2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Történelmi időket élünk az építőiparban

Történelmi időket élünk az építőiparban

magyarepitok.hu

2021.07.15. 12:11 - Hegedűs Gergely

A rendszerváltás óta nem tapasztaltunk olyan szintű beavatkozást az ágazat piaci folyamataiba, mint, amire most a magyar kormány elszánta magát.

Hirdetés

Az idei nyári magazinunk címoldala eddig nem látott méretű feladat elé állított bennünket. Hiszen egyszerre van jelen több, az egész ágazatot befolyásoló folyamat. 

Először is meg kell említenünk, hogy szerkesztőségünk is teljes szívvel bízik abban, hogy a járványhelyzetet maga mögött hagyta az ország, és aki ezzel szemben mást állít, annak nem lesz igaza! Mint ahogyan azoknak sem, akik térdre kívánják kényszeríteni a Magyarországot, megvonva ezzel az európai uniós forrásokat. Emellett egyre nagyobb a kényszer az áramfogyasztási csúcsok miatt arra, hogy megépítsük „Paks kettőt”, illetve miután az úthálózatunk fejlesztésére már nem igényelhető uniós forrás egy ország érdeke, hogy koncessziós fejlesztésbe kerüljenek a gyorsforgalmi útjaink. Mi mégis az elképesztő mértékű alapanyagár emelkedést tettük a címoldalra, mert jelenleg ez szorítja a leginkább az építőipar cipőjét. 

Történelmi időket élünk meg az építőiparban: a rendszerváltás óta nem tapasztaltunk olyan szintű beavatkozást az ágazat piaci folyamataiba, mint, amire most a magyar kormány elszánta magát. Az alapanyagok kiviteli korlátozása, illetve bizonyos termékeknél az extraprofit megadóztatása rendkívüli lépésnek minősül, egyúttal rendkívüli helyzetet jelez.  

A folyamat hátterében számos tényező áll, azonban mindezek csupán ráerősítettek egy jó ideje érzékelhető törésvonalra a gyártók és a kivitelezők között: a gyártók árstratégiáját ugyanis számos iparági vélemény szerint sokkal inkább a rövid távú nyereségmaximálás hatja át, mint a hosszútávú partnerség érdeke.  

Ebben a vitában nem tisztünk igazságot tenni gyártók és kivitelezők között, ám a kialakult helyzetre mindkét félnek fel kell készülnie. A mostani intézkedések eleinte vélhetően inkább csak fokozzák majd a fent leírt törésvonal körül kialakult feszültséget. Mi ugyanakkor ebben a helyzetben is az általunk iparági szaklapként sikeresen működtetett filozófiát képviseljük: a harc helyett a kompromisszumok vihetik előre a piaci szereplőket, rövid távon a jelen helyzetben akár fájdalmas engedményekkel - a hosszú távú nyer-nyerő partnerség érdekében.

 

Itt lehet beszerezni a magazint

Az újság megrendelése esetén az adatait kizárólag az Ön előfizetésével kapcsolatos ügyintézéshez használjuk fel.

Rendelje meg a MAGYAR ÉPÍTŐK magazin éves előfizetését 4.400 Ft + postaköltség 2.394 Ft értékben. (Az árak az 5%-os áfát tartalmazzák.)

A megrendeléséhez visszaigazoló e-mail-ben díjbekérőt küldünk. Kérjük, ez alapján utalja át az előfizetés díját! Amint regisztráljuk a befizetést, levélpostai küldeményként feladjuk a számlával együtt az Ön által megadott szállítási címre.

Érvényes: 2021. január 1-től visszavonásig.

Régebbi számoképítőipar

Hírlevél

Hirdetés