2024.04.14, Vasárnap
A világon egyedülálló magyar fejlesztéssel épül társasház
(producthunt.com)

A világon egyedülálló magyar fejlesztéssel épül társasház

mti, magyarepitok.hu

2017.11.06. 09:50 - Hegedűs Gergely

Az újítással akár 40 százalékkal is csökkenthető egy-egy lakásban az okos rendszer bevezetésének költsége. A Chameleon technológia akár egy egész társasházat képes egy rendszerként kezelni.

Hirdetés

Egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztésével a világon elsőként jöhetnek létre okos otthonokkal kommunikáló okos társasházak vagy akár okos lakóparkok.

A technológiát létrehozó Chameleon Smart Home tulajdonosa, Szarvas Péter szerint a fejlesztés forradalmasíthatja az okos otthonok nemzetközi piacát. Ezt az alábbiakkal indokolta:

  • a fejlesztés kapcsolódni tud a legtöbb nagy gyártó rendszereihez,
  • megszünteti a gyártók közötti kommunikációs problémákat,
  • nem csupán az egyes lakásokat, de az egész társasházat egy rendszerként kezeli,
  • gyakorlatilag előkészíti a lakásokat bármilyen smart home-megoldás bevezetésére.


Csak az USA-ban 42 ezer lakást okosítanának a Chameleonnal

Szarvas Péter a közleményéből kiderült, a Chameleon Smart Home tömeggyártása elindult,

és megkezdődött a technológiát is alkalmazó első magyar okos társasház építése.

Ennek megfelelően megérkeztek az első megrendelések Európából és az Egyesült Államokból is: Texasban például 42 ezer lakást "okosítanának" a Chameleonnal. Egy német befektető cég pedig kizárólagos forgalmazási szerződést kötne a céggel a rendszer értékesítésére az osztrák, német és svájci piacokon.

A világon egyedülálló fejlesztés iránt magyar telekommunikációs és áramszolgáltató cégek is érdeklődnek, a szolgáltatás hamarosan havi díjas előfizetéssel is megrendelhető lesz.


A meglévő lakáspkba is olcsón telepíthető

Szarvas Péter a közleményben kifejtette, az okosház-rendszerek zárt ökoszisztémák, mert a gyártók arra törekednek, hogy eszközeiket a saját infrastruktúrájukon használják, így más rendszer kiépítésekor a rendszer teljes cseréje szükséges.

A Chameleon Smart Home ugyanakkor átjárást biztosít a különböző gyártók rendszerei és eszközei között, típusfüggetlen megoldás.

A cég szakemberei előkábelezik a lakásokat, kapcsolók, konnektorok, vezérlők mögé építik be eszközeiket, ezzel olyan alapot biztosítanak, amelyre a későbbiekben a vevők igényeinek megfelelően lehet egyedi, de egymással kommunikáló okos eszközöket telepíteni. Akár több, teljesen külön álló rendszer funkcióit, eszközeit képes a rendszer egyetlen közös platformon kezelni. Az újítással akár 40 százalékkal is csökkenthető egy-egy lakás egyedi "okosításának" költsége - jegyezték meg. A Chameleon Smart Home technológia az újépítésű lakásokon kívül a már meglévőkbe is telepíthető, alacsony költséggel.

A smart home olyan komplex számítógépes rendszer, amely hatékonyan, egyéni igények szerint képes működteti az otthonok fűtési és hűtési rendszerét, világítását, az árnyékolástechnikát, a biztonsági rendszereket és a legkülönfélébb - akár kerti vagy audiovizuális - technikai eszközöket is. A Chameleonnal azonban nemcsak a lakás, hanem az egész társasház közösségi terei, funkciói elérhetőek.


Robbanás várható a piacon

 

A vezető elmondta, az okos otthonok (smart home) piaca évről évre gyorsan fejlődik, a lakásban vagy házban működő valamennyi rendszert összehangoló, központilag és távolról is irányítható technikai és innovatív megoldások egyre népszerűbbek. A cég azzal számol, hogy az okos otthonok 5 milliárd forintra becsülhető belföldi piacának növekedési üteme 2017-21 között átlagosan évi 59 százalékos lehet,

a 2,6 milliárd eurós európai piac pedig 14,1 milliárd euróra bővülhet 2020-ra.    

A cég egy-két éven belül több millió eurós bevételt vár az évente több mint 50 százalékkal bővülő piacon. Az értékesítést még idén elkezdik Németországban, Ausztriában és Svájcban, 2019-ben pedig a tervek szerint az Egyesült Államokban is piacra lépnek. A Chameleon Smart Home jövőre Magyarországról 1 millió euró, Németországban 2 millió euró árbevételre számít, a terjeszkedéshez több mint 300 millió forint pótlólagos tőkét tervez bevonni, emellett franchise hálózat kiépítésén is dolgozik.   

Szarvas Péter hozzátette, a startup sikeresen mutatkozott be Litvánia fővárosában, Vilniusban, ahol a Magyar Nemzeti Kereskedőház támogatásával vettek részt a fejlesztők üzleti találkozókon.


 

Technológialakásépítésépületgépészetinnováció

Hírlevél

Hirdetés