2024.04.19, Péntek
A kétgyerekesekre is kiterjesztik a 10 milliós kedvezményes CSOK-hitelt
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A kétgyerekesekre is kiterjesztik a 10 milliós kedvezményes CSOK-hitelt

mti, portfolio.hu

2018.10.25. 12:08 - Hegedűs Gergely

A háromgyermekeseknél ugyanakkor 15 millió forintra emelik meg a kölcsönfelvétel lehetőségét. Az ötszázalékos lakásáfa meghosszabbítása is napirenden; lesz egy negyedik szuperkórház is Budapesten.

Hirdetés

A kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik meg. A családok otthonteremtési kedvezményéről (CSOK) szóló kormánydöntést Gulyás Gergely jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján.


Ezt jelenti a bővítés

A háromgyermekes családok eddig a 10+10 millió forintos CSOK-ot vehették igénybe, ami a 10 millió forintos támogatott hitel mellett egy vissza nem fizetendő 10 millió forintos támogatást is tartalmaz. 

A mostani döntéssel ennek a konstrukciónak az első elemét, vagyis a kamattámogatást terjesztette ki egy 10 milliós hitelösszegig a kormány a kétgyerekesekre.


Még idén hatályba léptetnék a CSOK változtatásait

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a lakáskasszarendszer átalakításából felszabaduló forrásokat a CSOK kibővítésére költik. "Ez az első lépés a család- és lakástámogatási rendszer kibővítése irányába" - mutatott rá Gulyás Gergely.

Hozzátette: a kormány a hét végén bejelentéseket tesz majd a családtámogatásról szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban is. Ennek eredményétől függően pedig újabb döntések születhetnek. Elmondta, a lehető leghamarabb, lehetőség szerint még idén szeretnék, ha a CSOK változtatásai hatályba lépnének.

Megjegyezte azt is, a kormány foglalkozik a 2019 végéig tartó ötszázalékos lakásáfa meghosszabbításának kérdésével is.   


Három helyett négy szuperkórház lesz a fővárosban

A kormány határozott továbbá arról, hogy Budapesten nem három, hanem négy súlyponti kórház lesz, ugyanis a Szent János Kórház is ilyen intézménnyé válik - közölte a miniszter.   

A Szent János Kórház tervezésére 495 millió forintot biztosít a kormány, így egy több mint 500 ágyas kórház felépítése, újjáépítése történhet meg. A másik három, már eldöntött súlyponti kórház

  • a Honvédkórház,
  • a Szent László és a Szent István Kórház összevonásával létrejövő intézmény,
  • valamint a dél-budai centrumkórház lesz.

Ezekre már kiírták a tervpályázatokat, amelyeknek december 9-ig meglesz az eredményük.

 

PályázatokCSOKúj építésű ingatlanok

Hírlevél

Hirdetés