2024.09.08, Vasárnap
Hőségriadóban betonozták Nagykálló új kulturális központjának zárófödémét

Hőségriadóban betonozták Nagykálló új kulturális központjának zárófödémét

magyarepitok.hu

2024.07.26. 08:02 - Móré Levente

Különleges nehézségekkel szembesült a KE-VÍZ a nagykállói Kállai Kettős Rendezvény- és Konferenciaközpont építése során.

Hirdetés

Többször írtunk már a nagykállói Kállai Kettős Rendezvény- és Konferenciaközpont beruházásáról. A KE-VÍZ 21 Zrt. által kivitelezett intézmény a város igazi központja lesz – kulturális és infrastrukturális értelemben is. A Nyíregyháza melletti város rendezvényközpontjának munkaterületét 2023 decemberében vette át a KE-VÍZ 21 Zrt., amelyet egy addigra már elbontott épület helyszínén alakíthat ki. A helybeli eredetű táncról elnevezett Kállai Kettős Rendezvény- és Konferenciaközpont mintegy 1 milliárd forintos TOP Plusz programban elnyert támogatásból, illetve a város önerejéből épül fel.

 

 

Rugalmasan használható terek

A nagyjából 1500 négyzetméteres komplexum elérte a legmagasabb pontját – írja a SZON.hu. 2025 elejére készülhet majd el a minden tekintetben korszerű épület, amelyhez többek között üzemeltetői BIM (Building Information Modelling) rendszer is készül.

Nagy belmagasságú központi, reprezentatív térrel épül majd fel a rendezvényközpont, amelynek szerkezetéhez a későbbiekben könnyen átalakítható, vagy bővíthető rendszert választottak.

Körüreges födémpanelekkel fedett vasbeton pillérvázas épület készül el, amelyet a Kállai Kettős tér felől csupán üvegfal határol majd. Az épület helyet ad majd egy legalább 300 ember befogadására alkalmas rendezvényteremnek, továbbá egy 100 fős konferenciateremnek is.

 

 

Nem várt nehézséggel is meg kellett küzdeni

Amint Héver Gábortól, a KE-VÍZ projektvezetőjétől megtudhattuk:

„Elkészült az épület cölöpalapozása, a monolit és előregyártott vasbeton szerkezetek, a vázkitöltő és teherhordó falazatok, az elektromos és épületgépészeti alapvezetékek az épület alaplemeze alatt. Elkészült továbbá a külső közmű kiépítése.”

Jelenleg az épület acélszerkezeti munkái készülnek, majd a lapostető hő és vízszigetelése. Illetve ezzel párhuzamosan a belső szakipari munkák következnek.

 

 

Az elmúlt időszak időjárási körülményei nehezítették, korlátozták a munkavégzést hiszen a hőségriadó több héten keresztül elhúzódott. Ebben az időszakban készült a zárófödém monolit vasbeton szerkezete, így

„a betonozás idejét a technológiai utasítás szerint a tartós hőségnek megfelelően kellett megterveznünk” – mesélte a projektvezető. Hozzátéve: kiegészítő intézkedéseket vezettünk be és a betont biztosító üzemmel szorosan együttműködve végeztük a betonozást.”

Minden nehézség ellenére – köszönhetően a munkában résztvevő összes dolgozó figyelmes munkavégzésének – sikeresen elkészítették a zárófödémet, így az épület mára elérte legmagasabb pontját.

 

 

Galéria

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.Nagykállókonferenciaközpont

Hírlevél

Hirdetés