2024.05.06, Hétfő
Elkészült a paksi 5. blokk első nagyberendezése
Képek: Paks II

Elkészült a paksi 5. blokk első nagyberendezése

magyarepitok.hu, Paks II

2024.04.24. 15:02

Rövidesen vízi útjára indul Paks II. történetének első elkészült nagyberendezése, az 5. blokk zónaolvadék-csapdája. A 730 tonnás berendezés a Pakson épülő blokktípus egyik, úgynevezett passzív biztonsági berendezése, ami arra szolgál, hogy ha a szinte lehetetlen is bekövetkezne, meggátolja annak káros környezeti következményeit.

A Pakson épülő VVER-1200 blokktípust több passzív biztonsági rendszerrel látják el. Ezek közös jellemzője, hogy működésükhöz nem igényelnek emberi beavatkozást és külső energiaforrást, funkciójuk teljesítését egyszerű fizikai folyamatok biztosítják. Ezek az aktív biztonsági rendszerek meghibásodása esetén, azok helyébe lépve biztosítják az aktív zóna hűtését, illetve a konténment integritását. Ide tartozik a passzív üzemzavari zónahűtő rendszer, a gőzfejlesztők, illetve a konténment passzív hőelvonó rendszere és a konténment hidrogéneltávolító rendszere mellett a zónaolvadék lokalizálására szolgáló berendezés, ismertebb nevén zónaolvadék-csapda. Utóbbit a nagyon alacsony valószínűséggel fellépő – szinte lehetetlen – súlyos baleseti helyzetekre tervezték.

Ez egy olyan speciális tartály, amely a reaktortartály alatt helyezkedik el, és képes annak sérülése esetén a zónaolvadék befogadására. Segítségével csökkenthető a hidrogénfejlődés és a radioaktív anyagok környezeti kibocsátása. A tartályban alumínium-oxid és vas-oxid tartalmú olvadótöltet van, amely a zónaolvadékkal elkeveredve csökkenti az olvadék fajlagos hőjét. Az olvadótöltetbe gadolíniumot is adagolnak, amely a neutronelnyelő tulajdonsága okán megakadályozza a nukleáris láncreakció kialakulását az olvadékban. Az olvadékcsapda acéltartálya szükség esetén kívülről bóros vízzel hűthető.

A berendezés a továbbfejlesztett harmadik generációs VVER-1200 típusú blokkok egyik speciális biztonságnövelő megoldása. Az orosz mérnökök által kifejlesztett, innovatív berendezés a reaktortartály alatt fog elhelyezkedni, és alkalmas lesz annak sérülése esetén a zónaolvadék befogadására.

 

 

Fontos mérföldkő a Paks II. projekt történetében, hogy elkészült az 5. blokk zónaolvadék-csapdája, ami az atomerőmű legnagyobb tömegű berendezése: súlya több mint 730 tonna, magassága pedig meghaladja a 15 métert – azaz akkora, mint egy négyszintes ház.

A zónaolvadék lokalizálására szolgáló speciális tartály engedélyeztetése és gyártása több éves munka eredménye. A folyamat során csaknem 35 ezer oldal dokumentáció keletkezett. Az Országos Atomenergia Hivatal számára készített gyártási engedélyezési dokumentáció ebből 15 ezer oldalt tett ki. Ezt – mielőtt a hatóság rendelkezésére bocsátották – több körben, külső szakértők bevonásával ellenőrizték a Paks II. mérnökei. Mindez hatalmas munka volt, amely során azonosították a szerződésbeli, illetve Nukleáris Biztonsági Szabályzatokban szereplő előírásokat. Szabványverifikáció során az alkalmazandó szabványokat összevetették a hazai és nemzetközi követelményekkel. Az orosz nukleáris ipari szabványokat ráadásul a közelmúltban felülvizsgálták, modernizálták és a zónaolvadék-csapda gyártás-előkészítése, gyártása során már az új rendszerben kellett dolgozni, amibe már beépítették a legújabb, modern módszereket és az európai uniós követelményeket is.

 

 

A dokumentáció vizsgálatán túl nukleáris minősítő auditon esett át a gyártást végző cég, mint minden más alvállalkozó. A gyártási képességek vizsgálata során igazolni kellett, hogy rendelkezik a szükséges eszközökkel, berendezésekkel, technológiákkal, személyzettel, minősítésekkel, akkreditációkkal. A gyártásindító auditot 2022. augusztus 9-én tartották az oroszországi gyárban, ahol ismételten ellenőrizték a Paks II.-es szakemberek a gyártó képességeit. A következő hónapokban folyamatosan nyomon követték a gyártást, majd annak végeztével 2024. március 29-én megtörtént a berendezés átvétele, miután a szakemberek meggyőződtek arról, hogy az mindenben megfelel a követelményeknek. A korábbi ellenőrzések alkalmával sor került az olvadószelepek ellenőrzésére is. A szelepeknek meghatározott hőmérsékleten le kell olvadniuk. A csapdához nyolc szelep tartozik, a leolvadási próba lebonyolításához két plusz szelepet gyártottak.

A több mint 730 tonna össztömegű, csúcstechnológiájú eszköz a sikeres gyártóművi végátvételt követően vízi úton érkezik majd a paksi telephelyre – ezzel lehetővé válik, hogy a létesítés korai fázisában kerüljön beépítésre.

A Paks II. munkatársainak érkezésekor összeszerelt állapotban volt az olvadékcsapda, bejárhatták, megvizsgálhatták kívül-belül. A hét fő elemből álló monstrumot ezután szétszerelték, festése, konzerválása után szállítják Magyarországra. Ahogy a tervezés, az engedélyezés és a gyártás, úgy a szállítás is különleges, nagy körültekintést és sok-sok egyeztetést igénylő feladat. A zónaolvadék-csapdát szétszerelt állapotban szállítják a gyárból a kikötőbe, ott rakják hajóra különös figyelmet szentelve a súlyelosztásra, hiszen a legnagyobb tömegű eleme 135 tonnás. A vízre bocsátást követően a zónaolvadék-csapda néhány héten belül Paksra érkezik, ahol várhatóan a jövő év első felében kerül végleges helyére.

Ez a Paks II. projekt történetének első elkészült nagyberendezése, melyet hamarosan további hosszú gyártási idejű berendezések követnek, többek közt az atomerőmű szívének számító reaktortartály – ennek a gyártási folyamatát hasonlóképpen felügyelik a paksi szakemberek.

AktuálisPakspaksi atomerőműPaks II. Atomerőmű Zrt.Paks II