2024.04.19, Péntek
Ez az építőipari cég saját oktató-kivitelező divíziót hozott létre a szakmunkás utánpótlásért
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Ez az építőipari cég saját oktató-kivitelező divíziót hozott létre a szakmunkás utánpótlásért

magyarepitok.hu

2021.08.10. 14:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A ZÁÉV Zrt. a kezdeményezésének köszönhetően minden építőipari szakmából mintegy 20 fős szakmunkás állománnyal rendelkezik.

Hirdetés

A ZÁÉV Építőipari Zrt. 1949 óta az ország egyik meghatározó építőipari kivitelező nagyvállalata. A társaság működési területe kiterjed az egész országra. Építési tevékenységük széles skálán mozog; az ipari csarnokoktól, termálfürdőktől kezdve, modern lakóparkokon és sportlétesítményeken keresztül a közintézményekig. Munkája több mint hét évtizede formálja az épített környezetet.

Az alapítástól kezdve, vagyis több mint 70 éve megszakítás nélkül képeznek szakmunkástanulókat nappali tagozaton és felnőttképzés keretében.

A ZÁÉV Zrt. a duális képzés keretei között vállalja a szakképzési centrumokkal karöltve a szakképzést a technikusi, valamint a hallgatói képzések gyakorlati oktatását.

Kardosné Skriba Dóra humánpolitikai vezető adott átfogó képet az építőipari vállalat szakképzési rendszeréről.

 

Így népszerűsítik az építőipart

A humánpolitikai vezető elmondása szerint a ZÁÉV Zrt. megalakulásától kezdve szívügyének tekinti a szakember képzést, melynek komoly hagyománya van. Az alapítástól kezdve megszakítás nélkül képeznek szakmunkástanulókat. Kitűzött céljuk, hogy továbbra is részesei lehessenek ennek az alkotómunkának, beleértve a jelenlegi átalakuló rendszer kihívásait.

„A tanulók tapasztalt, mestervizsgával rendelkező oktatóinktól tanulhatják a szakmákat, így a cég igényeit figyelembe véve formálhatjuk, alakíthatjuk őket, és a jövőben számítunk a már végzett szakemberekre.”

A szakmák népszerűsítésének érdekében rendszeresen részt vesznek a kereskedelmi és iparkamarák szervezésében zajló, pályaválasztás előtt álló általános iskolások számára rendezendő úgynevezett kisinas táborokban, hogy az általános iskolákban tanuló gyerekek is képet kapjanak az építőipari szakmákról. Ezenkívül megjelennek pályaválasztási kiállításokon, iskolai rendezvényeken, iskolai napokon, ahol a szülők és a gyerekek részére is bemutatják a szakmákat.

 

Két helyszínen is oktat a ZÁÉV

Jelenleg Zalaegerszegen és Nagykanizsán jól felszerelt oktató tanműhelyekben és projekteken folyik a tanulók gyakorlati képzése. A tanműhelyek korszerűsítése folyamatos, biztosítva ezzel az ott tanulók számára a választott szakma ismereteinek a magas szintű oktatását. Az oktatás Zalaegerszegen és Nagykanizsán 2-2 fő oktató irányításával zajlik.

A ZÁÉV oktatói mestervizsgával és több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek.

A tanulók elméleti képzése Zalaegerszegen a Széchenyi István Technikumban valósul meg, Nagykanizsán pedig a Zsigmondy Vilmos Technikumban történik. A kezdetektől folyamatos a partnerkapcsolat az elméleti oktatást végző oktatási intézményekkel, valamint a szakképzési centrumokkal. „Rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, folynak az egyeztetések, törekszünk arra, hogy jó partneri kapcsolat maradjon fenn köztünk.”

 

Már az új rendszer szerint foglalkoztatnak

A szakképzés területén tavaly óta átalakulás vette kezdetét. A jövőben tanulószerződés helyett szakképzési munkaszerződés keretében munkavállalóként kerülnek a rendszerbe a diákok. Ösztöndíj helyett munkabért vezettek be, amely a mindenkori minimálbér legalább 60%-a, a tanulmányi eredménytől függően, akár 100%-a.

Az új rendszer nagymértékben növeli a képzésben résztvevő cégek nyilvántartási és az adminisztrációs kötelezettségeit (pl. szakmánkénti képzési programok kidolgozása, a cég profiljába illő minőségirányítási rendszerbe illesztés, regisztrációk, e-napló vezetése stb.)

A ZÁÉV-nél 2021 februárjától néhány fő technikust már az új rendszer (szakképzési munkaszerződés) szerint foglalkoztatnak. Idén szeptembertől pedig a 10. évfolyamba lépőkkel is ezt a rendszert követik.

Jelenleg minden olyan juttatást megkapnak a diákok, amiket a törvények szabályoznak, úgy mint cafeteria, munka-, és védőruha, szerszámok, tisztálkodási eszközök, kötelező biztosítás, orvosi alkalmassági vizsgálatok, utaztatás.

 

Valós gyakorlatban leshetik el a szakmák fortélyait

Az építőipari szakmacsoport szakmáiban – kőműves, burkoló, ács-állványozó, festő-mázoló és villanyszerelő – az alapoktól indulva oktatóik irányításával, valamint a szakmunkások segítő támogatásával jutnak el a szakmunkásvizsgákig.

„A létrehozott oktató-kivitelező divíziónkban a gyakorlatban végzett kivitelező tevékenységükkel tesznek eleget a tanulók a duális szakképzés követelményeinek.”

„Az oktató-kivitelező divízió megalakításának célja, hogy a szakmunkástanulóinknak a gyakorlati oktatása olyan tapasztalt szakemberek mellett történjen, akiknek a kisujjukban van a szakma. Ez azt jelenti, hogy minden építőipari szakmából mintegy 20 fős szakmunkás állományunk van.”

Jelenleg a 9. évfolyamon tanulók a szakképzési centrumokkal kötött megállapodás alapján a ZÁÉV tanműhelyeiben (Zalaegerszeg, Nagykanizsa) töltik az alapozó gyakorlatukat.

„A 10-11. évfolyamon a kivitelezési divízió állományában lévő szakmunkásaink közreműködésével különböző projekteken végeznek termelő tevékenységet. A gyerekek így a valós gyakorlatban leshetik el a szakmák fortélyait, és a tanulmányi idejük alatt értéket is teremtenek.”

„Tanulóink kiemelkedő eredményeket érnek el nemzetközi és hazai megmérettetéseken, köszönhetően az oktatóink gyakorlati felkészítésének.”

 

Saját ösztöndíjrendszert vezettek be

A ZÁÉV meglévő fizikai termelő állománya bővítésre szorul - különös tekintettel a hiányszakmákra, mint ács-állványozó és kőműves. Szeretnék a tehetséges tanulókat szakember gárdájuk között tudni.

„Társaságunk célja, hogy ez a tendencia megváltozzon, ennek érdekében ösztöndíjrendszert vezettünk be – egyelőre a magasépítő technikusok körében -, melynek értelmében havi plusz juttatás nyújtásával próbáljuk idekötni őket. Bízunk benne, hogy a szakképzés új rendszere is segíti ezen törekvésünket” – összegezte Kardosné Skriba Dóra.

SzakképzésZÁÉV Építőipari Zrt.szakképzés

Hírlevél

Hirdetés