2024.10.07, Hétfő
Építőipari cég épít időseknek garzonlakásokat a csongrádi kisvárosban
Illusztráció - magyarepitok.hu

Építőipari cég épít időseknek garzonlakásokat a csongrádi kisvárosban

mti

2024.10.07. 10:05 - Hegedűs Gergely

A három épületben húsz lakást alapítanak ki; a földszinten pedig a közösségi terek, illetve az igényeknek megfelelő szolgáltatóegységek működnek majd.

Hirdetés

Szociális szolgáltatóközpont, valamint garzonlakásoknak otthont adó társasházak épülnek Mórahalmon az idősek számára. Az uniós támogatással megvalósuló beruházás ünnepélyes alapkőletételét október 6-án tartották a Csongrád-Csanád vármegyei kisvárosban.

Az újonnan épülő központnak köszönhetően egy helyre kerül a jelenleg több telephelyen működő szociális ellátás. Emellett egy új ellátási forma is létrejön a városban, mivel a területen magánbefektetői részvétellel garzonházak is épülnek nyugdíjasok számára.

A 600 millió forint nettó építési költségű, jövő júniusra elkészülő szociális szolgáltató központ kivitelezője és a garzonházak beruházója a szegedi székhelyű Domi 87 Kft. A központhoz a telket az önkormányzat biztosította, a szükséges infrastruktúrát is a város építette ki, ahogy a működéshez szükséges berendezést is saját forrásból vásárolják meg.


A garzonokban az idősek megőrizhetik önállóságukat

Nógrádi Zoltán helyi polgármester a vasárnapi eseményen elmondta, a társasházakban olyan, kertes házakban vagy tanyán élő idősek vásárolhatnak lakást, akik segítség mellett önálló életvitelre képesek. A garzonokban az idősek megőrizhetik önállóságukat, ugyanakkor igénybe vehetik a központban elérhető nappali ellátást. A lakók halálát követően az önkormányzat az örökösöktől megvásárolja az ingatlant, majd a garzonház funkciójának megfelelő vevőnek értékesíti azt – mondta Nógrádi Zoltán.

A polgármester felidézte, Mórahalmon a település várossá válásával egy időben, 35 évvel ezelőtt indult el az idősek ellátása. Először nappali ellátást és házi segítségnyújtást kaphattak a városban és a térségben élő idősek, majd az évek során ez tanyagondnoki szolgálattal és az otthoni jelzőrendszerrel bővült.


A garzonházak építése a tervek szerint 2026 végére fejeződik be

A sajtóeseményén Domonkos László, a kivitelező cég ügyvezető tulajdonosa elmondta, a szolgáltatóközpont kivitelezése márciusban kezdődött el a tereprendezéssel, az épület jelenleg 20 százalékos készültségű. A 955 négyzetméter hasznos alapterületű épület földszintjén a közösségi terek kapnak majd helyet, az emeleten az irodák működnek majd, a tetőtérbe kerülnek a raktárak, illetve a gépészeti berendezések.

A területen néhány nap múlva elkezdődik az első ütemben épülő nyugdíjasházak kivitelezése is. A három, csaknem egyforma, ezer négyzetméteres hasznos alapterületű épületben húsz lakást alapítanak ki, a földszinten pedig a közösségi terek, illetve az igényeknek megfelelő szolgáltatóegységek működnek majd – közölte az ügyvezető. Hozzátette: a garzonházak építése a tervek szerint 2026 végére fejeződik be.

Mi épül?MórahalomDomi 87 Kft.építőipari cégeklakásépítés

Hírlevél

Hirdetés