2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Egyedülálló hozzáadott értékű szolgáltatást nyújt a piacon ez a magyar építőipari cég
Főkép: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu; Továbbiak: Orha Művek Zrt.

Egyedülálló hozzáadott értékű szolgáltatást nyújt a piacon ez a magyar építőipari cég

magyarepitok.hu

2024.03.25. 11:30 - Hegedűs Gergely

Az acél alapanyagok megmunkálása során az Orha Művek többek közt a furatolást és a jelölést is sokszorosára gyorsítja fel, ráadásul a félkész termékeivel lecsökkenti a partnerei élőmunka ráfordítását.

Hirdetés

Komoly idő- és költségmegtakarítást biztosít ügyfeleinek az acélszerkezet-gyártással és acél alapanyag kereskedelemmel is foglalkozó Orha Művek Zrt. Ahogy azt korábbi cikkeinkben is kifejtettük, a magyar cégcsoport hazánkban egyedülálló módon szinte teljesen lefedi a könnyűszerkezetes ipari létesítmények építésének értékláncát.

A lapunkhoz eljuttatott elemzésben kifejtik, az iparágban közel 15 éve jelen levő társaság 2014 óta végez acél alapanyag nagykereskedelmi tevékenységet. A német tőzsdén jelen lévő Salzgitter AG magyar leányvállalatának a Salzgitter Mannesmann Acélkereskedelmi Kft.-nek hivatalos raktározó partnereként éves szinten több ezer tonna acél alapanyagot szállítanak be ügyfeleiknek. A kínálatot idomacélok, acéllemezek, csövek, zártszelvények és rúdanyagok képezik.

 

Ez az, amire csak az Orha Művek képes a piacon

Erre a kereskedelmi tevékenységre építette rá a magyar kivitelezői és gyártói piac meghatározó vállalata az acél alapanyag megmunkálási tevékenységét. Ez olyan hozzáadott értéket képvisel az ügyfelei részére, mellyel időt és költséget takarítanak meg évek óta. Magyarország területén számos acélszerkezet és gépgyártó partnerük van, akiket kvázi szervízcenterként tudnak kiszolgálni a nyíregyházi telephelyükről.

Az összegzés hangsúlyozza: a konkurens acélkereskedők legfeljebb méretre fűrészelni tudnak alapanyagokat az ügyfeleiknek, de saját hatáskörben szemcseszórni, CNC-gépekkel furatolni, marni, jelölni csak az Orha Művek képes jelenleg a piacon.

 

 

Majdnem húszszor gyorsabb ez a fajta furatolás, mint a manuális

A folyamat során első lépésben a megrendelők megküldik az elemterveket vagy az acélszerkezeti modellt. Ezt követően az Orha Művek technológusai közvetlenül a CNC-gépekre küldik el a programot, ezáltal nem manuálisan rögzítik a furatok, illetve vágások pozícióit. A folyamat a szemcseszórással kezdődik, majd a furatolás, az ovál marás és a csatlakozó elem pozíciójelölése is lehetséges a darabolás előtt.

A beszámolóból kiderül, hogy a gépsor automata furatoló rendszere a mérések alapján tizennyolcszor (!) gyorsabb, mint egy manuális mágnestalpas fúrás egy szakember által.

 

Rengeteg időmegtakarítást hoz a gravírozás is

A fentieken túlmenően az acélszerkezeti modellek megléte esetén az elemekhez csatlakozó további elemek kontúrjait, jelét és pozícióját is fel tudják gravírozni az alapanyagokra, így a megrendelő szerkezetlakatosai sokkal hatékonyabban tudnak később dolgozni.

Az Orha Művek ezzel az elemjelölési módszerrel 70 százalékos időmegtakarítást ért el a szerkezet összeállítások terén, miután a munkatársaknak nem kell mérniük, és jelölniük a csatlakozó elemeket, hanem csak illeszteniük. A technológia képes ovál marásokra és hegesztési gyökölésre is, mellyel szintén csökkentik a ráfordított idő mennyiségét.

 

 

Egy további fontos részletként azt is jelezték, hogy a gépsor az idomacélok, szögacélok és zártszelvények minden oldalát meg tudja munkálni az automata szerszámcserélős munkaállomásokon. A folyamat utolsó lépése a fűrészelés, amelynél akár 18 méter hosszú, 1000 milliméteres HEM-szelvény vágására is képesek.

Mindezek mellett az automata gépsor száladagoló rendszerrel is rendelkezik, amely konvejor rendszerrel van összekötve a szemcseszóró berendezéssel. „Így a rendszer daruzás, vagy egyéb anyagmozgatás nélkül is képes akár 10-12 szál idomacélt is megmunkálni a gépkezelő beavatkozása nélkül” – olvasható az elemzésben.

 

 

A teljes gépgyártási és szerkezetgyártási vertikumot le tudják fedni

Zárásként hangsúlyozzák, a fent leírt szolgáltatással az Orha Művek alacsonyabb árszinten tud acélalapanyagokat a partnerei részére biztosítani. „Ugyanakkor a megrendelők is tudnak önköltségi árat csökkenteni. A döntő többségük ugyanis alapesetben manuálisan végzi a furatolást, és fűrészelést: így az élőmunka ráfordítással nagyobb lenne az önköltségi árszintjük, mint amikor félkész terméket vesznek a nyíregyházi szervízcentertől” – hívják fel a figyelmet.

A másik nagy előnyként az időmegtakarítást jelölik meg: a partnerek nem acél alapanyagot kapnak a beszállítótól, hanem félkész terméket, amelyet azonnal elkezdhetnek feldolgozni a szerkezetlakatosok. „Az Orha Művek a legfeljebb 2500x12000 milliméteres acéllemezek terén is biztosítja ezt a szolgáltatást, így a furatolt, jelölt, plazmavágott és sorjátlanított elemekkel a teljes gépgyártási és szerkezetgyártási vertikumot le tudja fedni ügyfelei részére” – zárul a beszámoló.

Galéria

TechnológiaOrha Művek Zrt.acélszerkezet gyártásépítőipari gyártóktechnológiaNyíregyháza

Hírlevél

Hirdetés