2024.06.16, Vasárnap
Agráripari beruházás zárult le Dunaföldváron
kormany.hu/Pelsőczy Csaba

Agráripari beruházás zárult le Dunaföldváron

mti

2024.05.22. 14:57 - Szabó Ákos

A GOF Hungary telephelyén mintegy 2,3 milliárd forintos fejlesztéssel építettek új szárítóüzemet a malom mellett.

Hirdetés

Ünnepélyesen átadták Tolna vármegye legújabb fejlesztését Dunaföldváron. A beruházó a GOF Hungary Kft. ügyvezetője, Szurovcsák András elmondta:

2,3 milliárd forintos beruházással, az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztését célzó program 50 százalékos támogatásával építették meg az óránként 40 tonna kapacitású szárító üzemet, amelynek működéséhez nem használnak földgázt. A fejlesztéssel 5 ezer tonnával 60 ezer tonnára nőtt a cég tároló kapacitása is. Az új szárítóval esős betakarítási időben javulnak a felvásárlási lehetőségek.

 

Állami támogatás az élelmiszeripar fejlesztésére

Az eseményen szintén felszólaló Nagy István agrárminiszter kifejtette, a magyar agrárkormányzat célja a jelenlegi ciklusban, hogy minden termelő tudjon lépni egyet előre, és megvalósíthassa korszerűsítési elképzeléseit.

Közölte, 200 milliárd forintos kerettel jelent meg pályázati felhívás élelmiszeripari fejlesztésekre. A legkisebb gazdálkodók 15 ezer euró vissza nem térítendő támogatásra, a kis, családi méretű gazdaságok 50 milliárd forint keretösszegben legtöbb 200 millió forint, a nagy gazdaságok 150 milliárd forintos keretben maximum 5 milliárd forintra pályázhatnak - tette hozzá.

A GOF Hungary Kft. mezőgazdasági értékesítő, termelő szövetkezetként jött létre 2004-ben, honlapja szerint tagjai termőfölddel rendelkező kistermelők vagy mezőgazdasági termelést végző gazdasági társaságok. A nyíregyházi székhelyű cég 2008-ban vette át az irányítást a dunaföldvári malom felett, az üzem jelenleg évi 45-50 tonna őrlési kapacitással működik. A 200 embert foglalkoztató kft. 2022-ben 15 milliárd forint nettó árbevétel mellett 192 millió forint adózott eredményt ért el, a cégvezető tájékoztatása szerint a 2023-as nettó árbevétel 11 milliárd forint volt, az adózott eredmény 200-300 millió forint körül alakul.

Mi épül?Dunaföldvárélelmiszeriparüzemfejlesztészöld megoldások

Hírlevél

Hirdetés