2024.03.19, Kedd
Digitalizáció a vasútépítésben: rövidülhet a kivitelezések ideje és csökkenhet a munkaerő-szükséglet is
Fotók: STRABAG Vasútépítő Kft.

Digitalizáció a vasútépítésben: rövidülhet a kivitelezések ideje és csökkenhet a munkaerő-szükséglet is

magyarepitok.hu

2021.03.09. 08:00 - Gyöngyösi Klaudia

A projekt során elkészülő eredmény magában foglalja egy virtuális adatmodell létrehozását és vizualizációját, ami az alapja az építkezési folyamat felügyeletének.

Hirdetés

A STRABAG Vasútépítő Kft., a Széchenyi István Egyetem és a V-Híd Vagyonkezelő Kft. konzorciuma elnyerte a „Az automatizáció és digitalizáció integrálási lehetőségei a vasútépítésben, komplex eljárások kidolgozása a transzparencia növelése érdekében” című projekt megvalósítására meghirdetett pályázatot.

A pályázati felhívást az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hirdette meg, a projekt összköltsége pedig több mint 1,8 milliárd forint, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege közel 800 millió forint – értesítette lapunkat a STRABAG Vasútépítő Kft.

A tervezett beruházás a vonalas létesítmények kivitelezésének digitalizálási folyamatában jelent előrelépést.

Az új fejlesztés megoldást kíván adni a kivitelezés haladásának automatizált nyomon követésére, minősítésére és elemzésére, BIM keretrendszerbe implementálva. A projekt során elkészülő eredmény magában foglalja egy virtuális adatmodell létrehozását és vizualizációját, ami az alapja az építkezési folyamat felügyeletének.

Ezen megoldások használatával jelentősen javulhat a kivitelezés hatékonysága és minősége, ezzel elősegítve a projektek rövidebb időigényét, valamint a kisebb munkaerő-szükségletét.

 

A jövő a digitalizációban rejlik

A jelenlegi munka- és elszámolási folyamatok időigényesek, a kivitelezések hosszasan elhúzódnak és plusz erőforrásokat vonnak maguk után. Ezáltal a termelékenységi ráta stagnál, vagy akár romlik azzal párhuzamosan, hogy a beruházások mértéke növekszik. A projekt végeredményével a konzorcium megvalósítja a BIM előfeltételeit, amely fejlesztése jelenleg kimagasló fontosságú a hazai és a külföldi piacon.

A fejlesztés eredményeként a többnyire már elérhető innovatív eszközök és szolgáltatások bevonásával és összehangolásával a folyamatok idő- és költséghatékony futtatása valósulhat meg. A projekt célja a kivitelezési folyamatot támogató tevékenységek digitalizálása és automatizálása, a BIM magasabb dimenzióinak alkalmazásával.

A fejlesztés négy részre tagolható:

  • az első az adatgyűjtési folyamat digitalizálása,
  • majd a virtuális modell kiépítése,
  • ezt követően a virtuális modell vizualizációja,
  • és végül a kivitelezéssel kapcsolatos folyamatok menedzsmentje, az elszámolások és a minőségbiztosítás digitalizálása.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2027. december vége.

További információ IDE kattintva érhető el, vagy érdeklődjön a [email protected] e-mail címen.

 

 

TechnológiaStrabagV-Híd Építő Zrt.Széchenyi István Egyeteminnovációvasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés