2024.03.19, Kedd
Sok jó technológia kis helyen is elfér
Fotók: Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.

Sok jó technológia kis helyen is elfér

Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.

2020.09.18. 09:33

Budapest belvárosában jó ideig gazdasági és műszaki megfontolásokból ritkán készült négy pinceszint az új épületekhez. Abban, hogy mára egyre több ilyennel találkozunk, hatalmas szerepe van az idén 30 éves Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.-nek, amely a technológiák sokrétű használata mellett is költséghatékonyan és biztonságosan tudja kivitelezni ezeket a kis területű, nagy mélységű gödröket. Ha pedig létezik ennek a kategóriának igazi „mintapéldánya”, akkor az a VI. kerületi Paulay Ede utca 52. szám alatti irodaház.

Az, hogy egy ilyen projekt a nagy tapasztalattal és stabil, nemzetközi háttérrel rendelkező Bauernek ma már lényegében rutinfeladat, messze nem jelenti azt, hogy ne járna kezelendő kihívások hosszú sorával. A többnyire szűk utcácskákban lévő foghíjtelkeknél a logisztikai nehézségekkel kezdődik minden, amihez a mélységből adódóan többek közt a víznyomás alatti horgonyzást és az agyagréteget is érintő földkiemelési munkálatokat is hozzátehetjük.

A feladványok bonyolódása ellenére a végeredményt illető elvárások természetesen nem lesznek alacsonyabbak. A szerkezetépítő egy 15 méterig kiemelt gödör esetén is ugyanazt a járható szárazságot várja el, mint kisebb mélység esetén. Jól látszik azonban, hogy ahogyan „megyünk lefelé”, mindez nagyságrendekkel komolyabb próbatétel elé állítja a mélyépítés specialistáit.

 

Szűkös hely, dupla szerelés

A bevezetőben említett irodaházat egy 5,5 méter széles zsákutcában, egy mindössze 22x26 méteres telekre álmodták meg. A rendelkezésre álló teret csökkentette, hogy a túloldali járdát végig szabadon kellett hagyni, és az utca lezárása sem jöhetett szóba a hátrébb lakók miatt. A munkálatok idején ráadásul egy másik építkezés is zajlott a közelben, azaz bőven volt mire tekintettel lenni az egyes, nagy helyigényű fázisok megtervezésénél.

 

 

A munkatér-határolásra 20 méterig lenyúló, 60 centiméter vastag résfal készült, több mint 3000 m2 volumenben. A mélységből következik, hogy a résarmatúrákat kettő darabból kellett összerakni, hiszen a betonacél szálakat jellemzően 12-14 méteres hosszúságban gyártják és szállítják – és még a nagyjából 2 méteres átfedéssel is számolni kell. Ez is egy olyan plusz teendő, amit az a bizonyos mínusz negyedik szint hoz magával, hisz a korábban szokásosnak számító mélységeknél még biztonsággal megoldható volt a megtámasztás az egydarabos armatúrák beépítésével.

A Bauer a szomszédos épületek, illetve a résfalak magassági és vízszintes mozgását a teljes kivitelezés során folyamatosan monitoringozta. A tökéletes tervezés és a gondos megvalósítás eredményeként sikerült elérni, hogy az épületmozgások 5 mm alatt maradjanak, ezáltal az építési környezet megóvása mindvégig biztosítva volt.

 

„Two in one” munkagép

A meglévő adottságok gyakran rugalmas megoldásokat követelnek a kivitelezőktől. Ezek közé tartozik, hogy a helyhiány miatt a réselőgép egyben daruként is funkcionált, azaz a résmarkoló lerakása után helyükre emelte az armatúrákat. Ideális esetben persze egy daru is hozzáfér a gödörhöz, és így a folyamatok párhuzamosan is végezhetők, itt azonban ez az „egymásra fűzés” bizonyult az eredményes választásnak, annak minden organizációs nehézségével együtt is.

 

 

A kitámasztásért 2 sorban összesen 100 darab, együttesen 2000 folyóméternyi horgony, valamint két sornyi csőtámasz felel, de utóbbiak 3 különböző szinten, azaz eltolásban készültek. Ez szintén némi ütemezési kötöttséget, illetve további odafigyelést követelt a szakemberektől.

A süllyedéskülönbségekre vonatkozó szabályok miatt az irodaház meghatározott pontjai további alapozást igényeltek, melynek módszeréül a közbenső résfalak és réspillérek létrehozását választották. Ennek kivitelezését segítette, hogy hasonló megoldást nem sokkal korábban az V. kerületi Vadász utcai sportközpontnál is alkalmazott a Bauer. Az eljárás során a gép markolója számára pontosan olyan formájú résvezetők készültek, amilyen falakra odalent szükség volt. A pillérek csak addig lettek felbetonozva, ameddig azt a földmunka szükségessé tette, azaz az ilyenkor szokásos vésési teendők után ezekre támasztották rá az alaplemezt.

 

Csak óvatosan!

A Bauer a munkával a határidőnél két héttel korábban végzett, ami a felvázolt technológiák fényében akkor is nagy fegyvertény lenne, ha a projektre egy eldugott helyen került volna sor – csakhogy itt Budapest szívéről van szó.

A telek körül három irányból is 28 méter magas házak álltak, a közvetlen szomszédságban pedig egy színházépületet, valamint egy dísztermet is találunk, méghozzá egyebek mellett egy különlegesen értékes, több mint százéves tükörburkolattal. Ha olvasóink az utóbbi műtárgy mellé elképzelik a gyakorlatilag a fal túloldalán dolgozó 100 tonnás réselőgépet a maga 20 tonnás markolójával, az extra kihívások sorát aligha kell tovább részleteznünk.

Ez a fokozott körültekintést igénylő művelet pedig, bár kétségtelenül nem mindennapi, de csak egy a belvárosi építkezések szokásos velejárói közül. A Bauernél hosszasan tudnának mesélni lichthofba épülő fürdőszobákról, a tervrajzokon nem szereplő „kalózvezetékekről”, régről megmaradt kéménykonzolokról vagy épp a kiszemelt telekre befolyó szomszédos alaplemezekről. Ezek mind-mind újabb fejtörőkkel toldják meg az amúgy is komplex munkálatokat, de akik már otthonosan mozognak a belvárosi gödrökben, ezekkel együtt is garantálni tudják az elvárt magas minőséget.

TechnológiaBauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.irodamélyépítésBudapest