2024.09.08, Vasárnap
A csúcsidőszakban 8-10 ezer ember fog egyszerre dolgozni a Paks II építkezésének helyszínén
Fotó: paks2.hu

A csúcsidőszakban 8-10 ezer ember fog egyszerre dolgozni a Paks II építkezésének helyszínén

mti

2024.07.17. 16:22 - Szabó Ákos

Már most is kilencszázan végzik a kivitelezést Pakson.

Hirdetés

Kifejezetten nagy lendülettel halad a paksi beruházás – derült ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai isztanbuli nyilatkozatából. A tárca sajtóanyaga szerint a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalása előtt a miniszter rámutatott arra is, hogy

  • már kilencszáz ember dolgozik a helyszínen, és ez a szám folyamatosan nő (a csúcsidőszakban valahol 8 és 10 ezer között lesz)
  • illetve a hosszú gyártási idejű eszközök előállítása is folyamatos, így minden adott ahhoz, hogy a két új blokk a következő évtized elejére megkezdhesse a termelését.

 

76 ezer cölöp támasztja majd alá a létesítményt

Kiderült még: nagy erővel zajlanak az építkezés biztonsága szempontjából kulcsfontosságú talajszilárdítási munkálatok, amelynek során összesen 76 ezer cölöpöt terveznek lefúrni, ezekből több mint húszezer már elkészült.

A leendő nukleáris sziget alatt a talajszilárdítás már 82 százalékos készültségi fokot ért el, ami megteremtette a lehetőséget arra, hogy megkezdjék a tesztjeit a 23 méteres mélységig történő teljes talajkiemelésnek.

 

Kulcsfontosságú lépést készítenek elő

A miniszter kiemelte:

ezek a folyamatok kulcsfontosságúak az első beton öntése szempontjából, amire néhány hónap múlva kerülhet sor. "Ez egy olyan pont az atomerőművek építésnél, amelyet mindig egy kiemelt mérföldkőként szoktak értelmezni."

 

Óriásberendezések érkeznek

 

Az 5. blokk reaktortartályának kovácsolása Szentpéterváron, Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében 2024. április 26-án. Fotó: Paks II. Zrt.

A helyszíni munkák mellett zajlik a hosszú gyártási idejű eszközök előállítása is. Az egyik maga a reaktortartály, amelynek a kovácsolása három évet vesz igénybe, ez már hónapok óta folyik Szentpétervár mellett, a másik pedig a zónaolvadék-csapda, amely nemrég elkészült.

Utóbbi egy hatalmas, 750 tonnás berendezés, ezt már hajóra is tették, most a Duna romániai szakaszán halad Magyarország felé.

"Az érkezését egy-két héten belül várjuk. Azért vagyok kicsit bizonytalan még, mert a Duna vízállásától függ a szállítási határidő, és hogy a Vaskapunál az átrakodás gyorsasága milyen lesz, még ezt sem tudjuk pontosan előre" – mondta el Szijjártó Péter.

AktuálisPaks IIpaksi atomerőműPaks

Hírlevél

Hirdetés