2024.09.09, Hétfő
Nyíregyháza legrégebbi iskolája új épületszárnnyal bővül
Fotó: eklg.hu

Nyíregyháza legrégebbi iskolája új épületszárnnyal bővül

magyarepitok.hu

2024.07.31. 14:45 - Sándor Csilla

Több ütemben készül el a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium épületének új udvari szárnya. A beruházó, az egészséges környezet kialakítása érdekében előírta a kivitelezők számára a vizes helyiségekben a Cemix termékek használatát.

Hirdetés

Kibővítik Nyíregyháza legrégebbi oktatási intézményének épületét. Az iskolát a helyi evangélikus közösség 1806-ban alapította. A gimnázium főépületét 1888-ban avatták fel, de mai formáját 1905-ben nyerte el Alpár Ignác terveinek révén.

Az iskola 1890-ben kapcsolatba lépett a turini száműzetésben élő Kossuth Lajossal, hogy felvehesse az intézmény a nevét. Kossuth válaszlevelét az igazgatói szoba falán őrzik. Az iskolának napjainkban több mint ötszáz tanulója van. A nagy múltú iskola új épületszárnyát több ütemben valósítják meg.

A szerkezetkész állapot elérése volt az első ütem célja

Az építkezés nyitó szakaszában megépült az új udvari szárny, a szerkezetkész állapot elérésével zárultak ennek a szakasznak a munkálatai. Ez azt jelenti, hogy a tetőszerkezet és annak kiegészítő elemei a helyükre kerültek, a külső nyílászárókat is beépítették a bővítménybe és elkészült a homlokzati hőszigetelő rendszer is.

Az épület külseje végső formát ölt

A munkálatok második ütemében a lábazati kőburkolatot helyezik majd fel és az épület külseje végső formát ölthet. A belső térben a vízhálózatot alakítják ki. Az első emeleten a tantermek, a közlekedő és a vizesblokkok viszont teljesen elkészülnek majd a tervek szerint ebben az ütemben.

Ugyancsak ebbe a szakaszba kérte a beruházó az épület környezetének tereprendezését, a burkolatok kialakítását. A kivitelezést a Fortissimo Holding Kft. végzi, derült ki a júniusban közzétett közbeszerzési hirdetményből.

A vizesblokkok szigetelése kulcskérdés a költséghatékony üzemeltetéshez

A beruházó a tender kiírásában rögzítette a kivitelezők számára a felhasználandó termékeket is. Ez alapján az épületbe tervezett vizes helyiségek padlóján, valamint az oldalfalain a vízszigetelések kialakításánál a Cemix AQUASTOP PLUS 0,8 mm vastagságú egykomponensű, folyékony fólia termékeit használhatják majd a kivitelezést végző szakemberek.

A terméket 8110 AQUASTOP IN néven forgalmazza az építőanyaggyártó.

Szinte bármilyen felületen szigetelést és párazárást biztosít az AQUASTOP IN

A diszperziós folyékony fólia szinte bármilyen alapfelületre felvihető. Extrém rugalmas és párazáró tulajdonságai révén a vizes helyiségek burkolás előtti szigeteléséhez használják. Nagy előnye a terméknek, hogy fűtött felületen is használható, nem igényel keverést, azonnal felhasználható. A visszazárható vödrös kiszerelés pedig elősegíti a maradék anyag tárolását. Padló és falfelületeken egyaránt alkalmazható.

A beruházó nemcsak a tartós megoldások miatt írta elő a kivitelező számára a felhasználható termékeket, hanem szem előtt tartotta, hogy a diákok, tanárok számára egészséges környezetet biztosítsanak.

Mi épül?NyíregyházaKossuth Lajos Evangélikus GimnáziumCemix Hungary Kft.Fortissimo Holding Kft.vízszigetelés

Hírlevél

Hirdetés