2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Kilátás a Budai Várnegyedre - Lenyűgöző panorámájú lakásokat épít a Müller Drogéria Magyarország Bt. az egykori Fontana-ház helyén
magyarepitok.hu / Nagy Mihály

Kilátás a Budai Várnegyedre - Lenyűgöző panorámájú lakásokat épít a Müller Drogéria Magyarország Bt. az egykori Fontana-ház helyén

magyarepítok.hu

2024.02.28. 16:30 - Sándor Csilla

A tetőszerkezeten még dolgoznak, a földszintet már festik – feszített tempóban zajlik a budapesti Váci utcában az új üzletház és 40 nagyméretű bérlakás kivitelezése.

Hirdetés

Alig 1,5 év alatt elkészül a SWIETELSKY Magyarország Kft. Budapesten a Váci utcában épülő, 8500 négyzetméteres üzleteknek és lakásoknak helyet adó épület szerkezetépítési munkálataival. A Váci utca és a Régi posta utca sarkán megvalósuló projekt beruházója, az Európa-szerte több mint 750 drogériaüzletet működtető német Müller magyarországi leányvállalata, a lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatokat pedig az Óbuda Group végezte el.

A Müller oldalán elérhetőek a látványtervek és arról is olvashatunk, hogy olyan vonzó áruházat és lakásokat szeretnének Budapest óvárosának impozáns utcájában létesíteni, ahonnan kilátás nyílik a Dunára és a világörökség részét képező Budai Várnegyedre.

 

Fotók: Magyar Építők / Nagy Mihály

 

Üzletek és bérlakások épülnek a Fontana-ház helyére

A beruházás helyszínén korábban az 1984-ben megnyitott Fontana Divatház állt. A rendszerváltás előtti időben az itteni üzletekben lehetett kapni Magyarországon különlegességnek számító, Nyugat-Európában gyártott fehérneműket.

A nyolcemeletes üzletközpont elbontása után, két szintnyi mélygarázs fölé, 3000 négyzetméteren kiskereskedelmi szinteket alakítanak ki - itt nyílik meg a Müller új üzlete is. A nagyméretű bérlakások, összesen 40 darab, a 2-7. emeleten kapnak helyet,

 

 

Tizennégy hónap alatt kilenc emelet készült el

A SWIETELSKY Magyarország Kft. kivitelezésében március végére elkészül az épület vasbeton szerkezete. A cég szakemberei mély- és magasépítési munkákat is végeznek – számolt be portálunknak a kivitelezésről Cserneczky Zsolt. A projektvezető elmondta, az építkezést előkészítő munkafázisok – egyebek mellett a munkaterület kialakítása, a toronydaru alapozása és felszerelése – 2022 novemberében kezdődtek el.

A kétszintes mélygarázs kialakításánál szintenként elkészítették az alaplemezeket, majd a vasbetonfelületeket vízvándorlást megelőző és meggátló szigeteléssel látták el. A projektvezető hozzátette, ezután a munka a földszint, valamint további öt emelet kivitelezésével folytatódott. A márciusi határidőig a hatodik emeleti födém építése és a legfelső szint kialakítása maradt még hátra.

 

 

Hasznosították a Fonata-ház lépcsőházának egyes részeit

A projekt számos érdekes megoldást tartalmaz, az új épület gépészeti tornyát az egykori Fontana-ház megmaradt vasbeton lépcsőházában építették meg. A bontáskor meghagyták a korábbi épület feljáróját körítő vasbeton falakat, amelyeket a stabilitás érdekében acélszerkezettel a szomszédos hotel falához rögzítettek. A szálloda és a mellé épülő új áruházat és lakásokat befogadó épület csatlakozását, előregyártott vasbeton pakettfalakkal oldották meg.   

 

Feszített ütemterv: A felső szinteken még szerkezeti munkák folynak, miközben a földszintet már festik

Az építkezés ütemtervét a szűk határidők miatt úgy alakították ki, hogy

miközben a felsőbb emeleteken még tartanak a szerkezetépítési munkák, az alsó szinteken már a festők, burkolók a belső terek kialakításán dolgoznak. Cserneczky Zsolt elmondta: mindez olyan helyzetet idézett elő, hogy

amikor a második emeleten még a szerkezetépítési munkákat végezték, az első szintre már beemelték az üveghomlokzatot és elhelyezték a mozgólépcsőket is. Volt a kivitelezésnek olyan szakasza is, hogy az első emelet feletti födém vízszigetelésével egyidőben a drogéria leendő üzletterében már burkoltak, vakoltak és festettek a társvállalkozások szakemberei.

 

 

 

Logisztikai bravúr: zsúfolt sétálóutcán át oldották meg az építkezés folyamatos anyagellátását

A szűkös határidőn kívül a kivitelező cég helyzetét bonyolítja, hogy az építkezés a Belváros nyüzsgő sétálóutcájában zajlik. Ez számos kihívás elé állítja a SWIETELSKY Magyarország Kft. szakembereit is. Szűk területen és olyan utcában kell biztosítani az építkezéshez a folyamatos építőanyag-ellátást, ahol állandóan nagy a turistaforgalom. Ráadásul korlátozott hely áll rendelkezésre mind a rakodásra, mind a helyszíni tárolásra.

Ezek az adottságok a megszokottnál is sokkal precízebb logisztikát követelnek meg a kivitelezőtől. Óramű pontossággal kell a helyszínre érkeznie az adott munkafázishoz szükséges zsaluanyagnak, betonnak és betonacélnak. További figyelmet igényel, hogy a munkaterületen ugyanebben az időben számos társvállalkozó is jelen van és számukra is biztosítani kell helyet. Ennek megvalósításához számtalan egyeztetés és ütemezett tervezés szükséges.

 

 

Külső telephelyen szerelik össze az elemeket

A kivitelezés során a szűk határidőn és felvonulási területen kívül, kihívást jelent az épület szerkezetének bonyolultsága és összetettsége. A homlokzaton előregyártott íves- és egyenes vasbeton párkányelemek kapcsolódnak össze. A belső udvaron kültéri, a lakások megközelítését biztosító, a födémhez hőhídmegszakító elemmel csatlakozó két méter széles előregyártott vasbeton folyosók épülnek.

A kivitelező cég, hogy elkerülje a helyszíni anyagtárolási és a folyamatos pakolás miatti nehézségeket, a körülményekhez igazodva azt a megoldást választotta, hogy az építkezés adott fázisához szükséges vasbeton pillérek betonacél előre szerelését egy külső telephelyen végzik el, onnan a kész armatúrákat szállítják a teherautók a munkaterületre.

A szerkezetépítés folyamata 2023 januárjában startolt el és idén márciusban befejeződik.

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.Óbuda GroupbérlakásVáci utcaBudapestszerkezetépítés

Hírlevél

Hirdetés