2024.09.14, Szombat
Kapu a Dunára

Kapu a Dunára

magyarepitok.hu

2024.08.30. 15:13 - Móré Levente

Tizenöt méteres pillérek tartják a Foka-öbölre nyíló hatalmas kaput, amelyeket a MEVA zsaluiba öntöttek.

Hirdetés

Európa-szerte is ritka, hogy egy folyóparti rozsdaövezet sétányokkal szabdalt lakótérré alakul. Ez adatott meg a XIII. kerület folyópartján, ahol a Foka-öböl és a mellette futó parti sétány az itt felépült lakóházakhoz kapcsolódva a vízparthoz való kapcsolódás közvetlen élményét nyújtja. A Duna Terasz Vista a XIII. kerület dunai sávjában épül, így számos lakása örökpanorámával rendelkezik majd, architektúrájában pedig a hullámzó homlokzat és az öbölparti kapu idézi meg környezetének jellegzetességeit.

 

 

Szoros kapcsolat a Dunával

Két tömb és egy azokat összekötő, 15 méter magasságban futó, szinte lebegő épületrész alkotja a XIII. kerület új lakóházát, amelynek markáns arculatát a Duna hullámait és az öböl hajóit a homlokzatra felvezető, ritmusos erkélyek határozzák meg.

A 632 lakás praktikus alaprajzokkal, magas építési minőséggel készül – többek között mennyezeti hűtés-fűtés ad majd kellemes hőérzetet a lakók számára. A D&B Real-Estate Invesment Kft. beruházásában épülő társasház, valamint az annak tengelyében futó sétány terveit a Fazakas Építésziroda jegyzi, a kivitelezésért pedig a DVM Group felel, a műszaki ellenőr pedig az Ádám Mérnökiroda.

 

D&B Real-Estate Invesment Kft.

Nyolc lépcsőház került a pince, földszint és kilenc emelet magas épületekbe, amelyek szintterülete  74.500 m2, hasznos alapterülete pedig 37.200 m2. A kivitelező DVM januárban vette át a munkaterületet, átadása pedig 2026 júliusában várható. Négy hatalmas pillér is része az épületegyüttesnek

– tudtuk meg Sasvári Balázstól, a DVM építésvezetőjétől.

 

 

Különleges feladatokhoz kérték a MEVA szakembereinek segítségét

„Egyenként 80 centiméter átmérőjű és 15 méter magas körpillért kellett emelni a kapu megnyitásához, amelyhez igazi kihívásként ugyanebben a magasságban egy 550 m2 felületű, alulbordás födém kivitelezése is társult” – összegezte a projekt legérdekesebb részeit Lachmann Botond, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. főmérnöke.

 

D&B Real-Estate Invesment Kft.

 

A szokványos társasházi tömbök kivitelezésénél a Péter Építő Kft. a saját tulajdonú zsaluzatait használta, melyekhez csekély mennyiségű speciális zsaluzati elemet bérelt; a pillérek és a hídszerűen alátámasztott födém azonban a szokásostól eltérő megoldásokat igényelt.

 

Szükség volt a zsalutechnológusok személyes jelenlétére

 

 

„A kirívó zsaluzási feladatok megtervezéséhez, illetve a zsaluzatok biztosításához a Péter Építő Kft. a MEVA szakembereit kérte fel. Személyes egyeztetést követően, összehangolt munkában születtek meg a zsaluzati tervek, ezt követően pedig megindulhattak a helyszíni zsaluzási munkák” – ismertette a folyamatot Lachmann Botond. Amint részletezte:

„A 14,5 méter magas körpillérek CIRCO zsaluzattal, egy ütemben történő betonozása jelentős mértekben gyorsította meg a kivitelezési munkát, továbbá biztosította a pillérek alakhelyességét is. Természetesen kiemelt kivitelezési és munkabiztonsági fegyelmet követelt ez a nagy magasságban végzett, veszélyes építési feladat. Az első pillér bebetonozása, illetve két nappal későbbi kizsaluzása igazolta a választott technológia helyességét, hiszen kiemelkedő minőségben készültek el a tartószerkezet elemei. Így a következő három pillér már ugyanolyan fegyelmezett kivitelezés, de sokkal kisebb izgalom mellett épülhetett meg. Az elkészült pilléreket kizsaluzást követően TRIPLEX SB megtámasztórendszerrel védték a véletlen sérülésektől, ütközésektől.

A gerenda fenékzsaluzatát – tudtuk meg a főmérnöktől – ID15 alátámasztó állványrendszer alkotta, míg a gerendák közötti födémmezők terheit MT60 tornyok viselték.

 

 

Nem volt tehát szokványos feladat a födém zsaluzása sem: a nagy fesztávolság miatt lelógó gerendás monolit födém épült; a gerendák és a födémmezők zsaluzatait pedig külön-külön támasztották alá.

A födémzsaluzat tervezésénél figyelemmel kellett lennie a tervezőknek az egymás felett épülő három vasbeton födémre is, amelyek alátámasztását biztosítani kellett az egyes födémlemezek teherbíróképességének eléréséig. A legnagyobb teher természetesen a 14,5 méteres alátámasztó állványra hárult, ezért annak kivitelezési pontosságát betonozást megelőzően többször is ellenőrizték a MEVA munkatársai.

 

 

Fotó: MEVA Zsalurendszerek Zrt. (2024. szeptember)

 

Galéria

Mi épül?DVM groupMEVA Zsalurendszerek Zrt.Duna Terasz VistaXIII. kerületlakásépítés

Hírlevél

Hirdetés