2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Gyermekálmok válhatnak valóra a Balatonnál - Óriás építőkockákból épült várra hasonlít az új óvoda
Fotók: kiserdeiovoda.hu és balatonfured.hu

Gyermekálmok válhatnak valóra a Balatonnál - Óriás építőkockákból épült várra hasonlít az új óvoda

magyarepitok.hu

2024.03.19. 07:58 - Sándor Csilla

Már a kivitelezőt keresik a balatonfüredi Kiserdei Óvoda újjáépítésére az uniós közbeszerzési értesítő hirdetménye szerint.

Hirdetés

Évek óta tervezik Balatonfüreden a jelenleg 90 férőhelyes, teljes kihasználtsággal működő Kiserdei Óvoda újjáépítését. Az új, összesen 763 négyzetméter alapterületű intézmény terveit a Teampannon építészeti iroda és Ártér Építész Műterem Kft. készítette el és azt tavaly elfogadta az önkormányzat településfejlesztési bizottsága. 

 

Fotó: kiserdeiovoda.hu

A gyermekek igényeihez szabva alakították ki a tereket

Uniós források felhasználásával elkezdődhet az építkezés. A kivitelezőnek a jelenlegi 420 négyzetméter nettó alapterületű földszintes óvodát le kell bontania. A helyére épülő új intézmény alapterülete elődjének majdnem a duplája lesz, a földszinten 402, az emeleten 361 négyzetméter áll majd az óvodások és nevelőik rendelkezésére.

Az újjáépített Kiserdei Óvoda épületében

  • 4 db 50 négyzetméteres csoportszoba,
  • 2 db 28 négyzetméteres öltöző,
  • 2 db 23 négyzetméteres gyermekmosdó,
  • 3 db iroda, összesen 60 négyzetméteren kap majd helyet.

 
Fejlesztőszoba áll a gyermekek rendelkezésére

A felsoroltakon kívül 70 négyzetméteres közösségi tér, 50 négyzetméteres galéria és egy 58 négyzetméteres tornaszoba is a gyermekek rendelkezésére áll majd. Nagyobb rendezvények idején a tornaszobával összenyitható lesz az aula.  


A kivitelezőnek továbbá ki kell alakítani egy fejlesztő szobát, a melegítőkonyhát, a raktárakat és egyéb kiszolgáló helyiségeket. Az épületben lift is lesz és teljeskörűen akadálymentesítetten építik meg.
           

Hatalmas zöldterület és tetőkert csábítja játékra a kicsiket

Az épület vasbeton talpgerendákkal és monolit vasbeton falazattal készül. A 644 négyzetméteres lapostetőt fordított rétegrenddel alakítják ki, közel 180 négyzetméter zöldtető lesz. Itt kap helyet a napelemrendszer is. A hőszivattyús fűtést és hűtést a mennyezetvakolatba süllyesztett felületháló biztosítja majd.
 

Fotó: kiserdeiovoda.hu


Az épület környezetét is rendezik a kivitelezés során. Játéktárolókat, utcabútorokat és 12 kerti játékot helyeznek ki az udvarra, amelyet kerítéssel vesznek körül. A külső terek közül közel 360 négyzetméter beton, 500 négyzetméter gumiburkolatot kap. A fűvel borított és növényekkel beültetett terület nagysága ezer négyzetméter tesz ki. A kivitelező feladatai között szerepel az akadálymentes parkolón kívül, a csapadékvíz-tárolók és a közműcsatlakozások megépítése.

Mi épül?Balatonfüredkiserdei óvodaóvodafejlesztés

Hírlevél

Hirdetés