2024.04.20, Szombat
Egy jó szakma felér egy diplomával – Idén is megnyílt a Szakma Sztár Fesztivál
Fotó: MTI

Egy jó szakma felér egy diplomával – Idén is megnyílt a Szakma Sztár Fesztivál

MTI

2022.04.25. 17:45 - Bíró Beáta

Április 25-27. között rendezik meg a XV. Szakma Sztár Fesztivált, ahol 86 szakma tanulói versenyeznek, emellett szakmai és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Hungexpo területén.

Hirdetés

A szakmák versenysorozatán idén 6995 diák indult el, közülük került ki a több mint kétszáz, döntőben versenyző fiatal szakember, és kiválasztják a nemzetközi szakmai versenyeken a magyar indulókat is. A fesztiválra az ország minden részéből érkeznek pályaválasztás előtt álló diákok, köztük általános iskolások.

Győrffy Balázs, a rendezvény szervezésében együttműködő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a megnyitón kiemelte, a Szakma Sztár Fesztiválon látható lesz, hogy

a mezőgazdaság színes és sokrétű, széleskörű lehetőségeket rejt, érdemes rá jövőt építeni. Szólt arról is, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari versenyeknek hosszú évtizedes hagyományai vannak Magyarországon. A szervezés során is arra törekedtek, hogy bemutassák az agrár- és élelmiszeripari ágazat szakmáit, a gazdálkodó szervezeteket, és szakember-találkozókat tartottak.

A parlamenti választás eredménye alapján az elmúlt időszak gazdaságpolitikája folytatódni fog, a kamara és a kormány közötti megállapodás továbbra is működőképes lesz, így folytatódik a több mint egy évtizedes múlttal rendelkező Szakma Sztár Fesztivál is. Erről Parragh László, a rendezvény főszervezője, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszélt a megnyitón.

A szakmák bemutatását felvállaló program folyamatosan növekszik, a tizenöt évvel ezelőtti induláskor 15 szakmában, mostanra 86 szakterületen versenyeznek a diákok, az agrárium belépésével pedig szinte a teljes magyar gazdaságot lefedik. A rendezvénysorozat nyilvánosságával azt kívánják elérni, hogy minél többen lássák, egy jó szakma felér egy diplomával.

 

 

Az MKIK elnöke rámutatott arra, hogy a szakképzés reformjával átjárhatóság alakult ki a szakképzés és a felsőoktatás között. Kitért arra is, hogy a szakképzésben történt változások eredményeket hoztak, azonban ezt olyan folyamatnak kell tekinteni, amely igazodik a gazdaság igényeihez. Kiemelt cél a szakképzés, a felnőttképzés és a felsőoktatás kapcsolatának erősítése.

A rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is köszöntötte a résztvevőket. 

SzakképzésSzakma Sztár FesztiválNemzeti Agrárgazdasági KamaraMagyar Kereskedelmi és Iparkamara

Hírlevél

Hirdetés