2024.09.11, Szerda
Paks II: két nap alatt a partra emelték a Dunán érkezett zónaolvadék-csapda elemeit
Fotók: paks2.hu

Paks II: két nap alatt a partra emelték a Dunán érkezett zónaolvadék-csapda elemeit

paks2.hu, magyarepitok.hu

2024.08.09. 10:37 - Szabó Ákos

Összehangolt, precíz munkával két nap alatt kidaruzták a zónaolvadék-csapda elemeit a Paksi Atomerőmű hidegvizes csatornáján lévő kikötőben.

Hirdetés

Az építési-szerelési bázison sorakoznak immár a zónaolvadék-csapda elemei, amelyek egyenként is hatalmas méretűek – írja honlapján nemrég közzétett tájékoztatójában a Paks II Zrt. (az óriásszerkezet érkezéséről lapunkban itt számoltunk be). Ez az új atomerőmű legnagyobb berendezése, több mint 700 tonnát nyom. A teherhajóról, amivel érkezett, a Paksi Atomerőmű hidegvizes csatornáján emelték le a nehézkikötő daruja segítségével.

 

Fotók: paks2.hu

„Elérkeztünk a Paks II. projekt eddigi leglátványosabb állomásához, az erőmű biztonságát szavatoló zónaolvadék-csapda kiemeléséhez. Rendkívül megfeszített, iparági együttműködésen alapuló munka zajlott az elmúlt napokban”

 – fogalmazott az esemény kapcsán a Paks II. Zrt. programigazgatója.

Kiss László Gábor elmondta, hogy az új atomerőmű létesítésével megbízott társaság, valamint a fővállalkozó ASE JSC mellett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az MVM Ovit Zrt. és az osztrák Danube Shipping Management Service GmbH szakemberei összehangolt munkájának eredménye, hogy két nap alatt minden elemet leemeltek és az ideiglenes helyükre vittek.

 

 

2020 júliusában kezdődött a zónaolvadékcsapda története

Végleges helye a zónaolvadék-csapdának a reaktortartály alatt lesz, ahol biztonsági funkciót lát el. A biztonságon volt a fókusz a szállítás és emelés során is, hangsúlyozta a programigazgató.

 

 

A zónaolvadék-csapda története 2020 júliusában kezdődött a gyártó cég, az Energotex nukleáris minősítésével. Terjedelmes műszaki dokumentáció készült, majd megkezdődött a gyártás, amit nyomon követtek a Paks II. Zrt. szakemberei, illetve az Országos Atomenergia Hivatal képviselői is. A nukleáris hatóság a helyszínen ellenőrizte az elemek leemelését és helyükre szállítását is.

Az ötös blokk zónaolvadék-csapdája az első hosszú gyártási idejű berendezés, amely elkészült és megérkezett Paksra.

Galéria

Mi épül?PaksPaks IIPaks II. Atomerőmű Zrt.paksi atomerőmű

Hírlevél

Hirdetés