2024.04.23, Kedd
Vázától építik újjá Budapest egyik legfontosabb szállodaépületét
magyarepitok.hu

Vázától építik újjá Budapest egyik legfontosabb szállodaépületét

magyarepítok.hu

2024.03.31. 08:00 - Móré Levente

Gyors ütemben halad a fővárosi Duna-part látképét meghatározó, egykori Sofitel Hotel átalakításával a Swietelsky Magyarország.

Hirdetés

Zalaváry Lajos egyik legfontosabb épületeként tartják számon az 1982-ben átadott, Duna-parti hotelt, amelyet a MALÉV, valamint a Pannónia Szálloda- és Vendéglátó Vállalat megbízásából tervezhetett meg a KÖZTI építészeként. Az épületet, amely 1989-ig Hotel Atrium Hyattként működött, jelenlegi tulajdonosa egy, a korszellemhez illeszkedő, látványos grafikai elemekkel kiemelt, panorámaétteremmel ellátott luxushotelként gondolta újra.

 

 

Vázszerkezetéig bontották vissza az eredetileg tízemeletes, 357 szobás szállodaépületet, hogy a New York-i székhelyű, nemzetközi ismertségű Asymptote Architecture építésziroda, a Front homlokzattervező stúdió és magyar részről a Bánáti + Hartvig Építész Iroda tervei szerint dolgozhassák át. A tavaly nyilvánoságra hozott tervek szerint az épület alapszervezése –szoborszerű tömegképzése, arányrendszere, a különleges átriumos belső tér gangosbérház-parafrázisa, illetve az aulában elhelyezett felvonótorony – megmarad. A terek új burkolatok és bútorok általi áthangolása mellett azonban újabb lifteket, további emeletet, illetve egy hatalmas panorámaéttermet is kialakítanak majd.

 

 

Teljes átalakulás

E munkába kapcsolódik be kivitelezőként a Swietelsky Magyarország Kft. is, amely a befejező bontások, a szerkezetépítés, az építészeti munkák, valamint a gépészeti és elektromos rendszerek teljeskörű átépítéséért, illetve a belsőépítészeti munkákért felel.

Generálkivitelezőként a Swietelsky Magyarország a PICHLER Projects Srl. nevű olasz céggel dolgozik együtt, társvállalkozóként, amely a főhomlokzatot építi  a hotel épületén,. A vizuális átformálás érdekében tett bontások (burkolatok, álmennyezetek) az épület teljes területét érintik, legnagyobb mennyiségben az alsóbb üzemi szinteken és a MALÉV-szárnyban, míg a szerkezetépítéssel összefüggő bontások-átépítések elsősorban az új kaszinó és az új liftaknák vonatkozásában készülnek.

 

 

„Az U-alakú épület Dorottya utcai és Apáczai utcai, külön építészeti egységet alkotó homlokzatának rövid szakasza is a mi kivitelezésünkben valósul meg. Az ún. annex homlokzatokon található a mélygarázs bejárata, illetve a gazdasági bejárat is” – tudtuk meg Horváth Pétertől, a Swietelsky Magyarország projektvezetőjétől.

Tavaly novemberben kezdődtek meg a külső szerkezeti és burkolati bontások, amelyek mára mintegy 80%-ban elkészültek, illetve befejeződött az átrium liftcsoport alapmegerősítése is. Ugyanígy az épület belső tereiben is a már befejező burkolatbontási munkák folynak, valamint jelenleg zajlanak a liftek kapcsán szükséges szerkezet átalakítási feladatok az átrium és a kaszinó területén. Ennek során az átrium liftcsoportja további liftekkel bővül: a jelenlegi három helyett öt lift kap majd helyet a központi térben.

„Az új liftaknák alapmegerősítését január-februárban már elvégeztük” – tette hozzá a projektvezető.

 


Folyamatos üzem mellett építkeznek

Hiába a teljes épületet érintő átalakítás, a kivitelezőnek minden tudását latba vetve úgy kell végeznie a munkáját, hogy az épület egy részében  működő kaszinó 0-24 órás üzemét biztosítani tudja. Ez nem csak a felvonulási terület használatát érinti, de a gépészeti és elektromos rendszerek folyamatos, ütemezett kiváltását is, amelyek cseréje, kiváltása november óta folyamatos történik.

„A kivitelezés során a hang-, por- és egyéb zavaró szennyezéseket minimalizálni kell, az érintett épületrészt pedig csak a kaszinó átköltözését követően (várhatóan 2025 februárjában) lehet majd teljeskörűen felújítani” – részletezte a kihívást Horváth Péter

 

 

A felújított hotel a tervek szerint 2025 őszén készül el.

 

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.szállodaberuházásszállodafelújításhotelKözti Zrt.BudapestDuna-partépületfelújításBánáti+Hartvig Építész Iroda

Hírlevél

Hirdetés