2024.05.28, Kedd
Napelempark épül a debreceni BMW autógyár területén
Fotó: BMW Group

Napelempark épül a debreceni BMW autógyár területén

mti

2024.04.10. 15:40 - Szabó Ákos

Hetven futballpálya nagyságú területre hetvenegyezer panel kerül.

Hirdetés

A BMW Group Gyár Debrecen és az E.ON Hungária Csoport együttműködésében 50 hektárnyi napelempark létesítéséről írtak alá szerződést a két cég vezetői szerdán, a gyár kommunikációs központjában.

Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója az aláírás alkalmából tartott sajtóeseményen azt mondta, a BMW-csoport legnagyobb fotovoltaikus rendszerét alakítják ki a gyárban, amely Magyarországon is az egyik legnagyobb ilyen beruházás.

Közlése szerint 320 ezer négyzetméter napelempanelt helyeznek el, ebből 187 ezer négyzetméternyit a gyárépületek tetején, a többit a földön.

Hetven futballpálya nagyságú területre hetvenegyezer panel kerül, amely 43 megawattos teljesítményével évente húszezer háztartás energiaigényét fedezné - érzékeltette az arányokat Hans-Peter Kemser megjegyezve, hogy a beruházás az autógyártás indulására, 2025 novemberére készül el.

 

Az E.ON életében is mérföldkő a projekt

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese a cégcsoport életében mérföldkőnek nevezte a fejlesztést, amely a legnagyobb idei európai beruházásuk.

Olyan hosszú távú együttműködést még egyetlen vállalattal sem kötöttek, mint a debreceni BMW autógyárral - fogalmazott. Kiemelte, hogy a gyár területén létrejövő napelemparkot nemcsak elkészíti, hanem az elkövetkező években üzemelteti is az E.ON, amely egy menedzsment-rendszert is működtetni fog a területen.

 

Mi épül?DebrecenBMW-gyárnapelem

Hírlevél

Hirdetés