2024.04.23, Kedd

Kibővített elnökségi ülést tartott az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. A szövetség fővárosi székházában megtartott találkozón Koji László elnök terjesztette elő „Az építési ágazat 2016. évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához” című anyagot, mely az ÉVOSZ-nak a kormányzat és a szakma felé megfogalmazott javaslatait tartalmazza. A szövetség a szakmai anyagot ellenvélemény és tartózkodás nélkül elfogadta.

A 34 oldalas értekezés az általános helyzetértékelés és az építőipar gazdasági  mutatóinak elemzése mellett kilenc területen fogalmazza meg a kezelendő problémákat, és tesz megoldási javaslatokat. Ezek a következők:

  • A befektetési-beruházási piac élénkítése, a közszféra megrendelésének bővítése
  • Az építési vállalkozások tevékenységeinek finanszírozása
  • Közbeszerzés az építési beruházások területén
  • Lakásépítés
  • Építőipari szakképzés, továbbképzés
  • Foglalkoztatás és munkaügy az építőiparban
  • Az Építési, hatósági eljárások egyszerűsítése
  • Szakmai színvonal emelése
  • Szabványosítás

A teljes dokumentum itt olvasható.

Koji László a terjedelem miatt az elnökségi ülésen eltekintett az egyes területek részletes elemzésétől, ám a szakmát jelenleg leginkább érdeklő kormányzati ösztönző eszközökről (CSOK, áfatörvény, egyszerű bejelentés) szót ejtett. Úgy fogalmazott, a „kormányzat nagyszerű döntése kiváló politikai kommunikációt kapott, ám a szakmai kommunikációja nem volt megfelelő.”

Koji László (fotó: magyarepitok.hu)

A szakma ezzel együtt örül a változásoknak, ám több dolgot még nem ért. „Erre jó példa, hogy az áfatörvény a szerkezetileg kész ingatlant is készterméknek tekinti, míg a CSOK egészen mást tekint új lakóingatlannak, ebből komoly gondok adódnak.” A problémát Dr. Jámbor Attila ügyvéd is kifejtette a januári "Építem a házad" klubkonferencián, amiről a magyarepitok.hu is beszámolt.

Koji László ugyanakkor azt a jó hírt közölte az elnökségi ülésen, hogy a jogszabályok megfelelő módosítása már folyamatban van. Ez lényegében a már meglévő, de több ezer oldalt kitevő szabályozást szedi össze és tömöríti befogadható mennyiségűvé. „A módosítás egyértelművé fogja tenni, hogy a helyi építési szabályok betartása továbbra is kötelező, és egész pontosan meg fogja mondani, hogy miképpen. A felelelősség meg fog jelenni a tervezőknél.”

Az elnök hozzátette, kötelező lesz az építész tervező és a tervezői művezetés alkalmazása a megrendelő részéről, továbbá kötelező lesz a kivitelezési dokumentáció és az építési napló. „Emellett fontos, hogy egyértelműen le lesz írva a kivitelező felelőssége és az építtető felelőssége is, illetve meg lesz határozva a jogszerűtlen és a szakszerűtlen építési tevékenység.”

Az ÉVOSZ szerdai elnökségi ülésén további három előadás hangzott el, ezekről külön cikkekben számolunk be, melyek a linkekre kattintva elérhetőek:

(magyarepitok.hu)

Galéria

ÉVOSZAktuálisKoji László