturális és oktatási fejlesztés zajlik, amelynek keretében új kollégium nyitja meg kapuit és modernizálják a Neptun tanulmányi rendszert is.

Barta Márton kifejtette, a 2021 őszén megkezdett építkezés összköltsége várhatóan nettó 16 milliárd forint körül alakul, amiből 12 milliárd forint állami támogatás, további bruttó 650 millió forint pedig uniós forrás, a fennmaradó összeget a fejlesztést irányító Maecenas Univesitatis Corvini Alapítvány finanszírozza. Ahogy korábban beszámoltunk róla a tervezést és a kivitelezést a Market Építő Zrt. végzi el.

Látványtervek: Budapesti Corvinus Egyetem/Facebook, Market

Az intézmény a fenntarthatósági kritériumoknak is megfelel

„A Corvinus folyamatosan törekszik arra, hogy megőrizze vezető szerepét a magyar felsőoktatásban, ennek érdekében átfogó digitális, infrastrukturális és oktatási modernizációba fogott” − mondta Barta Márton a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az egyetem Ménesi úti új kampuszának látványterveit.

Az egyetem stratégiai vezetője hangsúlyozta, egyszerre 600-700 hallgató tud majd dolgozni a kampuszon, amelynek minden oktatási és közösségi tere a kreatív kooperációt fogja szolgálni.

 

 

„Multifunkciós oktatási, innovációs és közösségi központot szeretnénk létrehozni, amelyben az oktatási épületek mellett számos sport- és közösségi tér, valamint egy 11 ezer négyzetméteres park és egy 180 férőhelyes kollégium is helyet kap” − ismertette a részleteket Barta Márton.

„Célunk, hogy a Corvinus Közép-Európa legjobb gazdasági és társadalomtudományi egyeteme legyen” − húzta alá.

A campuson Magyarországon egyedülálló energetikai rendszer jön létre, amely a legmodernebb hőszigetelési technológiákat alkalmazza, illetve napelemek és talajszonda használatával biztosítja az energiaellátást. Barta Márton ezzel kapcsoltban kifejtette: „A megújuló épületegyüttes meg fog felelni a szigorú fenntarthatósági minősítésnek, a Leed Gold kritériumainak, valamint az AA+, kiemelkedően nagy energiahatékonyságot jelentő minősítésnek is, a hazai felsőoktatási beruházások közül elsőként.”

Végül hozzátette: „Egyszerre 6-700 hallgató tud majd dolgozni a campuson, amelynek minden oktatási és közösségi tere a kreatív kooperációt fogja szolgálni. Az épületben helyet kap majd az Egyetem vállalkozásinkubációs programja, valamint itt fog működni az innovatív adattudományi projekteknek otthont adó Adattér is."

 

 

A sajtótájékoztatón beszámoltak az egyetemen folyamatban lévő digitális fejlesztésekről is, amelyek egy részét az unió helyreállítási alapjából erre a célra elnyert, mintegy másfél milliárd forintos támogatási keretből valósítanak meg. A részletekről Major Péter, a Corvinus Hallgatói Szolgáltatások egységének vezetője elmondta, szeretnék Magyarországon elsőként bevezetni az online beiratkozást.

 

Innovációs műhelyeknek ad otthont az új campus

 

 

A kivitelező Market sajtótéjékoztatójából az is kiderült: a campuson szociális eszközkölcsönző programot indít majd az egyetem, amelyben hátrányos helyzetű hallgatók juthatnak olyan, a távoktatáshoz szükséges eszközökhöz, mint a tablet, a vezeték nélküli headset vagy a webkamera. A campus otthont ad olyan innovációs műhelyeknek is, amelyeken keresztül a Corvinus az üzleti világ és a társadalom számára közvetíti majd az akadémiai eredményeket.

Végül, de nem utolsó sorban pedig az informatikai fejlesztések között szerepelnek hibrid termek, az előadók kialakítása kamerákkal, több monitorral, fejlett hangosítással, valamint a tárgyalók digitalizációja. Az oktatási fejlesztések a tananyagok digitalizációjára, valamint új, adattudományra és a mesterséges intelligencia üzleti aspektusaira fókuszáló képzések kialakítására fókuszálnak.

 

 

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.campuszfejlesztésMénesi Campusoktatási beruházásfelsőoktatásCorvinus Egyetem

Hírlevél

Hirdetés