2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Megújul a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a csata 500. évfordulójára
Fotók: E-Építés/ Vadász és Társai Építőművész Kft.és ddnp.hu

Megújul a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a csata 500. évfordulójára

magyarepitok.hu

2024.02.12. 08:01 - Sándor Csilla

Két tervezésre vonatkozó pályázatot már lebonyolítottak, az egyiken eredmény is született.

Hirdetés

Eddig két pályázatot írtak ki a Mohácsi Nemzeti Emlékhely megújítására és kibővítésére vonatkozó tervek elkészítésére. Az elsőben meghívásos, tárgyalásos eljáráson a Vadász és Társai Építőművész Kft.-t bízták meg az emlékhely rekonstrukciójának és a bővítések megtervezésével – olvasható az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményben. A látványtervek elkészültek és megkapták az Baranya Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának engedélyét is.  A tervek megtekinthetőek E-építés portálon.

1976-ban tizennégyezer halottnak állítottak emléket

A megbízott építésziroda névadója, a Kossuth- és Ybl Miklós-díjjal elismert Vadász György több alkotótársával közösen álmodta meg a nagyközönség számára 1976-ban megnyitott Mohácsi Emlékhelyet. Ezt a mohácsi csata helyszínén építették fel. Ott, ahol 1526. augusztus 29-én a magyar seregek összecsaptak Szulejmán szultán hadseregével. A törökök másfél óra alatt megnyerték a csatát, amelyben II. Lajos királyon kívül, a keresztény had további tizennégyezer katonája esett el. 1960-ban a csatatéren két tömegsírt tártak fel , Mohács városa ezután karolta fel az emlékhely kialakításának ügyét.

Felújítják a Korona épületet

A három tömegsír köré emelt Vadász György által megtervezett emlékhelyet 1976. augusztus 29-én, a mohácsi csata évfordulójának 450. évfordulóján avatták fel. 2011-ben megújult az emlékhely és ugyanekkor adták át a szintén Vadász György tervei alapján felépített Szent Koronát formázó új fogadóépületet is. Ebben, a földalatti szinten lévő kiállítótérben a csatával kapcsolatos kiállítást a rendeztek be. Az első emeleten tárgyaló és mini kiállítótér kapott helyet. A legfelső, kupolaszint időszaki tárlatok helyszíne, továbbá egy kávézót és egy éttermet alakítottak ki benne. A 2026-os évfordulóra ezt az épületet újítják fel és bővítik ki. 
 

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park (Komlós Attila)


Átalakulnak a fogadóépület terei

A több mint egy évtizede a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság fenntartásában lévő emlékhely megújítására és bővítésére vonatkozó első tervezési pályázatból kiderült, hogy a megbízó a Vadász és Társai Építőművész Kft. munkatársaitól a Korona épület külső és belső tereinek átalakításának valamint egy új bővítmény megtervezését is kérte. A fogadóépület esetében a változtatásokat a kiírás azzal indokolta, hogy szükséges megoldást találni az épületben a nyári túlhevülés, valamint a téli lehűlés miatti túlzott páralecsapódás megelőzése is. A nyílászárók újratervezése és cseréje és ezáltal a megfelelő hőháztartás biztosítása szintén része a megoldandó feladatoknak. A tervezőknek a felújítás után megmaradó üvegszerkezetek árnyékolását is meg kell oldaniuk. A tender kitért a teherhordó szerkezetek statikai vizsgálatának elvégzésére és szükség esetén annak megerősítésére vonatkozó tervek elkészítésére is.

Új múzeum  épül

A Korona épülethez kapcsolódik majd az új múzeum épülete. Ebben helyet kap két részre tagolva, egyenként 600 négyzetméteres állandó kiállítótér, valamint egy ötvenfős rendezvényterem, tárgyaló, irodák és a látogatói és a dolgozói mosdók, valamint a raktárak. A Korona pinceszintjéhez illesztett épület gépészetét és elektromos hálózatát is áttervezik annak érdekében, hogy az új múzeumi épületszárnyat működtetni lehessen.

Kápolnát is terveznek az emlékhelyre

A második, nyílt tervezési pályázaton végül nem hirdettek nyertest. A TED-en közzétett dokumentum szerint a pályázóknak egy új, 5x5 méter alapterületű, maximum 20 méter magas fedett-nyitott szerkezetű kápolnát kellett tervezniük altemplommal és harangtoronnyal. Lényeges szempont volt, hogy a szakrális épület illeszkedjen a már meglévő épített környezethez. A feladatok között szerepelt, egy árammal ellátott tároló terveinek elkészítése is. A nagyjából 100 négyzetméteres épületben kétállásos garázs, műhely és szerszámtároló kapna helyet. A tervpályázat kitért az emlékhely meglévő építményeinek korszerűsítésére és átalakítására is. Továbbá a 75 ezer négyzetméteres kert átalakítására, valamint az úgynevezett Hádész kapu felújításának tervezése is.  

Mi épül?MohácsNemzeti Emlékhelytervezésmúzeumenergetikai korszerűsítés

Hírlevél

Hirdetés