2024.04.27, Szombat
A lánctalpas cölöpfúróké most a főszerep a paksi építkezésen
Fotók: Paks II Zrt.

A lánctalpas cölöpfúróké most a főszerep a paksi építkezésen

magyarepitok.hu

2023.12.14. 08:00

Jól haladnak a terület-előkészítési munkák a Paks II. Atomerőmű területén. Immár a talaj megerősítésénél tartanak, ami egy újabb fontos lépés annak érdekében, hogy jövőre megkezdődhessen a két új blokk alapozása.

Miközben befejeződött a munkagödör kialakításának fontos szakasza és elkészült a résfalazás, november első napjaiban újabb jelentős fázisához érkezett a terület-előkészítés a Paks II. projektben: elkezdődött az 5. és 6. blokk nukleáris biztonság szempontjából fontos épületei és építményei alatti talaj megerősítése. Erre azért van szükség, mert a telephely a Dunához közel eső területen fekszik egy működő nukleáris létesítmény mellett, az új blokk épületei pedig rendkívül nagy tömegűek lesznek.

Ehhez a nemzetközi gyakorlatban ismert és bevált úgynevezett deep soil mixing (dsm) vagyis mélykeveréses talajszilárdítási technológiát alkalmazzák. A dsm a meglévő talaj elegyítését jelenti különböző kötőanyagokkal – ez esetben cementtel –, célja pedig a talaj mechanikai és fizikai tulajdonságainak feljavítása, a talajrészecskék megkötése és a hézagok feltöltése.

A meglévő talajt cementes szuszpenzióval átkeverik, így olyan, úgynevezett talajbeton cölöpök jönnek létre, amelyek nagyobb szilárdsággal, kisebb mértékű összenyomódással és kisebb vízáteresztő képességgel rendelkeznek, mint az eredeti földréteg. A talajszilárdítást a résfal kivitelezéséhez hasonlóan a Bauer Magyarország Kft. végzi speciális gépekkel annak érdekében, hogy a szilárdított talajra épülő létesítmény állékonysága és földrengésállósága biztosított legyen. A cég számos helyen végzett már hasonló tevékenységet, a több mint kétszáz éves múltra visszatekintő Bauer leányvállalataként nemcsak a hazai mélyépítési piac szerves résztvevője, hanem Európa-szerte számos sikeres projektet is maga mögött tudhat.

 

A talajbeton cölöpöket a Bauer BG 45 típusú lánctalpas cölöpfúrók készítik. A 433 kW teljesítményű, 42 méter magas munkagépek maximális nyomatéka 461 kNm, legnagyobb fúrási mélysége 100 méter.

 

A paksi beruházás folyamán mintegy 17 hektáros területen végeznek talajszilárdítást az Országos Atomenergia Hivatal felügyelete mellett. A munka során két méter átmérőjű spirállal felszerelt fúrógépeket alkalmaznak. Az oszlop középpontjának pontos pozícióját a talajszilárdító gép szoftvere rögzíti, majd ezt követően az adatok feldolgozásra kerülnek egy 3D-szoftver segítségével, annak érdekében, hogy egy homogén szilárdított talajtömb jöjjön létre. Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében átlagosan napi száz, összességében 75 ezer furat, illetve ugyanennyi, egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül. A munkák során egymillió tonna cementet használnak fel.

 

A talajszilárdítási munkákat – a nukleáris iparban elvárt módon – egy teszt program előzte meg, melynek során többek közt megbizonyosodtak a talajkeverési technológia megfelelőségéről, meghatározták a technológiai paramétereket és tesztelték a megszilárdított talaj vízáteresztő képességét.

 

A Bauer Magyarország Kft. mellett számos nyugati céggel működik együtt az orosz fővállalkozó. Az Atomsztrojexport többek közt amerikai, francia, német, svéd és osztrák partnerekkel közösen dolgozik a beruházáson, mellettük a mai napig több mint száz magyar céget vontak már be a megvalósításba. Jelenleg is tizenegy nemzet munkavállalói dolgoznak a paksi munkaterületen, napi szinten mintegy négyszázan. A Paks II. beruházás tehát egy valódi nemzetközi projekt.

 

AktuálisPaks IIpaksi atomerőműPaks II. Atomerőmű Zrt.PaksBauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.mélyépítés