2024.03.19, Kedd
Vonat helyett egy hordó gurult át elsőként a Duna felett
Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Vonat helyett egy hordó gurult át elsőként a Duna felett

magyarepitok.hu

2021.03.04. 18:20 - Kolinek Nóra

A hídépítők hagyományos szertartását ezúttal Budapest egyik legjelentősebb projektjén alkalmazták a Duna Aszfalt által szervezett eseményen.

Hirdetés

Ahogy arról korábban már beszámoltunk február végén fontos mérföldkőhöz érkezett a Déli összekötő vasúti híd korszerűsítése: helyére kerül a megújuló híd harmadik vágányának utolsó hídeleme, ezzel a hídszerkezet átjárhatóvá vált.

A híd rekonstrukciója a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) együttműködésében épülő Déli Körvasút fejlesztésének első üteme. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi el. Az engedélyezési terveket és a híd kiviteli terveit a Főmterv Zrt., a MSC Kft. és a Speciálterv Kft. mint társtervezők készítették.

A műtárgy átkelésre alkalmassá válását jelző hordógurítási ünnepséget a Duna Aszfalt Kft. szervezésében tartották meg.

A rendezvényen visszaemlékeztek a hagyomány alapjául szolgáló mesére is, miszerint a hídépítők egykor az ördöghöz fordultak segítségért egy igencsak bonyolult híd felépítéséhez. Az ördög a segítségéért cserébe a hídon elsőként átkelő lelkét kérte. A babona szerint tehát aki elsőként kel át egy új hídon, azt balszerencse éri. A rafinált hídépítők azonban kijátszották az ördögöt egy üres hordó maguk előtt történő gurításával: így a hordó lesz az első, őt éri a balszerencse.

Galéria

VasútfejlesztésDuna Aszfalt Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Budapest Fejlesztési Központ (BFK)Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.Speciálterv Építőmérnöki Kft.MSC Kft.Déli összekötő vasúti Duna-hídhídépítés

Hírlevél

Hirdetés