2024.04.19, Péntek
Innovatív technológiákkal újul meg a Corvinus Egyetem campusa
Fotók: uni-corvinus.hu

Innovatív technológiákkal újul meg a Corvinus Egyetem campusa

magyarepitok.hu, TED, uni-corvinus.hu

2021.11.22. 12:00 - Kolinek Nóra

A Market által végzett fejlesztés során maximálisan figyelembe veszik a fenntarthatósági szempontokat.

Hirdetés

Az uniós közbeszerzési értesítőben hétfőn megjelent információk szerint teljes körű felújítást kap a főváros XI. kerületében fekvő Ménesi Campus. A nettó közel 14 milliárd forint értékű tervezést és kivitelezést a Market Építő Zrt. végzi el.

A nyertes ajánlattevő feladata a közbeszerzést kiíró, Corvinus Egyetemet működtető Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdonában lévő, Mányoki út 9. szám alatt található campus felújítása, ehhez kapcsolódóan a bontási, építési, szerelési munkák elvégzése.

A Corvinus Egyetem honlapján található információk szerint

a Ménesi úti campuson egy hazai viszonylatban egyedülálló oktatási és innovációs központ készül, amelynek kialakítását világszínvonalú egyetemek épületei inspirálták.

A hagyományos, tantermi keretek között zajló oktatási funkciók mellett kreatív kooperációra alkalmas oktatási terek is helyet kapnak itt, valamint dedikált helye lesz a kutatásoknak, vállalati partnerekkel közös innovatív projektek megvalósításának. A campuson számos közösségi tér is létrejön, valamint sportolási lehetőségek is nyílnak majd, emellett a fejlesztés révén bővülnek a kollégiumi funkciók is.

Fotó: uni-corvinus.hu

 

Hazánkban egyedülálló, fenntartó komplexum épül

A korszerűsítés során kiemelt célkitűzés az épület energiahatékonyságának növelése, és a LEED Gold fenntarthatósági minősítés megszerzése. A campus a magyar felsőoktatásban jelenleg egyedüliként fog rendelkezni ezzel a minősítéssel.

Az átalakítás során − egyebek mellett – elbontják az oktatási és a kollégiumi tömb belső válaszfalait, a homlokzati függönyfalakat, burkolatokat, álmennyezeteket, gépészeti berendezéseket, valamint mintegy 5 030 négyzetméter födémszerkezetet. A megmaradó épületet tartószerkezetig visszabontják.

Részlegesen elbontják továbbá a 3 621 négyzetméteres, kosárlabdapályát és 25 méteres uszodát is magában foglaló sportlétesítményt.

 

Az átalakítás főbb elemei:

  • új főbejáratot alakítanak ki a Mányoki út felől, az új előcsarnokhoz konzolos nyitott új terasz rész kapcsolódik majd,
  • a kis torony teljes egészében oktatási funkciót tölt majd be,
  • a nagy torony szintenként vegyes használatú,
  • a két tornyot összekötő épületrész feletti I. emeleten oktatási helyiségeket, felette 4 szinten kollégiumot alakítanak ki,
  • a zárószinten professzori szálláshelyek és közösségi tér kap helyet.

Az új campusszal egy jövőorientált, a közösségi élményt és a kreatív együttműködést középpontba helyező egyetemi tér születik, amelyben a vállalati-egyetemi együttműködésben kialakítandó laboratóriumok mellett létrejön egy igazi újdonság az Adattér elnevezésű adattudományi és adatvizualizációs műhely.

 

Több mint 11 000 négyzetméter zöldfelületet hoznak létre

A sport épületrész helyére részben a parkolók, valamint új rekreációs terek és öltözők kerülnek. A beruházás keretében megújul a több mint 21 000 négyzetméteres telken elterülő teljes külső terület.

Létrehoznak 11 754 négyzetméternyi teljes értékű zöldfelületet, 4 795 négyzetméternyi burkolt felületet, mely magában foglal egy 407 négyzetméteres kültéri sportpályát és egy 1 312 négyzetméteres kültéri gimnasztikai pályát.

Az épület tetőszintjein összesen 1 877 négyzetméter, 15 centiméternél nagyobb termőréteg vastagságú zöldtető épül. Megújul a továbbá a telken belüli közműhálózat is, az oktatási torony tetejére napelem rendszert telepítenek.

A felújítás várható befejezése 2023. II. negyedév.

Mi épül?Market Építő Zrt.Corvinus EgyetemMénesi Campuscampuszfejlesztésoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés