2024.03.19, Kedd
Napelemparkok épültek az ország legkeletibb régiójában
Illusztráció (pixabay.com)

Napelemparkok épültek az ország legkeletibb régiójában

MTI

2019.06.20. 14:53 - Almási Krisztina

A beruházás keretében elkészült két napelemparkban 17 naperőmű működik, összesen mintegy 40 ezer napelemtáblával.

Hirdetés

Négymilliárd forintból épült meg két napelempark a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér és Mándok települések határában a Cashline Befektetési Holding Zrt. beruházásában. A két parkban összesen 17 naperőmű működik, erőművenként 2200 napelemtáblával, amelyek megtermelt energiamennyisége parkonként eléri a 700 megawattórát. A parkok 10,2 megawatt összteljesítményre képesek.

Németh Attila, a projekt fejlesztője az átadóünnepségen megjegyezte, hogy a két napelempark mintegy 40 ezer napelemtáblája a környék négy-öt településének energiaellátását fedezné. A holding a megtermelt villamosenergiát az úgynevezett KÁT (kötelező átvételi) rendszerben értékesíti, vagyis támogatott áron az állam vásárolja meg.


Már termelik az áramot a napelemparkok

A projektfejlesztés másfél éve kezdődött, az építkezést 2018 szeptemberében kezdték el a kivitelezők a Tuzsér és Mándok határában megvásárolt földterületeken, a munkálatok pedig idén márciusban fejeződtek be. A próbaüzemeket követően április elején kezdődhetett meg a teljes KÁT-üzem, azóta folyamatosan termeli az áramot a napelempark.

A holding a térségben további naperőmű-beruházásokban gondolkodik, de ezeket már az új szabályozás szerint METÁR-rendszerben (megújuló energiák támogatási rendszere) kell megvalósítani.

TechnológiaTuzsérMándoknapeleminnováció

Hírlevél

Hirdetés